Alcoolul. Dependenta de alcool.
Scris 08 April 2011 - 02:38 PM
In speranta ca putem ajuta, acesta se doreste a fi un topic despre dependenta de alcool. Cum o dobandim si cum putem scapa de ea.
De ce ne gasim ”refugiul” in alcool?
Cand si cum ne dam seama ca am ajuns dependenti?
Cum ne pot ajuta cei de langa noi?
Cum te poate distruge dependenta de alcool?
Scris 09 April 2011 - 01:39 PM
mița, la 08 April 2011 - 02:38 PM, a spus:
frica, inconstienta, greutati, dezamagire, probleme nerezolvate, epatare, neputinta, vina, dependenta, cerc vicios
cand e prea tarziu, pe nesimtite intotdeauna
foarte putin, se spune ca si ei sunt afectati in egala masura si inrautatesc situatia de cele mai multe ori
total, fura viata si distruge tot ce ai sau esti, traiesti intr-un cosmar, cu gheara in tine
Care sunt solutiile?
lupta si abstinenta constientizata
Scris 09 April 2011 - 04:39 PM
consumat periodic, devine obicei. ucide neuronii, unu cate unu si se instaleaza dependenta si perceptia deformata a ORICAREI realitati.
daca o persoana dependenta de alcol ajunge sa recunoasca si sa vrea sa se opreasca, are nevoie de sprijinul total si de afectiunea familiei, de o alimentatie specifica si in general de un stil de viata diferit.
de obicei alcolicii sunt si fumatori de....toate cele, in cazu asta o constientizare a propriei situatii e realmente imposibila. vindecarea ar trebui sa se aplice fortat.
in general e foarte greu de comunicat cu persoanele dependente de alcol, din cauza avioanelor care au inlocuit neuronii. depinde si de gradul de dependenta.
Scris 09 April 2011 - 05:09 PM
Scris 09 April 2011 - 05:09 PM
Unii beau cantitati mai mici, pentru a-si taia anxietatea si a se simti euforici. Altii beau mult si rapid cantitati mari pana intra in starea de ebrietate, care e un episod psihotic indus chimic. Atunci ei spun "adevarul". Se descarca ca un psihotic in delir. In acel moment ei se simt "bine" facand ca toti dracii. Familia insa traieste un adevarat iad alaturi de ei. Cand alcoolicul se trezeste din betie, e nenorocire, aceeasi familie (de care nu e legat cu nimic afectiv), aceleasi responsabilitati de care e satul.
Nu toti oamenii nemultumiti de viata lor se simt bine cu alcool. Altii prefera benzodiazepinele, altii antidepresivele, altii socializarea intensa. Ca sa te simti "bine" cu alcool, trebuie sa existe o predispozitie structurala a psihicului care se mosteneste. Astfel, fiul devine alcoolic, ca si tatal, atat datorita structurii cat si modelului parental. Ca sa nu mai spun ca un tata alcoolic nu prea are nimic de oferit fiului sau, in afara de traume.
Sevrajul de la alcool, provoaca tot un episod psihotic, numit delirium tremens, care uneori poate fi fatal.
Consumul indelungat de alcool, zeci de ani, 1-2 litri pe zi (35-45%) conduce la dementa etanolica (se distruc treptat neuronii). Dar mai repede se distruge ficatul decat creierul. Dintre cei care consuma 1litru de tarie pe zi, timp de 20 de ani, doar 20% fac ciroza hepatica. Asa ca mai mult sufera familia, apartinatorii.
Alcoolicului nu-i pasa de suferinta pe care o cauzeaza familiei, sotiei, copiilor, pentru ca el este de fapt un individ captiv sexual intr-o relatie de casatorie nedorita. Basca propriile traume din copilarie. Nici un alcoolic nu a avut o copilarie normala, ci tatal a fost si el un alcoolic. Alcoolicul mosteneste prin educatie un mod de iubire conditionata. Cand apar copiii, cand nevasta se deformeaza, imbatraneste, nemultumirile lui il fac nefericit. Ar vrea sa scape de responsabilitati si gura sotiei dar nu mai poate, asa ca alcoolicul este vazut ca o victima. Cand e beat insa, devine agresor (atunci e el insusi).
