Spasmofilie
Scris 27 January 2006 - 02:30 AM
Problema este urmatoarea: am incercat in fel si chip sa aflu cat mai multe despre spasmofilie sau asa zisele atacuri de panica.
De ce ? Pentru ca am o prietena care sufera de aceasta boala.
Boala se manifesta in felul urmator: aceasta persoana are momente cand din cauza unei sperieturi pur si simplu numai poate sa stea in picioare, se ghemuieste, incepe sa tremure, cateodata numai poate sa vorbeasca ( alteori numai se poate opri din tipat ).
Precizez ca persoana respectiva se duce la un doctor de aproximativ 2 ani si cateva luni ( de cand a avut o sperietura mai grava si a inceput tot acest calvar ). Acesta ia spus ca din cauza lipsei mari de calciu si magneziu se poate ajunge la spasmofilie. De atunci a continuat sa ia seroxat in fiecare zi. Starea i s-a mai imbunatatit dar nu foarte mult.
Cine ma poate ajuta cu informatii / corectii / sfaturi este binevenit.
As dori sa imi spuneti daca stiti care este traducerea termenului "spasmofilie" in engleza. Eu am tot cautat si nu am gasit prin nici un dictionar. Doresc s-a aflu acest lucru pentru a putea cauta si pe site-urile internationale mai multe informatii.
Va multumesc anticipat,
Cristi
Scris 27 January 2006 - 07:40 AM
Sfatul meu este sa mearga sa discute cu un medic psihiatru care sa o evalueze si sa ii dea un tratament corespunzator.
Apoi, pe linga tratamentul cu medicamente, pe termen lung ar mai putea-o ajuta si psihoterapia - mai specific este vorba de trapia cognitiva (care educa pacientul despre atacurile de panica, o ajuta sa identifice sentimentele legate de boala pe care ea le interpreteaza gresit, etc) si terapia cognitiv-comportamentala (exercitii de respiratie, exercitii de relaxare, expunerea controlata la stimuli si situatii care ii declanseaza ei atacurile de panica, etc), care ambele se fac tot de catre medicul psihiatru.
Psihoterapia (cognitiva si cognitiv-comportamentala) ar putea ajuta-o sa constientizeze si sa stapineasca intr-o anumita masura atacurile de panica, dar din pacate boala (in functie de cat de grava este) nu dispare numai cu psihoterapie ci probabil va fi nevoie si de medicamente (cel putin intr-o prima faza).
Din pacate, la noi in tara sint relativi putini psihiatrii specializati pe psihoterapii pentru ca pacientii nu prea reusesc sa sustina financiar o atfel de terapie care inseamna de fapt ca pacientul sta de vorba cu psihiatrul cateva ore pe saptamina timp mai indelungat, iar pentru aceste sedinte de psihoterapie se percepe un onorariu.
Foarte importanta e sustinerea (sustinerea afectiva, stabilitatea emotionala, etc), pe care i-o oferi tu prietenei tale si sustinerea familiei ei (a persoanelor apropiate).
Cel mai bine ar fi sa mearga la un medic psihiatru care va decide care este cel mai bun tratament pentru ea.
Aceasta postare a fost editata de mado: 27 January 2006 - 07:41 AM
Scris 27 January 2006 - 08:28 AM
Nestiutorul, la Jan 27 2006, 02:30 AM, a spus:
poate ca ceea ce are prietena ta nu este doar spasmofilie, ci spasmofilia favorizeaza atacurile de panica
de aceea
mado, la Jan 27 2006, 07:40 AM, a spus:
[fara prejudecati: psihiatrul nu este doar medic de nebuni, ci si medicul care ne ajuta sa nu ajungem acolo...]
Scris 27 January 2006 - 11:41 AM
"Din pacate, la noi in tara sint relativi putini psihiatrii specializati pe psihoterapii pentru ca pacientii nu prea reusesc sa sustina financiar o atfel de terapie"
Motivele pentru care sunt putini psihoterapeuti sunt mai mult istorice si politice. Dar lucrurile se schimba rapid. Psihiatrii-psihoterapeuti sunt putini pentru ca pregatirea in medicina este ori nefolositoare, ori piedica in formarea in psihoterapie.
Scris 30 January 2006 - 06:03 PM
Scris 30 January 2006 - 06:30 PM
Exista medici psihiatrii buni si foatre buni. Pentru toti care se vor psihoterapeuti, indiferent de pregatirea initiala, esentiala este formarea in psihoterapie. Asta presupune intotdeauna ca viitorul psihoterapeut sa fie o perioada pacient el insusi "pe bune". Apoi, teoria, seminariile, prezentarile de caz, practica psihoterapeutica supervizata.
Scris 30 January 2006 - 09:22 PM
mado: sfatul tau mi se pare foarte bun. Trebuie sa iti spun ca ea se duce la un medic psihiatru de cand i-au aparut problemele. Dar problema este ca il vede doar de maxim 2 ori pe luna iar atunci o intreaba cum s-a mai simtzit si eventual ii mai scade / creste doza de seroxat sau vitamine.
MariaB: da! fii sigura ca o sa ii propun sa vada un alt medic psihiatru, deocarece acesta dupa parerea mea nu isi cunoste prea bine meseria. Faptul ca seroxatul se prescrie in astfel de cazuri am aflat si eu cu un simplu search pe google
larianna: Cam in situatia ta era si prietena mea la inceput. Cand a vazut-o pt prima oara, doctorul i-a spus k daca era putin mai puternic socul, ea ar fi putut sa moara. Dar de atunci a progresat mult. Cred ca trebuie sa ai mai multa incredere in tine si sa nu te lasi batuta. Cu ajutor din partea unui medic specializat, destula odihna, regim alimentar adecvat si un stil de viata cat mai relaxat ( fara suparari, afectiune din partea celor dragi ) sunt sigur ca vei observa niste imbunatatziri radicale. Din cate vezi, boala ta se poate trata asa ca ridica fruntea si mergi inainte
elandi: la comentariul tau as mai putea adauga si faptul ca, la fel ca oricare alt domeniu, psihoterapia se ramifica / dezvolta pe zi ce trece. Sunt sigur ca trebuie sa fie medici specializati in cazuri de spasmofilie chiar si in Romania.
Va multumesc inca odata pentru raspunsuri. Daca mai aveti sfaturi sau poate intrebari, as fi bucuros sa va raspund.
Buna seara.
Scris 19 April 2006 - 06:57 AM
Eu ii recomand prietenei tale sa renunte la seroxat,nu este bun.Medicamentele de acest gen nu trateaza cauzele ci doar inhiba efectele si, in timp, produc dependenta.Ii mai recomand sa-si faca niste analize la sange, in special magneziul si calciu ionic.Nu are ce sa caute la psihiatru, nu are probleme psihice.Ii recomand sa ia Ca-Mg GNLD si FormulaIV.Sunt super si tot ce-ti spun iti spun din experienta proprie.
Scris 19 April 2006 - 08:05 AM
Cat despre psihiatru, va pot recomanda pe cineva; se numeste Mihai Stoica si lucreaza la Pliclinica RATB de pe str Dr. Grozovici langa spitalul Colentina; am fost colegi de liceu si de aceea vi-l recomand; in plus are si facultatea de psihologie si este destul de amabil.
Cam atat.
Scris 15 August 2006 - 10:16 AM
Aceasta postare a fost editata de einstein007: 15 August 2006 - 10:21 AM
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Relatia client-terapeut | treispe | 62 | 14.760 |
|
masculinitate=rautate?! |
Arcangelo | 268 | 18.145 |