Balada "Mesterul Manole" sub alta forma pareri si solutii
Scris 13 April 2011 - 12:45 PM
Voi ce parere aveti? Si ea avea varianta de a refuza sa fie sacrificata,dar nu a stiut cum s-o faca,nu a avut curaj sa-i spuna stop,eu sunt mai importanta pt.mine decat esti tu pt.altii...
Ce parere aveti,merita sa ne sacrificam pt.ceilalti si daca da care este limita inferioara sau superioara a sacrificiului?
Scris 13 April 2011 - 04:29 PM
BOBOANTA, la 13 April 2011 - 12:45 PM, a spus:
Se pare ca maestrul Manole-Fasole era un Fanatic religios precum Avraam care ar fi fost în stare sa-si sacrifice propriul fiu, Isaac. Dumnezeu i-a deschis fanatismul prostiei din cap, introducîndu-i o graunta de întelepciune...mai bine sacrifica o oaie !
Asa se face ca mai marii Fanarioti-Fanatici ai aceste lumi nu-si sacrifica proprii copii ci copii si parintii altor familii.
Aceasta postare a fost editata de GeoFiloRo: 13 April 2011 - 04:42 PM
Scris 13 April 2011 - 04:48 PM
GeoFiloRo, la 13 April 2011 - 04:29 PM, a spus:
Asa se face ca mai marii Fanarioti-Fanatici ai aceste lumi nu-si sacrifica proprii copii ci copii si parintii altor familii.
Aceasta postare a fost editata de lupini: 29 June 2011 - 11:24 AM
Scris 13 April 2011 - 05:23 PM
BOBOANTA, la 13 April 2011 - 04:48 PM, a spus:
Si cine ar fi, acest cineva,
D.p.d.v. filosofic , acest cineva, nu este ea oare, prostia-ignorantei ce locuia confortabil în capul încapatînat al lui Manole, Avraam si a altora de teapa lor.
Si cine îl împiedica pe ne-om sa-si sacrifica propria prostie ? Nu tot prostia însasi ! Lozinca 'Noi muncim, nu gîndim !', nu e destul de graitoare. Cine te-ar împiedica sa sacrifici continutul aberant al acestei lozinci comunist-capitaliste ?!
Nu uita, esti la rubrica filosofie ! Nu în fata unui zid ne-cugetator
Întrebarea ar fi, de ce ai introdus notiunea de sacrificiu, pentru ca esti adeptul ei, ori pentru a dezbate si a întelege ce se ascunde în spatele acestei mari viclenii ? Viclenie ce a contribuit la îmbogatirea peste masura a unora si la mentinerea în sclavia ideologica a sacrificiului, a altora.
Aceasta postare a fost editata de GeoFiloRo: 13 April 2011 - 05:50 PM
Scris 13 April 2011 - 06:06 PM
GeoFiloRo, la 13 April 2011 - 05:23 PM, a spus:
D.p.d.v. filosofic , acest cineva, nu este ea oare, prostia-ignorantei ce locuia confortabil īn capul īncapatīnat al lui Manole, Avraam si a altora de teapa lor.
Si cine īl īmpiedica pe ne-om sa-si sacrifica propria prostie ? Nu tot prostia īnsasi ! Lozinca 'Noi muncim, nu gīndim !', nu e destul de graitoare. Cine te-ar īmpiedica sa sacrifici continutul aberant al acestei lozinci comunist-capitaliste ?!
Nu uita, esti la rubrica filosofie ! Nu īn fata unui zid ne-cugetator
Īntrebarea ar fi, de ce ai introdus notiunea de sacrificiu, pentru ca esti adeptul ei, ori pentru a dezbate si a īntelege ce se ascunde īn spatele acestei mari viclenii ? Viclenie ce a contribuit la īmbogatirea peste masura a unora si la mentinerea īn sclavia ideologica a sacrificiului, a altora.
