Marinel, la 09 July 2011 - 12:03 PM, a spus:
Vrabia este, de fapt mult mai curajoasă decât vulturul sau ciocârlia. Ar avea curaj un vultur să trăiască într-un oraş? Între nişte fiinţe ciudate şi imprevizibile aşa cum sunt oamenii, printre maşini ameninţătoare şi pândit mereu de pisici? Pe nedrept privim de sus vrăbiile. Ele sunt, aşa oportuniste şi cenuşii, nişte supravieţuitoare.
Nu priviţi de sus oamenii care par neinteresanţi, poate că în realitate ei vă sunt superiori în multe privinţe.
Asta este şi morala poveştii ''Răţuşca cea urâtă''
Tu gandesti acum ca mine cand am citit povestea vulturului, cand am fost tentata sa iau partea gainilor.

Am mai spus-o, autorul nu cred ca a vrut sa ridiculizeze vreo categorie pasareasca, el doar i-a asociat fiecarei categorii de pasari nu numar mai mic sau mai mare, mai deosebit sau mai putin deosebit, de calitati, pt. a scoate in evidenta diferentele dintre acestea si faptul ca, desi nicio categorie nu este lipsita de importanta, una dintre ele este, totusi, mai presus decat cealalalta.
Allexandrra, la 09 July 2011 - 07:00 PM, a spus:
Dar se uita plina de admiratie la lebede, spre deosebire de ratele care se uitau la ea cu dispret.
On: orice pasare pe limba ei piere. Problema cu cei de la alt nivel decat tine e ca trebuie sa le traduci. E un efort oribil, daca nu constientizezi ca vorbesc alta limba si trebuie sa o inveti ca sa poti comunica realmente cu ei. Te chinui sa le explici in diverse feluri ce vrei sa spui si e cam in zadar efortul, ca tot nu or sa priceapa. Te mai acuza si de minciuna, ca nepricepand nimic din ce spui, iau diferitele variante de traducere drept schimbare a povestii.
Am avut parte de compania a tot felul de oameni. Eu merg pe un principiu: nu-i cere omului mai mult decat poate, n-are rost! De ce sa te obosesti sa comunici cu cineva sub nivelul tau in acelasi mod in care ai face-o cu cineva care-ti seamana? Asta e risipa.

Ori comunici pe intelesul persoanelor respective ori eviti ocaziile in care interactionezi cu persoane carora nu te poti face inteles.
Morala desprinsa din povestea lui Andersen este accea ca nu trebuie sa-ti para rau ca esti diferit de turma, asta nu inseamna un lucru rau, dimpotriva. Trebuie doar sa-ti dai putin silinta sa observi ca diferentele astea sunt in favoarea ta si sa le exploatezi. Eu asa vad morala.
Saharian, la 09 July 2011 - 10:49 PM, a spus:
nici un prea prea nu e prea bun
nici cand este despre putin
Stii ce mi se pare mie aiurea? 99,99% din oameni cu potential (ca sa nu se inteleaga ca ma refer la majoritatea) se multumesc cu prea putin, firimituri. Nici macar nu incearca sa se schimbe, sa se transforme, curajul le-a murit din fasa. Asta e urat si ingrozitor de trist.
Aceasta postare a fost editata de oama invizibilicoasa: 09 July 2011 - 11:37 PM