...deeeeci, ce sa fac ca sa nu mai vad doar latura rea a celor din jur?
Negativism
Scris 09 June 2011 - 09:24 AM
...deeeeci, ce sa fac ca sa nu mai vad doar latura rea a celor din jur?
Scris 09 June 2011 - 10:19 AM
Scris 09 June 2011 - 10:25 AM
nightwish, la 09 June 2011 - 10:19 AM, a spus:
Stiu teoria asta, tot imi bat capul de ceva vreme sa-mi amintesc cum se numea cartea respectiva. Ideea e ca ne plac la altii calitatile pe care am dori noi sa le avem si ne displac defectele care ne displac la noi insine ?
Nu, nu e cazul in situatia asta. Nu percep ca parte rea defecte pe care le am si eu.
Cel mai deranjant in situatia asta devine faptul ca nu pot percepe omul ca intreg. Orice om are si parti bune si parti rele. Pe oricine , in afara de cateva persoane pe care le cunosc de multa vreme , caut sa-l "anulez" prin defectele sale. Adevarul e ca unele si sunt intolerabile, din punctul meu de vedere, insa altele nu sunt chiar un capat de tara. De multe ori mi se intampla chiar sa caut sa provoc latura negativa a oamenilor cu care intru in contact. De la o vreme incoace, devine obositor...
Aceasta postare a fost editata de Sheeva: 09 June 2011 - 10:29 AM
Scris 09 June 2011 - 10:32 AM
Sheeva, la 09 June 2011 - 10:25 AM, a spus:
Da.
Dar?
Poti sa dai un exemplu concret?
Scris 09 June 2011 - 10:52 AM
Sheeva, la 09 June 2011 - 09:24 AM, a spus:
constientizand ca vezi numai partea rea a celor din jur arata ca stii ca exista si o parte buna. S-ar putea sa si vezi partea asta buna, dar cea negativa sa aiba un impact mai mare.
O posibila explicatie ar fi existenta unor scheme cognitive negative timpurii.
de ce crezi ca faci asta?
Scris 09 June 2011 - 10:54 AM
Cred ca vezi asa pentru ca oamenii nu se schimba, si mai bine sa fii surprins placut decat neplacut.
Scris 09 June 2011 - 11:09 AM
Acuma tine mult si de asteptarile pe care le ai. Recomandabil sa fie cat mai putine.
Experienta mea personala.
Scris 09 June 2011 - 12:03 PM
nightwish, la 09 June 2011 - 10:32 AM, a spus:
Hypathia, la 09 June 2011 - 10:52 AM, a spus:
O sa va dau amandurora acelasi raspuns.
Adica stiu cel putin doua explicatii pentru faptul ca procedez asa. Una dintre ele , care este ceva mai complexa, nu o sa o expun aici, pentru ca, stiti si voi, nu putem selecta cine ne citeste si cine ne raspunde pe forum (nu am batut niciun apropo referitor la persoanele care mi-au raspuns pana acum). Cea de-a doua explicatie ar fi aceea ca este o mdalitate de defensa ( folosesc si eu un termen mai interesant pe care l-am auzit la amica mea psihiatru
Procedez astfel vis-a-vis de persoanele pe care le cunosc sau le-am cunoscut relativ recent in viata mea. Legat de persoanele care s-au pastrat in viata mea din alte timpuri ( cea mai recenta prietena, adica...prietena cred ca mi-am facut-o acum 9 ani) reusesc sa vad si partea buna si sa accept in relationarea cu ele ca na, nimeni nu e perfect.
Deci motivele pentru care fac asta imi sunt cunoscute. Nu stiu insa cum sa combat fenomenul.
Aceasta postare a fost editata de Sheeva: 09 June 2011 - 12:03 PM
Scris 09 June 2011 - 01:03 PM
Sheeva, la 09 June 2011 - 12:03 PM, a spus:
cu ce te deranjeaza fenomenul in viata de zi cu zi?
Crezi ca selectivitatea asta e daunatoare pentru relatiile cu cei din jur, simti ca nu ii poti privi in ansamblu, ci doar partile lor rele?
Citeaza
cred ca e important acest moment. Momentul in care ai facut tranzitia de la naivitate la neincredere. Daca a fost o tranzitie brusca, se poate sa te fi afectat in vreun fel.
Poate aici e cauza fenomenului. Si odata stiuta cauza, mai e un pas pana la intelegere si rezolvare.
Cred ca inainte de "combatere" trebuie mai intai inteles fenomenul.
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Casatoria la tarani | S.R. | 40 | 2.394 |
|
memoria imi joaca feste... | ALX | 2 | 2.052 |
|
incurajarea cuiva inainte de examen | lorelai1907 | 10 | 4.399 |
|
Chestionar: