sau Inregistrare

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Filmele din mintile noastre Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   Pacomi 

• Boboc
  • Pip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 21-February 11

Scris 24 September 2011 - 05:56 PM

Filmele din mintile noastre - cercetatorii de la Berkeley au reusit sa recreeze imaginile percepute de creier

Oamenii de stiinta de la universitatea Berkeley au conceput o modalitate de a decoda si recrea perceptia umana - o descoperire care ar putea conduce intr-o zi la reproducerea viselor, a fanteziilor, amintirilor si altor imagini ale mintii umane, relateaza site-ul Mercury News.

Imagine amplasata

"Aceasta abordare ofera o platforma de reconstruire a dinamicii interne a activitatii creierului", a afirmat neurologul Jack Gallant, co-autor al studiului publicat joi de cotidianul Current Biology.

Deocamdata, nu e vorba de o reproducere fidela a gandurilor - imaginile seamana mai degraba cu picturile lui Vincent Van Gogh sau Jackson Pollock, intr-o zi proasta, noteaza Mercury News.

Acest proiect inregistreaza activitatea sangelui in creierul oamenilor care privesc videoclipuri, dupa care computerele reconstituie imaginile privite.

Jack Galland precizeaza ca metoda permite reproducerea a ceea ce el numeste "sistemul nostru vizual de baza", capabil doar sa detecteze forme, contururi si obiectele mari.

Fluxul sanguin este inregistrat prin rezonanta magnetica functionala (fMRI). Cu ajutorul acestor date, cercetatorii au putut reproduce cu aproximatie imaginile pe care creierul le-a creat.

Activitatea creierului a fost ulterior introdusa intr-un soft care a invatat sa asocieze, secunda cu secunda, tiparele vizuale din videoclipuri cu activitatea corespunzatoare a creierului.

Jack Galland noteaza ca problema majora rezida in faptul ca informatia vizuala este influentata de atentie, memorie si alti factori cognitivi, ceea ce inseamna ca ce credem ca vedem nu corespunde nicioadata cu ceea ce se intampla in realitate:

"De aceea este bine stiut faptul ca nu putem avea incredere in marturia vizuala. Nu e ca o inregistrare video. Ceea ce captati si recreati este bazat pe un numar mic de informatii pe care ulterior le 'croiti'. Este o interpretare artistica a ceea ce se intampla in realitate".

In imaginile reconstruite, elefantii par niste pete confuze, iar cuvintele scrise in engleza seamana cu o versiune extraterestra a alfabetului arab. Un papagal ar putea fi Jack Nicholson interpretand rolul lui Joker.

"Experienta noastra vizuala naturala este ca si cum am privi un film", spune Shinji Nishimoto, co-autor al studiului. "Pentru ca aceasta tehnologie sa aiba o aplicabilitate practica trebuie sa intelegem cum proceseaza creierul aceste experiente vizuale dinamice".

Dar, scrie Live Science, citata de Slate.fr, aceasta metoda ar putea fi utilizata pentru tratamente terapeutice, in special pentru a putea comunica cu oameni aflati in coma sau victime ale unei congestii cerebrale.

Poate ca, intr-o buna zi, aceasta cercetare ar putea conduce la conceperea unei interfete tehnologice prin intermediul careia oamenii paralizati ar putea sa lucreze cu un computer prin intermediul mintii.

"Deschidem o fereastra spre filmele din mintile noastre", adauga Gallant.

sursa: hotnews.ro

Aceasta postare a fost editata de Darianna: 21 November 2011 - 07:11 PM
Motiv editare: edit reclama

0

#2 Utilizator offline   lupini 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Moderator Global
  • Inregistrat: 11-December 06

Scris 24 September 2011 - 11:54 PM

Vezi postareaPacomi, la 24 September 2011 - 05:56 PM, a spus:

Poate ca, intr-o buna zi, aceasta cercetare ar putea conduce la conceperea unei interfete tehnologice prin intermediul careia oamenii paralizati ar putea sa lucreze cu un computer prin intermediul mintii.

Şi nu doar oamenii paralizaţi. De fapt, urmaşul internetul chiar aşa va fi: o realitate simulată în care se va comunica direct prin "realitatea simulată".

