sau Inregistrare

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Etimologie originea cuvintelor īn limba romīnă Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   Giurgiu Crisan 

• Trandafir
  • PipPipPipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 19-January 10

Scris 29 August 2011 - 04:06 PM

Īn ce priveşte etimologiile oferite de Dex lucrurile sīnt clare. Acolo se dau sursele din care autorii cred că previne cuvīntul respectiv īn romīneşte.Nu se dau sursele de origine ale cuvintelor īn toate cazurile. De ex pt cuvīntul HAMAC este dată franceza, adică la noi a venit prin franceză. Cuvīntul provine īnsă din limba unor indieni ce au trăit īn Caraibe şi au dispărut demult. Pt HANORAC este dată tot franceza, lucru care este real; cuvīntul vine la noi prin franceză.Nu ştiu cum a intrat īn franceză.Ştiu că este un cuvīnt eschimos.Pt multe din cuvintele de origine latină este dată tot franceza pt că prin franceză au intrat īn limba noastră. Mi se pare un lucru corect.Sīnt numeroase cuvinte īnsă care sīnt date ca fiind intrate din limbi străine cīnd de fapt ele au intrat din romīnă īn acele limbi cum ar fi CIORBĂ sau CAPAC care apar ca venite din turcă.După părerea mea este exact invers.
CIORBĂ formează īn romīneşte o familie de cuvinte care la prima vedere nu au legătură īntre ele.Īn turcă este singur deci este importat acolo. CIOAREC, CIORAP, CIOARĂ, CIORTAN, CEARTĂ, sīnt cuvinte avīnd un radical asemănător şi avīnd şi īnsuşiri comune mai precis un nivel valoric scăzut. La fel a ciordi, care e dat din ţigăneşte. Ciordeala e un furt ordinar,obraznic, pe faţă. E dat din ţigăneşte pt că ţiganii de obicei fură aşa. Nu a arătat nimeni că ar proveni acest cuvīnt din Pakistan,Punjab,India.
CAPAC, e dat din turcă deşi doar īn romīneşte are un īnţeles.Romīna formează cuvinte din rădăcină plus sufixe,prefixe, īn acest caz rădăcina este CAP şi sufixul AC folosit īn multe alte cazuri la formarea cuvintelor: aurolac, comănac,cozonac,pătuiac (pătui plus AC).
0

#2 Utilizator offline   Aseneth 

• cetate de refugiu
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 01-December 10

Scris 29 August 2011 - 07:21 PM

Vezi postareaGiurgiu Crisan, la 29 August 2011 - 04:06 PM, a spus:

Mie bunicul meu mi-a zis ca ciorba vine din latina de la sorbere - a sorbi. Dar tu de fapt ce vrei sa spui cu asta? Crezi ca etimologia ne va reda identitatea ? Vom descoperi noi orizonturi ale ADN-ului romanesc?
0

#3 Utilizator offline   **Alex** 

• Get lost!
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 13-February 07

Scris 29 August 2011 - 07:24 PM

cata boala pe tigani are nenea asta :rot:
0

#4 Utilizator offline   Giurgiu Crisan 

• Trandafir
  • PipPipPipPip

Scris 30 August 2011 - 08:04 AM

Vezi postareaAseneth, la 29 August 2011 - 07:21 PM, a spus:

Mie bunicul meu mi-a zis ca ciorba vine din latina de la sorbere - a sorbi. Dar tu de fapt ce vrei sa spui cu asta? Crezi ca etimologia ne va reda identitatea ? Vom descoperi noi orizonturi ale ADN-ului romanesc?

cu metoda asta poţi face numeroase etimologii eronate de ex şerbii erau săraci şi mīncau fiertură care de la numele lor se numeşte ŞORBĂ īn Moldova . Sau: de la sīrbi ....sorba....şorba....ciorba. Bunicul tău are o scuză: nu s-a ocupat mult cu asrfel de treburi şi deci nu a avut o privire critică asupra acestui lucru.Savanţii care deduc pe PĂMĪNT din latinescul PAVIMENTUM sau pe A MERGE din latinescul EMERGARE , care īn latină a īnsemnat a scufunda nu au vreo scuză.Dovedesc superficialitate crasă.
Nu ştiu dacă etimologia cuvintelor poate crea identitate şi pt mine acest lucru nici nu este important. Pt mine este important dacă etimologia cuvintelor este corect făcută sau e făcută după ureche şi după dorinţe.
ADN-ul şi genetica īn general nu are a face cu etimologia cuvintelor.
0

#5 Utilizator offline   Aseneth 

• cetate de refugiu
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 01-December 10

Scris 30 August 2011 - 08:31 AM

Vezi postareaGiurgiu Crisan, la 30 August 2011 - 08:04 AM, a spus:

Savanţii care deduc pe PĂMĪNT din latinescul PAVIMENTUM sau pe A MERGE din latinescul EMERGARE , care īn latină a īnsemnat a scufunda nu au vreo scuză.Dovedesc superficialitate crasă.

