Da, din ce am văzut eu la oamenii pe care îi cunosc, şi cărora le cunosc părinţii şi ştiu câte ceva despre bunici, da, pot să spun că destinul fiecăruia dintre noi, e hotărât prin informaţia genetică. Educaţia familiei, la care se adaugă cea a societăţii, hotărăsc doar căile prin care destinul omului "rulează".
CRISTI82, la 13 May 2011 - 09:49 AM, a spus:
Pe langa faptul ca suntem conditionati de mostenirea genetica,mai depindem si de noroc.
Auzim pe mulţi spunând că
"n-au avut noroc" sau fiind bucuroşi că
"au avut un mare noroc". Ce o fi acest noroc şi când sau cum vine el ?
Îmi amintesc şi acum de
Finala Campionatului Mondial de Fotbal, din vara anului trecut, care a avut loc în Africa de Sud. În acel meci pentru câştigarea titlului mondial, au jucat Spania şi Olanda, prima câştigând cu 1-0, devenind astfel campioană mondială. Însă n-a fost uşor, pentru că au fost nevoie, pe lângă cele două reprize regulamentare, de încă două reprize de prelungire a câte 15 minute fiecare, spaniolii marcând golul victorios când mai erau doar 3 minute până la finalul ultimei reprize de prelungire, şi inclusiv al meciului.
Pe toată durata partidei, spaniolii au făcut un singur lucru: au ţinut mingea la ei, în cea mai mare parte a timpului, şi au presat poarta olandeză. În urma numeroaselor scheme şi faze, a venit şi golul, din cauza unei mici erori a apărării olandeze.
Această eroare nu avea loc, dacă spaniolii nu încercau tot felul de variante de atac. Unii spun că a fost noroc, însă, fără o permanentă încercare a numeroase variante de câştig, combinată cu “ferestre” (
greşeli), venite din partea olandezilor, care încearcau şi ei la rândul lor, spaniolii nu câştigau.
Prin urmare,
ce o fi norocul ? Răspunzând la întrebarea asta, eu spun, luând ca referinţă propria mea experienţă de viaţă, că, atunci când încercăm de multe ori ceva, aceste încercări se întersectează cu diferite
oportunităţi necunoscute de noi, şi neaşteptate. Când ne ţinem scai de o activitate, întotdeauna dăm peste o oportunitate care ne propulsează foarte mult în ceea ce facem. Întotdeauna când căutăm ceva, găsim şi altceva pe lângă ceea ce căutăm, şi, acest lucru, cei mai mulţi oameni îl numesc
noroc. Acesta e norocul celebru al inventatorilor sau al exploratorilor, pentru că ei caută tot timpul şi nu se dau bătuţi, dar această căutare se intersectează cu unele oportunităţi apărute pe neaşteptate. Dacă nu ar avea loc căutările, oportunităţile ar trece neobservate.
Ca o concluzie întreb din nou:
ce este norocul ? Şi răspund:
norocul este intersecţia dintre numeroasele noastre încercări şi oportunităţile ivite din încercările altora.
Cine vrea să aibă noroc, trebuie să facă încercări repetate. E ca şi în bancul ăla cu scoţianul zgârcit:
Scoţianul: -
"Doamne Dumnezeule, ajută-mi să câştig mulţi bani la loto !"
Dumnezeu: -
"Bine măi scoţiene, te ajut, da' măcar cumpără-ţi bilet !"
Prin urmare: norocul în viaţă e dat de informaţia genetică, ce îi face pe unii oameni tot timpul să fie curioşi, şi dornici să facă ceva !