Scris 13 April 2011 - 06:36 PM
BOBOANTA, la 13 April 2011 - 06:06 PM, a spus:
Daca vrei sa vorbesti normal, fara sa-ti sacrifici ignoranta la dezbatere, dute bye, bye, la rubrica necugetatoarelor !
Aceasta postare a fost editata de GeoFiloRo: 13 April 2011 - 06:52 PM
Scris 13 April 2011 - 07:08 PM
Scris 13 April 2011 - 07:52 PM
BOBOANTA, la 13 April 2011 - 07:08 PM, a spus:
Nu Geo e subiectul de discutie ci Cunoasterea de Sine (a fiecaruia) prin interactie cu interlocutorii !
Morala baladei maestrului Manole-Fasole ar fi urmatoarea...
Ori ce femeie, desteapta ca o oaie, care se va casatorii cu un cioban-zidar (care a facut avere pe spinarea celor ce credeau īn povestile lui) ...va avea cam aceiasi soarta, diferita de la o epoca la alta...de la o femeie zidita, la una īngramadita.
Scris 13 April 2011 - 10:02 PM
Cu toate acestea, in viata facem multe sacrificii de sine, pe un altar sau altul. Din pacate, viata asta este pentru multi o goana nebuna dupa satisfactii si impliniri, realizari, care de multe ori ne insingureaza de ceilalti. Chiar noi sacrificam Ane poate zi de zi, azi nu am timp, maine nu am chef, poimaine intervine o datorie urgenta.. si tot asa.
Povestea e o parabola, dar ce spune ea e in esenta adevarul. Goana dupa idealuri in detrimentul lucrurilor care conteaza, familie, copii, dragoste, valori umane sanatoase. Dar cine sa le mai poata simti bucuria? Le sacrificam ca prostii si le pierdem, dar perseveram pana imbatranim si ne intrebam la urma ce am facut cu viata si daca am trait-o sau am uitat sa o traim.
O fi filosofia la care ne ridicam noi oamenii, din nevoia de a ocupa golul, si un loc fruntas pe firmament. Sau doar o vraja care ne ia mintile ca si in jocul de-a baba oarba.
Scris 14 April 2011 - 09:20 AM
BOBOANTA, la 13 April 2011 - 12:45 PM, a spus:
Las de-o parte necesitatea sacrificiului, fireşte că nimeni astăzi nu ar proceda īn acest fel, ar face pur şi simplu nişte calcule de rezistenţă şi ar mai băga nişte fier-beton. Să zicem că era singura soluţie pentru ridicarea mănăstirii.
Se pare că Manole şi fārtaţii nu prea aveau loc de īntors. Aveau un termen pentru preadarea lucrării, şi dacă nu reuşeau, cunoacānd temperamentul coleric al lui Vodă, era clar ce urma...
Pentru mine mult mai semnificativă este ultima parte, atunci cānd Manole declară că ar putea face o altă mănăstire şi mai frumoasă. Iarăşi, este de comentat dacă Manole ar fi prevăzut răspunsul lui Vodă. Probabil că da, şi īn acest caz este unul dintre cele mai frumoase răspunsuri din literatura populară romānă. Şi urmarea este semnificativă: spre deosebire de ciobanul mioritic, Manole nu se resemnează cu moartea, ci īncearcă să lupte īmpotriva ei, īmpotriva īntregii lumi de fapt, prin construirea aripilor de lemn. Sigur, această baladă se īntālneşte īn anumite variante şi la alte popoare din Balcani, dar nu pot să nu mă īntreb de ce să ne considerăm reprezentaţi de ciobănaşul fraier din Mioriţa şi nu de luptătorul Manole?
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Ce este viata? | Shadow and Light | 162 | 43.245 |
|
Distincţia vis-realitate | Fr0z3nasic3 | 6 | 3.388 |
|
apreciaza-te,lauda-te fara jena,invata sa te placi |
Arcangelo | 539 | 35.266 |
|