sau Inregistrare

• 8 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Acest topic e inchis

O intrebare pentru cunoscatorii Bibliei Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   dercue 

• Boboc
  • Pip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 25-January 06

Scris 26 January 2006 - 11:12 AM

Salut, sint nou pe aici si m-am inscris pentru forumul de religie si spiritualitate.
Am observat ca sint multi cunoscatori ai Bibliei pe aici. O sa-mi permit sa dau si eu copy/paste din Biblie:
(mentionez ca citatele sint din Biblia ortodoxa)

Matei 16 a spus:

18. Şi Eu îţi zic ţie, că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui.
19. Şi îţi voi da cheile împărăţiei cerurilor şi orice vei lega pe pământ va fi legat şi în ceruri, şi orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat şi în ceruri.

Ioan 20 a spus:

21. Şi Iisus le-a zis iarăşi: Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit şi Eu pe voi.
22. Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: Luaţi Duh Sfânt;
23. Cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute

Ioan 21 a spus:

15. Deci după ce au prânzit, a zis Iisus lui Simon-Petru: Simone, fiul lui Iona, Mă iubeşti tu mai mult decât aceştia? El I-a răspuns: Da, Doamne, Tu ştii că Te iubesc. Zis-a lui: Paşte mieluşeii Mei.
16. Iisus i-a zis iarăşi, a doua oară: Simone, fiul lui Iona, Mă iubeşti? El I-a zis: Da, Doamne, Tu ştii că Te iubesc. Zis-a Iisus lui: Păstoreşte oile Mele.
17. Iisus i-a zis a treia oară: Simone, fiul lui Iona, Mă iubeşti? Petru s-a întristat, că i-a zis a treia oară: Mă iubeşti? şi I-a zis: Doamne, Tu ştii toate. Tu ştii că Te iubesc. Iisus i-a zis: Paşte oile Mele.

Si intrucit am citit in mai multe locuri ca tot ce trebuie sa stim ca sa-l cunoastem si sa-l intelegem pe Dumnezeu ne spune Biblia ii rog sa ma lamureasca si pe mine cum sa inteleg eu versetele de mai sus.
De ce intreb? Pentru ca ortodocsii si catolicii, sau invers le folosesc pentru a justifica fie taina preotiei fie primatul papei.
Si ar mai fi si Cina Domnului adusa ca argument pentru instituirea tainei euharistiei si a tainei preotiei.
Multumesc anticipat!
0

#2 Utilizator offline   MariaB 

• catolica
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 12-May 05

Scris 26 January 2006 - 12:45 PM

Vezi postareadercue, la Jan 26 2006, 11:12 AM, a spus:

sa ma lamureasca si pe mine cum sa inteleg eu versetele de mai sus.
tu cum vrei sa le intelegi?
cum iti spune credinta/ratiunea ta sa le intelegi?

se poate vorbi mult pe marginea acestor verste
dar trebuie sa ne hotaram cu ce scop, cu ce folos, din ce punct de vedere...

(la teologie se fac cursuri pe cativa ani pentru a se ajunge la o oarecare intelegere a versetelor respective - nu este timp si loc aici pentru aceasta)
0

#3 Utilizator offline   cioanas 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 24-October 05

Scris 26 January 2006 - 01:05 PM

Citeaza

18. Şi Eu îţi zic ţie, că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui.
19. Şi îţi voi da cheile împărăţiei cerurilor şi orice vei lega pe pământ va fi legat şi în ceruri, şi orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat şi în ceruri.

Din context intelegem ca Isus vorbeste cu ucenicii si Petru. Isus intreaba "cine spun oamenii ca sunt Eu?"
Petru da raspunsul corect! Isus ii raspunde ca nu carnea si sangele i-a descoperit acest lucru,ci Tatal! Dupa care urmeaza: "Si Eu iti spun: tu esti Petru (Greceste: Petros.), si pe aceasta piatra (Greceste: petra.) voi zidi Biserica Mea, si portile Locuintei mortilor nu o vor birui."

Deci Isus vorbeste despre conversatia avuta inainte ,Petra ,fiind:,,Tu esti Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu!``!
Pe afirmatia aceasta se zideste Biserica Domnului si nu pe Petru!

O sa incerc altadata sa raspund si la celelalte neclaritati!
0

#4 Utilizator offline   avolina 

• Crin
  • PipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 21-February 05

Scris 26 January 2006 - 02:20 PM

Din aceste citate am inteles si eu cam acelasi lucru cu ce a spus cioanas, insa acest pasaj nu-l inteleg:,,Zis-a lui: Paşte mieluşeii Mei."ma poate lumina cineva?se refera la faptul ca Petru, respectiv urmasii sai, adica preotii trebuie sa aiba grija de turma Domnului, adica de credinciosi?
0

#5 Utilizator offline   MariaB 

• catolica
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 26 January 2006 - 02:50 PM

Vezi postareaavolina, la Jan 26 2006, 02:20 PM, a spus:

Paşte mieluşeii Mei."
adica preotii trebuie sa aiba grija de turma Domnului, adica de credinciosi?

cam acesta este mesajul...
dar sa nu pierdem din vedere ca evanghelistul Ioan are un stil personal mai filosofic...
0

#6 Utilizator offline   dercue 

• Boboc
  • Pip

Scris 26 January 2006 - 03:06 PM

MariaB a spus:

tu cum vrei sa le intelegi?
cum iti spune credinta/ratiunea ta sa le intelegi?

