e bine sa nu amestecam fizica cu filozofia (ex.:notiunea de atom a fost scoasa de filozofii antici greci care considerau ca lucrurile nu se pot divide la infinit)...
pentru o analogie aprox.cu miscarea de rotatie a pamantului consider giroscopul...
conform teoriei conservarii momentului de inertie de rotatie,un corp aflat intr-o astfel de miscare va tinde sa-si pastreze momentul de inertie,actionand asupra unei forte care se exercita asupra lui cu o forta egala si de sens contrar,dar spre deosebire de principiul 2 al mecanicii,intr-un plan perpendicular pe planul de actionare...
putem vedea asta la giroscop,bicicleta,jocul yo-yo,etc...
datorita masei inertiale pe care o au obiectele pe pamant,ele se opun initial rotatiei pamantului cu frecarea lor,generand o forta careia pamantul ii raspunde-vezi mai sus-cu o forta care este indreptata geometric spre centrul lui...aceasta forta este greutatea,asa cum apar fortele centrifuga si centripeta...
in final corpurile se rotesc cu pamantul,care invinge forta lor datorita masei sale..
frecarea este totdeauna perpendiculara pe planul tangent la suprafata pamantului,iar greutatea perpendiculare pe ea...
daca gravitatia este invinsa pe pamant la antrenamentul cosmonautilor printr-o anumita miscare,inseamna ca ea se datoreaza miscarii opuse...
spre rusinea mea,am uitat cine a scos teoria momentului de inertie de rotatie...
sigur,de einstein a auzit toata lumea,din cauza reclamei excesive,fara sa inteleaga ceva din teoriile lui...
va doresc succes la urmarirea teoriei...
scuze,frecarea este in planul tangent la suprafata pamantului...
Aceasta postare a fost editata de Burel001: 04 October 2011 - 09:53 AM
Motiv editare: Editat postare dubla
Contact
Facebook
Twitter
RSS