Se pare că economia de piaţă, impusă umanităţii de civilizaţia vestică (conform clasificării lui Samuel Ph. Huntington) şi-a atins în sfârşit, limitele dezvoltării sale. Cum şi era de aşteptat, conceptul „creşterii economice permanente” nu poate funcţiona la nesfârşit pe o planetă cu resurse naturale finite, mai ales dacă la baza acestui tip de economie stă exploatarea din ce în ce mai intensivă a acestor resurse naturale.
Este amuzant şi trist în acelaşi timp să urmăreşti cum se agită liderii mondiali pe la difeite summituri în căutarea soluţiilor depăşirii actualei crize economico-financiare mondiale, oferind doar nişte remedii cosmetice superficiale, fără a sufla măcar o vorbă despre atingerea plafonului „limitelor creşterii”. Probabil, de teama că n-o să dea bine la electorat...
Problema e că lumea de aproape 40 de ani ignoră avertismentele făcute de membrii Clubului de la Roma în primul lor raport "Limitele Creşterii" care în 1972 (când preţul barilului era de $3,18, adică practic gratis) aducea mesajul că lumea se îndreaptă spre dezastru din cauza creşterii necontrolate a populaţiei, expansiunii industriale, declinului de resurse naturale, distrugerii planetei şi în final a lipsei mâncării. În scenariile simulate atunci formele de declin pronunţat urmau să apară în primul sfert de secol XXI, pe măsură ce populaţia se va apropia de 9 miliarde, hrana pe cap de locuitor va scade la aproape 15-25% din nivelul anului 1970, poluarea va creşte de zece ori iar cele mai importante resurse naturale ca petrolul şi gazul natural, vor intră în declin sever.
Ca să vezi... Cine s-ar fi putut gândi!
Iată de ce cred că timpul reformelor economice majore a fost ratat ireversibil, iar în continuare nu mai avem posibilitatea să ACŢIONĂM, ci doar să REACŢIONĂM la declinul brusc, incontrolabil şi dezastruos care urmează.
Pagina 1 din 1
Relansarea economică globală nu mai e posibilă. Am depăşit "Limitele Creşterii". (O viziune neo-malthusianistă asupra crizei economice)
Scris 15 May 2011 - 11:33 AM
se vor gasi alte metode de a reduce popualtia globala
economia !? are destule rezerve !
si nu mai fi asa de pesimist
si nu mai fi asa de pesimist
Scris 15 May 2011 - 12:59 PM
Miticamicutul2, la 15 May 2011 - 11:33 AM, a spus:
se vor gasi alte metode de a reduce popualtia globala
Da? Şi dacă 40 de ani nu am ştiut să găsim soluţii pentru a schimba paradigma economică, de ce crezi că vom reuşi acum, în ceasul al 12-lea?
Aşi fi curios să ştiu şi eu despre acele "rezerve economice" misterioase, poate devin şi eu mai optimist.
Scris 15 May 2011 - 01:33 PM
metode sunt
sunt si planuri
si dupa ce sa aplicat planurile si metodele acelea
poate peste 50 de ani vom zice :
da !!! era nevoie ca sa .....
sunt si planuri
si dupa ce sa aplicat planurile si metodele acelea
Scris 16 May 2011 - 05:54 AM
Miticamicutul2, la 15 May 2011 - 01:33 PM, a spus:
Peste 50 de ani va începe un nou Ciclu Demografic şi vom renaşte ca Pasărea Phoenix (puţinii care vor mai rămâne)
Scris 08 July 2011 - 03:48 PM
Sistemul financiar actual (Bretton-Woods) se afla pe masa de discutii de multa vreme. In forma actuala nu mai poate rezista mult timp, iar ceea ce spune Paisie Proto este adevarat, resursele sunt limitate. Sistemul economic in forma actuala nu mai rezista multa vreme, fapt cunoscut si discutat tot mai mult in forurile inalte. Urmeaza schimbari majore care ne vor lua pe nepregatite daca nu adoptam de pe acum o atitudine proactiva.
Scris 15 July 2011 - 12:47 AM
Toate acele calcule cu limita cresterii economice, luau in calcul aspecte mai mult liniare.
Consumul resurselor ptr aceleasi activitati economice.
Si nu lua in calcul trecerea pe trepte superioare de dezvoltare. Era postindustriala. Care are in special servicii si industrii de virf. Electronica, bioinginerie, medicina avansata, activitati avind la baza calculatorul, etc.
In plus era spatiala nu este in nici un fel inclusa in acele calcule. Era spatiala va prelua activitati economice si deja le transforma.
Electronica nici nu exista acum peste 40 de ani.
Consumul resurselor ptr aceleasi activitati economice.
Si nu lua in calcul trecerea pe trepte superioare de dezvoltare. Era postindustriala. Care are in special servicii si industrii de virf. Electronica, bioinginerie, medicina avansata, activitati avind la baza calculatorul, etc.
In plus era spatiala nu este in nici un fel inclusa in acele calcule. Era spatiala va prelua activitati economice si deja le transforma.
Electronica nici nu exista acum peste 40 de ani.
Scris 20 July 2011 - 03:02 PM
Solutia este simpla: un razboi la scara mondiala pentru o reducere drastica a populatiei
Impartaseste acest subiect:
Pagina 1 din 1
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Agentie imobiliara | delice | 0 | 2.648 |
|
Ramuri si sectoare economice
si subramurile divizate pana la joburi |
SithLord | 1 | 3.722 |
|
Banii de pe internet? | Sahn_Red | 14 | 7.783 |
|
Dezavantaje pentru tineri care doresc firme!
dezavantaje pentru tineri care doresc firme? e adevarat? |
webdesign4u | 4 | 6.472 |
|
Verificare concursuri/promotii/etc. | naylcha | 2 | 4.768 |
Contact
Facebook
Twitter
RSS