Pai asa merge treaba? Dar daca eu nu stiu cum sa le inteleg?
Uitati, MariaB ca domnul cioanas are o interpretare. Dar daca eu inteleg altfel? Daca ortodocsii au dreptate cind spun ca e clar ca Isus a instituit o taina a preotiei? Si daca este adevarat, mergind mai departe ca a instituit si un pastor cu autoritatea necesara ca sa nu biruie portile iadului Biserica? Atunci poate ca catolicii au dreptate?

Cioanas a spus:

Deci Isus vorbeste despre conversatia avuta inainte ,Petra ,fiind:,,Tu esti Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu!``!
Pe afirmatia aceasta se zideste Biserica Domnului si nu pe Petru!

Domnule cioanas v-as fi foarte recunoscator daca mi-ati spune cum ati ajuns la interpretarea aceasta.
Multumesc.
0

#7 Utilizator offline   just a girl 

• wize girl
  • PipPipPipPip
  • Inregistrat: 09-December 05

Scris 26 January 2006 - 03:14 PM

Vezi postareadercue, la Jan 26 2006, 05:06 PM, a spus:

Isus a instituit o taina a preotiei?

Din punct de vedere neoprotestant taina aceasta a preotiei e foarte clara... toti cei care l'am marturisit pe Dumnezeu in apa botezului avem statut preoti si putem fi mijlocitori la tatal (Dumnezeu). Dar dupa cum spuneam asa e interpretarea neoprotestanta.
0

#8 Utilizator offline   MariaB 

• catolica
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 26 January 2006 - 04:07 PM

Vezi postareadercue, la Jan 26 2006, 03:06 PM, a spus:

Pai asa merge treaba? Dar daca eu nu stiu cum sa le inteleg?... Dar daca eu inteleg altfel?
tocmai asta e! ca nu poti sa sti sigur niciodata - doar ai credinta ca....

Vezi postareadercue, la Jan 26 2006, 03:06 PM, a spus:

Daca ortodocsii au dreptate cind spun ca e clar ca Isus a instituit o taina a preotiei? Si daca este adevarat, mergind mai departe ca a instituit si un pastor cu autoritatea necesara ca sa nu biruie portile iadului Biserica? Atunci poate ca catolicii au dreptate?
"dreptatile" despre care vorbesti se aplica fiecare in cadrul rspectiv

o dreptate absoluta nu exista pe pamant!
0

#9 Utilizator offline   dercue 

• Boboc
  • Pip

Scris 26 January 2006 - 04:33 PM

Vezi postareaMariaB, la Jan 26 2006, 04:07 PM, a spus:

tocmai asta e! ca nu poti sa sti sigur niciodata - doar ai credinta ca....

"dreptatile" despre care vorbesti se aplica fiecare in cadrul rspectiv

o dreptate absoluta nu exista pe pamant!

Pai eu am credinta ca...x, el are credinta ca...y
Este o imagine dezastruasa de-a dreptul. Crestinii dau apa la moara celorlalte religii nereusind sa transmita acelasi mesaj. Oare nu l-ar converti pe Dan-Marius mai degraba o unificare vizibila a crestinilor si mai ales a mesajului acestora decit citatele domnului cioanas sau ale lui rvsro din Biblie?

Ba exista dreptate absoluta pe pamint. Nu este ea dreptatea lui Dumnezeu?
MariaB, ati vrut sa spuneti la oameni?

just a girl a spus:

toti cei care l'am marturisit pe Dumnezeu in apa botezului avem statut preoti si putem fi mijlocitori la tatal (Dumnezeu).

Nu inteleg. Si cum mijlociti dumneavoastra girl, la Tatal? Sau nu uzati de acest statut?
0

#10 Utilizator offline   just a girl 

• wize girl
  • PipPipPipPip
  • Inregistrat: 09-December 05

Scris 26 January 2006 - 04:40 PM

Vezi postareadercue, la Jan 26 2006, 06:33 PM, a spus:

Nu inteleg. Si cum mijlociti dumneavoastra girl, la Tatal? Sau nu uzati de acest statut?

printr'o relatie personala cu Dumnezeu si prin rugaciune
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 8 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Acest topic e inchis

Subiecte similare Collapse