Din pacate sotiile alcoolicilor sunt niste agresori si ele, asa ca jocul agresor - victima dureaza la infinit. Alcoolicul nu-si face datoria in familie (agresivitate pasiva), sotia prea datoria acestuia, apar frustrarile, cicalelile, alcoolicul creste doza de acool, ce mai, un adevarat iad. Apare si violenta domestica. Copiii rezultati din asemenea familii ies cu traume serioase si cu mari frustrari afective plus multa furie reprimata.
Exista si "alcoolici" pe sec, care nu trebuie sa bea, pentru ca ei defuleaza permanent propriile frustrari, acestia sunt psihopatii, cei care agreseaza familia fara motiv (ei sunt decompensati emotional si agreseaza prin proiectii si jocuri psihologice distructive). Acestia sunt cei care se mentin in nevroza sau depresie bagandu-i pe ceilalti (in special copii) in psihoza.
Alcoolicii oricum ar fi ei, sufera de imaturitate, lipsa de educatie, traume din copilarie, care zac latent in ei, si chiar daca femeia il i-a in stare "buna", nu se stie cand va decompensa, caci viermele din el il roade inca de mic.
Aceasta postare a fost editata de Big Lebowski: 09 April 2011 - 05:14 PM
Scris 09 April 2011 - 05:24 PM
Big Lebowski, la 09 April 2011 - 05:09 PM, a spus:
ceva aproape identic as fi vrut sa mai adaug si eu.
despre restul....no comment.
Scris 09 April 2011 - 05:33 PM
Scris 09 April 2011 - 05:36 PM
In speranta ca putem ajuta, acesta se doreste a fi un topic despre dependenta de alcool. Cum o dobandim si cum putem scapa de ea.
Nemultumire fata de sine, fata de cei din jur, lipsa stimei de stine, incapacitatea de a socializa, tendinte autodistructive, dorinta de a realiza ceva in viata (care poate fi "franata" de lipsa increderii in sine, ceea ce il duce pe individ la consumul de alcool), traume. Oricum, se coreleaza cu o groaza de boli psihice.
Iti dai seama ca esti dependent (fizic) atunci cand intri in delirium tremens. Iti dai seama ca esti dependent psihic atunci cand nu esti in stare sa iesi din casa fara sa ai ceva la bord.
Cam greu cu cei din jur, care au tendinta doar de a eticheta, fara a fi capabili sa inteleaga. De multe ori sfaturile vin de la indivizi ce vor sa para interesanti si care se simt superiori, tocmai din cauza "independentei" lor. Alcoolicul isi poate reveni singur , sfaturile ce vin din afara sunt doar...uhm, adjuvante.
Te distruge mai intai psihic. O dependenta, de orice fel de substanta ar fi ea, poate fi ascunsa fata de familie/prieteni, cu greu, insa poate. O stima de sine distrusa poate fi rezolvata prin a te ridica, a te sterge de praf si a incerca sa ai cat mai multe realizari personale. Nu este neaparat nevoie de alcool pentru a te mobiliza, motiva, insa pentru cei ce urasc societatea in care traiesc (din varii motive) alcoolul devine o falsa solutie. Mai devreme sau mai tarziu, psihicul va ajunge si mai distrus decat era.
Despre daunele fizice pe care le provoaca alcoolul stie toata lumea.
Am baut, nu am fost alcoolica si nu voi deveni alcoolica. Ma face sa devin agresiva, frustrarile ies la suprafata si, in cel mai bun caz incep sa rad, sa fac glume rautacioase pe seama celor din jur. Alteori ma face sa plang, iar in cel mai rau caz (lucru care mi s-a intamplat cel mai des) m-am luat "wrestling" cu altii, care nu imi facusera nimic (in mod direct), btw. Din cauza agresivitatii ce mi-o determina am decis sa nu mai beau pana nu mai stiu de mine. Am fost in coma alcoolica de cateva ori. Those days are gone. Mai beau o data la cateva luni/saptamani, dar nu, alcoolul nu este pentru mine.
Bunicul din partea tatalui meu este alcoolic. Din cauza lui si a ceea ce a vazut la el, tata a urat alcoolul si inca il mai uraste. Nu pune gura pe asa ceva. Pentru un copil cu un tata alcoolic, exista 2 posibilitati: ori sa devina si el alcoolic mai devreme sau mai tarziu, ori sa urasca alcoolul pentru tot restul vietii lui.
Cu alte cuvinte, bautura e buna, taica, dar sa te tii de ea!
Scris 09 April 2011 - 06:07 PM
Xylia, la 09 April 2011 - 05:36 PM, a spus:
Cam greu cu cei din jur, care au tendinta doar de a eticheta, fara a fi capabili sa inteleaga. De multe ori sfaturile vin de la indivizi ce vor sa para interesanti si care se simt superiori, tocmai din cauza "independentei" lor. Alcoolicul isi poate reveni singur , sfaturile ce vin din afara sunt doar...uhm, adjuvante.
parerea mea e ca aici gresesti mult, tare mult.
da, multi nebautori au o atitudine de superioritate si dispret fata de alcolici. nu sunt deloc de acord cu asa ceva.
totusi.....ce e de inteles la un alcolic, altceva decat .....ca e alcolic? in mintea lui are nspe milioane de pretexte pentru a bea. in realitate ele chiar nu exista.
aaaaa daca s-a hotarat sa se opreasca si are nevoie de intelegere, rabdare si ajutor, atunci da, ok, le primeste.
nu, un dependent de alcol nu poate iesi singur din asta. sa-si doreasca, da, dar daca la "trezire" nu este cineva alaturi, care sa-l ajute.....ghici ce face?
Scris 09 April 2011 - 06:09 PM
Pentru ca te face sa uiti de cine esti,de ce ai facut si prin ce ai trecut.Ce metoda "eficienta" de a infrunta realitatea,de a scapa de probleme!
Pacat ca gasim astfel de "refugii".
Citeaza
De multe ori,cei care devin dependenti nici nu isi dau seama.Replica lor favorita?"Pot sa ma las oricand!"Cei din jurul lor le deschid ochii sau macar incearca,dar in nenumarate cazuri,ei ii inchid la loc.
Citeaza
In primul rand,cu sfaturi.Apoi,cu indrumari spre a accepta ajutorul specializat.Multi spun ca le e rusine sa mearga la dezalcoolizare,dar oare cand se clatina pe marginea drumurilor nu le mai e rusine?
Citeaza
In primul rand,destrama familii.Cunosc doua cazuri concrete si foarte apropiate mie.Este atat de trist,atat de suparator.Este dezolant sa vezi cum NU raman copiii alaturi de ambii parinti din cauza asta.
Te poate omori dependenta de alcool si aici sunt mai multe exemple:
-condusul sub influenta lui;
-iesirile din fire soldate cu acte de violenta fatale atat pentru cei din jur cat si pentru cel cu probleme s.a.m.d.
Iti distruge relatiile cu cei din jur,puterea de decizie.Iti afecteaza situatia financiara,sanatatea si mai sunt vreo n+1 urmari ale dependentei de alcool.
Totusi,sunt atatia oameni care si-au pus ambitia si au renuntat.Toata stima pentru ei!
P.S.Nu trebuie neaparat sa fii dependent ca sa iti distruga viata;e suficient sa te urci o data la volan baut,cu ideea fixa ca "nu mi se poate intampla tocmai mie" si sa faci un accident pe care sa-l regreti toata viata...daca mai ai ocazia sa-l regreti.
Sfatul meu?Faceti toate lucrurile cu masura!
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Colon iritabil
Teme combinate |
Rain | 50 | 74.873 |
|
Arketis 20 mg | Roxana@ Elena | 9 | 10.535 |
|
|