sau Inregistrare

• 13 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Acest topic e inchis

vrabie, ciocarlie sau vultur Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   Fiero 

• sukha
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 26-December 10

Scris 08 July 2011 - 10:09 PM

De curand am citit o carte in care am dat peste un text care pe mine m-a impresionat datorita modului in care autorul reuseste sa descrie iubirea adevarata si relatia perfecta. Am considerat ca nu are rost sa-l postez la Dragoste, intrucat nu ceream un sfat, nici nu aveam vreun necaz de impartasit, iar aria de filozofie mi s-a parut mai potrivita pentru a posta textul, deoarece mesajul desprins din el indeamna la analiza si introspectie. Textul este urmatorul:

"Prin urmare, aş putea spune că aproape toţi aspirăm să întalnim acea fiinţă minunată a cărei prezenţă va putea trezi in noi Magia, Misterul, Iubirea şi Fericirea fără măsură... Şi, cu certitudine, „Ileana Cosanzeana” sau „Făt-Frumos” există. Dar ca să putem atrage iubirea unor astfel de fiinţe extraordinare, trebuie să devenim noi înşine un Făt- Frumos sau o Ileană Cosanzeană.. Nu există altă cale! Altfel vom fantaza mai departe, concentraţi pe o persoană nepotrivită, jonglând cu proiecţii amăgitoare, surse sigure pentru dezamăgiri nesfârşite... Alegerile noastre exprimă ceea ce suntem la un moment dat! O vrabie îşi va alege întotdeauna ca pereche în viaţă o altă vrabie! Poate că vrabia noastră visează la cantecele privighetorii, la călătoriile în ţările calde pe care le face o rândunică sau la forţa imperiala a zborului unui vultur dar, atunci când va veni momentul unei alegeri, ea va alege tot o vrabie ciufulită şi gălăgioasă precum este ea, sperând că universul de pene cenuşii în care îşi va continua existenţa îi va aduce fericirea. O vrabie nu va putea face o altă alegere! Desigur, va fi încântată de trilurile privighetorii, va visa cu ochii deschişi la călătoriile fascinante peste mări şi ţări pe care le-ar putea face alături de o rândunică i-ar plăcea nespus să se bucure de protecţia unui vultur... În scurtele momente de relativă luciditate, mintea îi va spune că o astfel de pasăre va putea cu adevăat să o împlinească dar până la urmă, va simţi să aleagă la fel ca în trecut. Este inevitabil! O vrabie nu se va simţi în largul ei decât în compania unei alte vrăbii. Trilurile privighetorii o vor complexa până la urmă; perspectiva unui zbor de mii de kilometri îi va tăia orice elan; prezenţa unui vultur o va umple de teamă pentru că ea nu este decat o vrabie!... Şi atunci în ce fel va putea o vrabie să-şi împlinească zborul interior? Doar transformându-se! Pentru a se transforma însă e nevoie să devină conştientă, e nevoie ca în ea să pulseze viu elanul către albastrul cerului! Pentru a trăi împlinirea unei relaţii superioare, vrabia va trebui să îşi alchimizeze în aşa fel natura inferioară, prin identificarea cu idealul pe care îl are, încat să devină ea însăşi, încă din această existenţă, o privighetoare, o rândunică, un vultur... Revenind din această alegorie, să ne imaginăm o scară de la unu la zece, în care la unu găsim omul primitiv, la cinci, omul obişnuit, iar la zece, fiinţa care a atins desăvârşirea. Luând în discuţie condiţia omului obişnuit, unul dintre laitmotivele lamentărilor acestuia va fi acela că „nu ştie cum se face”, dar în toate relaţiile pe care le-a avut nu a întâlnit decât femei profitoare sau bărbaţi neserioşi şi mincinoşi. De unde concluzia irefutabilă că toate femeile sunt uşratice, respectiv că toţi băbaţii... s-au născut în coteţ. Desigur, experienţa tristă şi limitatoare a omului neconşient nu poate fi un reper decât pentru adevărul său mic şi inconsistent. Dintr-o perspectivă mai largă putem înţelelege că atâta vreme cât noi rămânem în aceeaşi condiţie existenţială vom face aceleaşi alegeri pe care le-am mai făcut şi acum douăzeci de ani; oricât de diafane vor fi proiecţiile noastre, realitatea ne va lovi frontal şi fără menajamente într-o bună zi, dăramând încă o dată toate castelele de nisip pe care ni le-am construit. Căci cum ar putea omul de la nivelul de conştiinţă al lui, „cinci”, să aleagă cu toată fiinţa, ca pereche de viaţă omul de la nivelul „zece”?! Sunt lumi atât de diferite, cu atât de puţine punţi de trecere!... Prin urmare, indiferent de speranţele sale, el va alege tot omul cu o condiţie asemănăoare – omul de „cinci”, de „şase” sau de „patru”. Şi chiar dacă va avea ocazia să stea în compania omenilor superiori, aflaţ pe treptele cele mai înalte ale acestei scări - singurii care pot oferi suportul real pentru acea împlinire magică a iubirii impărtăşite spre care sufletul fiecăuia aspiră conşient sau nu – fiinţa obişuită nu îi va recunoaşe. Da, îşi va spune, poate: „e om deosebit!” dar, la puţin timp după aceea, se va arunca plin de speranţă tot în braţele unei fiinţe care este după chipul şi asemănarea sa. Iar acest ciclu al dezamăgirilor va continua fără oprire pană în ziua în care, sătulă de suferinţă, fiinţa în cauză va ridica în sfarşit capul din mocirlă şi va privi către cer pentru a găsi singurul reper fix care o poate călăuzi cu adevărat prin această lume iluzorie."