Au scuza ca sunt savanti, si nu pot fi contrazisi decat de alti savanti. De unde ai tras tu concluzia cu ce s-a ocupat bunicul meu? Ai prejudecati si asta nu sta bine unui cercatator ca tine care vrea sa afle adevarul.
1

#6 Utilizator offline   Giurgiu Crisan 

• Trandafir
  • PipPipPipPip

Scris 30 August 2011 - 05:32 PM

tocmai că nu am prejudecăţi şi dacă aş fi văzut că bunicul tău a stabilit corect acea etimologie a cuvīntului i-aş fi recunoscut meritul. Aşa nu am ce să-i recunosc.Nu mă interesează cu ce s-a ocupat bunicul tău ci doar că īn acest caz a greşit. eu am arătat modul lui de gīndire īn cazul de faţă care a fost acelaşi cu al unor savanţi. Dacă bunicul tău a fost de altă profesie decīt lingvist are desigur o scuză.Lingviştii nu au.Tocmai pt că sīnt savanţi, adică mai precis pe post de savanţi,nu au o scuză iar de contrazis īi poate contrazice oricine are argumente valabile sau dovezi ce contrazic teoriile lor. Eu am. Īn decursul timpului numeroase teorii ale savanţilor unele care erau bătute īn cuie, au fost abandonate pt că unii amatori au adus dovezi zdrobitoare. Azi dau exemplul cu Kopernik. Desigur nu putea fi numit profesionist şi nici savant. Un călugăr polonez a susţinut că Pămīntul nu este īn Centrul Zniversului şi deci Soarele nu se īnvīrte īn jurul lui aşa cum noi vedem. Toţi savanţii de marcă timpului au respins teoria aceasta şi numeroase studii stufoase au demonstrat că este eronată. S-a īntīmplat īnsă că altcineva folosind această teorie a dovedit că pe această bază se poate calcula exact nu numai latitudinea la care se află pe ocean o corabie dar şi longitudinea. Desigur căpitanii de corăbii, Amiralitatea Britanică şi alte organizaţii similare au prins brusc o mare dragoste pt ştiinţă, calcalarea longitudinii fiind esenţială pt navigaţie şi implicit comerţ, marină militară. Nu se mai putea admite teoretic că nu avea dreptate Kopernik. Spre ruşinea lor cei mai mulţi savanţi din acel timp au continuat să nege.Īncet-īncet īn cercurile academice teoria călugărului a fost recunoscută şi a contat mai mult faptul că tinerii veniţi, noii savanţi, au recunoscut-o.Cei mai mulţi savanţi bătrīni aşa au ţinut-o pīnă cīnd au murit; au refuzat să-şi recunoască eroarea.
Eu nu am tras concluzie cu ce s-a ocupat bunicul tău, ci cu ce nu s-a ocupat, mai precis că lingvistica nu a fost ocupaţia lui.
0

#7 Utilizator offline   Giurgiu Crisan 

• Trandafir
  • PipPipPipPip

Scris 05 September 2011 - 10:37 AM

Iată aici opinia d-lui Dr Mihai Vinereanu, profesor la Univ din New York; doctor īn lingvistică. m vinereanu
aici aveti un comentariu despre magistrala lucrare a d-lui Dr Vinereanu Dicţionar etimologic al limbii romāne Comentariu dictionar etimologic din care citez o mică parte de īnceput: Elaborat īn conformitate cu noile principii, conturate īn monografia cercetătorului american de origine romānă Mihai Vinereanu, Originea traco-dacă a limbii romāne, Chişinău, Pontos, 2002, dicţionarul pe care īl recenzăm, Dicţionar etimologic al limbii romāne pe baza cercetărilor de indo-europenistică, Bucureşti, Editura Alcor Edimpex, 2008, 935 p., aduce multaşteptatele argumente lingvistice, suprapuse celor istorice şi arheologice, īn favoarea originii traco-dace a poporului şi a limbii romāne.Potrivit calculelor pe care le-a efectuat autorul, „dicţionarul... cuprinde aproximativ 5.000 de cuvinte-titlu provenite din fondul vechi sau tradiţional şi cca 1.000 de neologisme. Fără a lua īn consideraţie neologismele..., elementele comune cu latina nu depăşesc 13%, cele slave reprezintă cam 8%, cele turceşti – 4,5%, greceşti – 3%, maghiare – 1,5% şi germane – 1%”; „cca 280 de cuvinte sunt de origine onomatopeică sau imitativă şi constituie 6%”; „cca 58% reprezintă fondul prelatin sau traco-dac al limbii romāne”. Dicţionarul demonstrează că aceste elemente lexicale provin din proto-indo-europeană [PIE] prin traco-dacă. La acest fond se poate adăuga şi majoritatea elementelor lexicale de natură imitativă cu o vechime considerabilă, care au echivalente īn multe alte limbi indo-europene. Astfel, „multe dintre cuvintele rămase cu origine incertă provin, probabil, din acelaşi fond prelatin, aşa īncāt fondul autohton ar ajunge la cca 65%” (p. 10).
0

#8 Utilizator offline   Naeema 

• Dionaea
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Inregistrat: 07-May 08

Scris 07 September 2011 - 01:40 AM

Sînt numeroase cuvinte însă care sînt date ca fiind intrate din limbi străine cînd de fapt ele au intrat din romînă în acele limbi cum ar fi CIORBĂ sau CAPAC care apar ca venite din turcă.După părerea mea este exact invers.

Deci turcii au preluat ei cuvantul çorba de la noi ? Si arabii tot de la la romani l-au preluat ?... ca si in arabeste tot ciorba se cheama cu pronuntie putin diferita....shorba.

Pantalon, cearsaf, camasa, geanta, geaca, perdea, cazan....provin din limba araba.

Camera, dusman...provin din hindi.

Vreme, ceas...provin din limba rusa.

Aceasta postare a fost editata de Despicable Me: 07 September 2011 - 01:48 AM

0

#9 Utilizator offline   Giurgiu Crisan 

• Trandafir
  • PipPipPipPip

Scris 07 September 2011 - 04:45 PM

Tu citezi nişte dicţionare şi cu asta crezi că ai făcut mare lucru. dacă ai să vezi dicţionare mult mai vechi ai să găseşti ceva un pic diferit.
CIORBA: există īn mai multe limbi. Ca să vedem de unde vine trebuie să comparăm aşa: cuvīntul ce desemnează ciorba īn diferite limbi. Trebuie văzut şi ce cuvinte au turcii din Asia centrală, azerii de ex. dacă nu există acolo cuvīntul ciorbă e clar că nu a fost adus de turci de acolo cīnd au venit īn Anatolia şi atunci vom examina alte posibilităţi de ex: 1.provine īn turca actuală de la populaţia de dinaintea venirii turcilor īn Anatolia; 2.este luat din arabă; 3. este luat din romāna din Balcani.4. Examinate cuvintele din acele limbi (turcă etc) pt a observa dacă sīnt cuvinte cu rădăcina CIOR
De asemenea trebuie văzut dacă există īn limbi zise arabe ca palestiniana şi īn araba din Arabia.
Pantalon, cămaşă, geantă......pot proveni din arabă. Eu nu am contestat asta. Ştiu doar că au intrat prin franceză la noi.
Duşman e un cuvīnt răspīndit la numeroase popoare aşa īncīt e greu de spus de unde provine.
Vreme şi ceas pot proveni din ruseşte.Pt vreme e puţin probabil īnsă.El se găseşte īn cronici din sec 16 şi pe vremea aceea rusa nu avea vreo influenţă la noi. Avea slavona īnsă unde desigur exista şi cuvīntul vreme.
0

#10 Utilizator offline   K0ntr0VerSy 

• PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 13-May 07

Scris 07 September 2011 - 05:13 PM

La fel a ciordi, care e dat din ţigăneşte. Ciordeala e un furt ordinar,obraznic, pe faţă. E dat din ţigăneşte pt că ţiganii de obicei fură aşa. Nu a arătat nimeni că ar proveni acest cuvīnt din Pakistan,Punjab,India.

Interesant.
Si MUIE este tot din tiganeste.
Evident, pentru ca tiganii asa dau.

Cine stie care este etimologia lui 'misto'?
1

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Replici noi J.F.K.