În tehnologia informaţiilor există două tipuri de realităţi: realitatea virtuală, cea care se poate distinge de lumea reală, şi realitatea simulată, adică cea în care nu se mai poate face deosebirea între lumea reală şi lumea simulată. De exemplu un film.

În prima categorie, realitatea virtuală e produsă de calculatoarele cu procesoare bazate pe siliciu, cu putere şi mod de calcul inferioare creierului biologic. Un exemplu de realitate virtuală e oferită de website-ul Second Life sau de alte jocuri pe calculator.

În a doua categorie, realitatea simulată e produsă deocamdată doar de creierul biologic, adică visul. Datorită puterii de calcul uriaşe a creierului uman, care e de circa 1014, adică o sută de mii de miliarde de operaţiuni pe secundă, dar mai ales datorită modului de calcul în paralel care are loc în creier, deocamdată singurul calculator care ar putea face aşa ceva, e cel cuantic. Însă acesta e doar la început. Conform legii lui Moore, se estimează că paradigma calculatoarelor se va schimba cam de prin anii 2016-2017. Această lege spune că numărul de tranzistori care pot fi puşi pe o plăcuţă de siliciu, va atinge limita fizică în anii menţionaţi. Atunci va apărea pe scară largă calculatorul cuantic, şi implicit realitatea simulată la nivel comercial, adică metaversul, cum preconiza Neal Stephenson. În acest metavers, prin intermediul BCI-urilor (Brain-Computer Interface), se va putea intra prin intermediul realităţii simulate, realizată de BCI.

Probabil că în această reţea ne vom întâlni cu înfăţişarea pe care şi-o doreşte fiecare, în mediul pe care şi-l imaginează fiecare. Va fi o adevărată lume...de vis. Eu i-am dat şi un nume: Dream-Net.
0

#3 Utilizator offline   Ea. 

• Muză
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Vezi galerie
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 23-January 08

Scris 25 September 2011 - 12:00 AM

Nu sunt de acord sa se ajunga la asa ceva
1

#4 Utilizator offline   nu vreau 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 02-September 11

Scris 25 September 2011 - 12:06 AM

Vezi postareaLaethae, la 25 September 2011 - 12:00 AM, a spus:

Ar fi cumplit! Dar daca timpul va permite, vom ajunge acolo... Cat vom dori atunci sa traim vieti simple de tarani!
0

#5 Utilizator offline   Ea. 

• Muză
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Vezi galerie

Scris 25 September 2011 - 12:07 AM

nu e vorba de asta . poti dezvolta boli psihice serioase
0

#6 Utilizator offline   lupini 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Moderator Global
  • Inregistrat: 11-December 06

Scris 25 September 2011 - 12:10 AM

Vezi postareaLaethae, la 25 September 2011 - 12:00 AM, a spus:

Lumea tehnologiei nu stă pe loc, că dacă stătea, noi nu aveam acum Roportal, pentru că nu ar fi existat internet. Īmi imaginez acum pe cineva spunānd īn anii 1950 că el nu-şi doreşte un viitor īn care calculatoarele din lumea īntreagă să fie legate unele cu altele.
0

#7 Utilizator offline   nu vreau 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 25 September 2011 - 12:11 AM

@Rhini: E vorba de tot spectrul de probleme, nu numai de bolile psihice serioase. Sunt mai ingrijorat de controlul monitorizarea permanenta a individului. Placerilor poti sa te sustragi, depinde de tine insuti; controlului, insa... gandeste-te si singura...

Aceasta postare a fost editata de Nu_vreau: 25 September 2011 - 12:11 AM

0

#8 Utilizator offline   Ea. 

• Muză
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Vezi galerie

Scris 25 September 2011 - 12:13 AM

Una e tehnologia alta e omul care isi face de cap

Vezi postareaNu_vreau, la 25 September 2011 - 12:11 AM, a spus:

@Rhini: E vorba de tot spectrul de probleme, nu numai de bolile psihice serioase. Sunt mai ingrijorat de controlul monitorizarea permanenta a individului. Placerilor poti sa te sustragi, depinde de tine insuti; controlului, insa... gandeste-te si singura...

nu gandesc . explica-mi!
0

#9 Utilizator offline   nu vreau 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 25 September 2011 - 12:15 AM

Vezi postareaLaethae, la 25 September 2011 - 12:13 AM, a spus:

nu gandesc . explica-mi!

... nu poti.
0