Astept pareri.
4

#2 Utilizator offline   Athmy 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 11-December 10

Scris 09 July 2011 - 08:13 AM

Si mie mi se pare logic ca nu putem avea luna de pe cer, de aceea despartirile n-ar trebui sa ne afecteze prea tare, important este ce ai nu ce nu ai.

Si probabil ca daca te placi pe tine asa cum esti, ai sanse sa iti gasesti perechea, pentru ca iti plac asemanarile care fac sufletul sa cante, cum s-ar spune :). Dar daca nu te placi, asemanarile te cam enerveaza si cauti ceva diferit, care nu iti aduce fericire ci doar nepotrivire.
6

#3 Utilizator offline   S.R. 

• Steaua Nordului
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 27-August 08

Scris 09 July 2011 - 08:18 AM

Poporul spune - cine se aseamana se aduna, psihologia spune - oamenii isi cauta parteneri similari cu parintii lor de sex opus (in general) pentru ca se simt ca "acasa" cu ei. Apa cu uleiul stau la un loc dar nu se amesteca.
3

#4 Utilizator offline   Fiero 

• sukha
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 09 July 2011 - 09:14 AM

Ne multumim cu statutul de vrabie au vrabioi? :) V-ati impaca cu un asemenea statut?
0

#5 Utilizator offline   S.R. 

• Steaua Nordului
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 09 July 2011 - 09:17 AM

Da. Daca nu iti ajunge cine si ce esti, o dai in povestea lui Sisif, asa ca n-o sa-ti mai ajunga nimic niciodata.
3

#6 Utilizator offline   Athmy 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 11-December 10

Scris 09 July 2011 - 09:22 AM

Astea sunt concepte, vrabia se poate numi si "paun" sau "delfin", adica la ce conteaza cum ii spui pe nume?
Daca iti gasesti rostul intr-o lume in miscare si iti realizezi menirea, esti de fapt implinit, indiferent de nume.
Iar daca esti totul pentru cineva, atunci chiar nu conteaza cum te vad ceilalti, pentru ca nu ei sunt universul tau.
Sa ne gandim la copaci de exemplu, oare ei vor sa fie oameni? Sau la fluturi.. de multe ori, contactul cu un "extraterestru" este doar atat, un contact in viata noastra. Dar contactul cu cineva asemanator ca specie de exemplu, este ceea ce ne da sens si ne umple de satisfactie, pentru ca ne bucuram de ceea ce suntem.
2

#7 Utilizator offline   Fiero 

• sukha
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 09 July 2011 - 09:27 AM

Vezi postareaS.R., la 09 July 2011 - 09:17 AM, a spus:

Da. Daca nu iti ajunge cine si ce esti, o dai in povestea lui Sisif, asa ca n-o sa-ti mai ajunga nimic niciodata.

Nu, nu asa, S.R. Nu la utopii ma refer. Ci la a exploata resusele de care dispui in folosul tau. A fi dispus sa risti, daca asta trebuie, pt. a progresa. A nu te complace in ceva caldut si cunoscut cand simti ca poti mai mult.
1

#8 Utilizator offline   S.R. 

• Steaua Nordului
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 09 July 2011 - 09:34 AM

Risti cand ai cu ce. Daca nu ai cu ce, nu mai e risc, e sinucidere.
2

#9 Utilizator offline   Fiero 

• sukha
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 09 July 2011 - 09:39 AM

Vezi postareaAthmy, la 09 July 2011 - 09:22 AM, a spus:

Astea sunt concepte, vrabia se poate numi si "paun" sau "delfin", adica la ce conteaza cum ii spui pe nume?
Daca iti gasesti rostul intr-o lume in miscare si iti realizezi menirea, esti de fapt implinit, indiferent de nume.
Iar daca esti totul pentru cineva, atunci chiar nu conteaza cum te vad ceilalti, pentru ca nu ei sunt universul tau.
Sa ne gandim la copaci de exemplu, oare ei vor sa fie oameni? Sau la fluturi.. de multe ori, contactul cu un "extraterestru" este doar atat, un contact in viata noastra. Dar contactul cu cineva asemanator ca specie de exemplu, este ceea ce ne da sens si ne umple de satisfactie, pentru ca ne bucuram de ceea ce suntem.

Cred ca autorul a facut asocierea oamenilor, in functie de cat de evoluati sprititual sunt, cu anumite pasari pt. ca, in conceptia majoritatii persoanelor, calitatile de care dispun aceste pasari le fac sa para mai deosebite sau nu. Eu nu cred ca a vrut ca vreuna din categorii sa para ridicola, dar avrut sa scoata in videnta faptul ca poti trece de la o categorie la alta, daca ai resurse si vrei. Nu stiu daca am reusit sa exprim corect si clar ce-am vrut.

Vezi postareaS.R., la 09 July 2011 - 09:34 AM, a spus:

Risti cand ai cu ce. Daca nu ai cu ce, nu mai e risc, e sinucidere.

Corect! :good:
Dar si cand ai reurse si nu le folosesti e grav. Cum sa nume asta? Lasitate, prostie, comoditate, inconstienta? :)
1

#10 Utilizator offline   S.R. 

• Steaua Nordului
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 09 July 2011 - 09:39 AM

Vezi postareaoama invizibilicoasa, la 09 July 2011 - 09:35 AM, a spus:

poti trece de la o categorie la alta, daca ai resurse si vrei

Sau poti muri incercand, daca te apuci de ceva ce depaseste resursele tale, sau daca nu iti poti regenera resursele.
1

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 13 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Acest topic e inchis

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari