sau Inregistrare

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Etimologie originea cuvintelor īn limba romīnă Evaluare topic: - - - - -

#21 Utilizator offline   Giurgiu Crisan 

• Trandafir
  • PipPipPipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 19-January 10

Scris 08 September 2011 - 02:04 PM

Vezi postareaK0ntr0VerSy, la 07 September 2011 - 10:45 PM, a spus:

Mie mi se pare indubitabila preluarea mit stock.

Inca ceva: limba tiganeasca are termeni comuni cu hindi intr-o preponderenta de-a dreptul infima, eu cred ca e de sine statatoare. Probabil ca provine dintr-un dialect foarte vechi.
Stiu ca mai multi termeni ar avea originea in limba persana si sunt destul de multe influente slave.

după cīte ştiu eu toţi ţiganii din Bucureşti şi mulţi romīni folosesc termenul mişto. Eu am fost atent la ţigani cum vorvesc.Pot să spun că e plină vorbirea lor de termeni romīneşti şi bulgăreşti. De cum vorbesc serios, adică trebuie să se concentreze, o dau pe romīneşte.Adică ei nu ştiu bine limba ţigănească.Īn satele cu mulţi ţigani de līngă Bucureşti cei mai mulţi nu ştiu deloc ţigăneşte.
Unii ţigani sīnt de fapt ţigani pīrīţi, adică nu sīnt ţigani, de exemplu lingurarii din Moldova sau băieşii din Ardeal.

Vezi postareaDespicable Me, la 08 September 2011 - 12:35 AM, a spus:

Da chiar ar trebui vazut. Faci tu un documentar ? Mi se pare un subiect fascinat...etimologia cuvantului misto. Ar avea sanse bune la Sundance Film Festival. Serios. :gum:

Exista si furt cuminte cu bun simt ?
Mie furturile bine puse la cale, inteligente, planuite in detaliu si bine organizate, carora cad victime oameni ce au muncit o viata intreaga, batrani care pierd pensii si economii, mi se par mult mai ordinare decat un furt unde te priveste hotul in ochi si-ti strustrage ceasul de la mana sau fuge cu geanta.

Văd că te plictiseşte etimologia.
Inversul ciordelii nu este furtul cuminte cu bun simţ; există şi acela, dar īn acest caz inversul este furt. Adică sīnt două cuvinte deosebite: ciordeală şi furt. Ultimul se face pe nebăgate de seamă, adică nu īl vezi pe hoţ cīnd fură. Ciorditorul ia şi nu-i pasă că e văzut.Termenul e azi folosit şi īn general pt hoţi.
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Replici noi Timisoara ne-a redat demnitatea!
Ii rog pe cei ce au trait spiritul anului 1989 sa povesteasca ce au s
ioanide  13 6.722
Replici noi Atasamente Eugen Alimanescu
Un alt important personaj al istoriei noastre nepretuit
Costinho  5 3.298
Hot Topic (New) Atasamente Cei mai cunoscuti criminali in serie Demiurgul  120 15.310
Hot Topic (New) Atasamente Romanii si genomul lor VEMANS  40 1.496
Hot Topic (New) Personaje care s-au afirmat(mai mult sau mai putin) in istoria romanilor.
De la cele mai nesemnificative pana la cele mai marete.
RoGoIoana  35 6.096