Two, la 05 October 2011 - 12:56 AM, a spus:
Dar, daca tu spui ca este in domeniu, inseamna ca sunt corecte si au ajutat-o cu ceva.
Aceasta temă este cuprinsă în programa de clasa a XI-a. Deja ea ar trebui să cunoască mecanismul declanşării alunecărilor de teren, din clasa a IX-a. De asemenea, în lecţia legată de relaţiile dintre componentele mediului se vorbeşte şi despre relaţii complexe. Ar fi trebuit să detaliez, dar, într-adevăr nu mi-a permis timpul.
Nu prea există proces geomorfologic care să aiba o singură cauză, de obicei sunt cauze multiple, care se suprapun. Unele sunt cauze potenţiale, altele sunt cauze declanşatoare.
Cand vorbim despre pante, ne referim la unghiul de înclinare al versanţilor, nu despre expozitia versanţilor, de exemplu, sau despre forma acestora. Unii preferă termenul declivitate, dar la nivelul claselor de liceu acesta este prea preţios.
În cazul alunecărilor de teren există mai multe cauze potenţiale (panta, litologia, structura geologică) şi mai multe cauze declanşatoare: despăduririle, construcţiile masive, secţionarea bazei versantului, precipitaţii îndelungate, un cutremur, etc. Poţi spune, într-adevăr, că o anumită alunecare a fost declanşată de ploile căzute în toamna anului 2009, sau că o alta a fost declanşată de un cutremur. Dar factorul potenţial a existat anterior. Pe o hartă geomorfologică de risc, eu trasez arealele cu susceptibilitate la alunecări de teren în special în funcţie de pantă şi de litologie, astfel încat oamenii să ia măsuri din timp pentru a le preveni, pentru că odată pusă masa de rocă în miscare, nu o mai opreşte nimeni.
Cel mai simplu este să te gandesti la fizica de clasa a IX-a, la miscarea unui corp pe un plan inclinat, cu frecare. De ce alunecă acel corp? Pentru că forţa de alunecare depăşeşte forţa de rezistenţă. Dar forţa de alunecare este funcţie de unghiul alfa al planului (panta), de masa corpului şi de acceleraţia gravitaţională. Forţa de frecare este proporţională cu coeficientul de frecare. Nu se poate spune că există o singură cauză a alunecării, sau o cauză principală.
Dar alunecările de teren nu se pot produce pe terenuri orizontale, oricat ar ploua, panta este singurul element indispensabil, el acţionand apoi împreună cu ceilalţi factori.
Poate exemplul meu nu a fost chiar cel mai simplu, şi profesorul ei ar fi îndreptăţit să ceară lămuriri suplimentare (eu aşa aş face). Dar aceeaşi este situaţia şi în exemplele tale, sau în orice alte exemple. Inundaţiile sunt determinate şi de forma bazinului hidrografic din amonte, şi de suprafaţa albiei minore, şi de viteza de curgere a apei, şi de gradul de împădurire, şi de intensitatea precipitaţiei, şi de precipitatiile anterior căzute, deşertificarea este determinată şi de precipitaţiile scăzute (dar importantă este şi distribuţia precipitaţiilor pe anotimpuri), şi de temperaturile ridicate, şi de modul de utilizare al terenurilor, şi de apele freatice...
Contact
Facebook
Twitter
RSS