Eu am crezut ca sistemul neuronal este creierul, apoi am aflat ca exista centrii neuronali in coloana, in aparatul ocular.
Acum, am citit acest articol, intr/o pagina din ziarul adevarul din luna mai anul trecut:
"La nivelul tubului digestiv se gaseste o retea atat de complexa de neuroni, incat oamenii de stiinta au numit/o "al doilea creier" sau "creierul digestiv". Aceasta retea cuprinde aproximativ 100 de milioane de neuroni, mai multi decat in maduva spinarii si decat in sistemul periferic.
In plus, legaturile dintre celulele nervoase sunt facute de aproape aceleasi substante ca si cele de la nivelul creierului, adica de neurotransmitatori diversi, cum este de ex. serotonina.
Desi principala proprietate a celui de/al doilea creier de a controla digestia ..., neuronii din sistemul digestiv, aflati in stransa legatura cu cei de la nivelul creierului, determina in mare parte starea noastra de spirit.
..."
1-Ce parere aveti de acest articol?
2-Daca e asa, atunci corespondenta de pe creier a organismului (omuletul din creier), poate ca nu e de fapt numai in creier ci e o dublura neuronala, un om creier, aflat in tot organismul?
PS
Oare era mai potrivit sa deschid topicul la sanatate, sau la diverse?
Aceasta postare a fost editata de libertatea: 30 May 2011 - 07:34 AM
Contact
Facebook
Twitter
RSS