sau Inregistrare

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Amintiri false Evaluare topic: * * * * *

#1 Utilizator offline   Hypathia 

• unimpressionable
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 20-July 10

Scris 17 February 2011 - 11:28 PM

Am citit in Scientific American (The Truth About False Memories – sept. 1997) un articol interesant despre amintirile false.

Caz: in 1986 Nadean Cool, o asistenta medicala din Wisconsin, merge la terapie… Psihoterapeutul foloseste tehnici sugestive si hipnoza pentru a dezgropa amintiri refulate din copilaria ei. Astfel, Nadean afla ca a fost intr-un cult satanic, ca a mancat bebelusi, ca a fost violata, ca a facut sex cu animale si ca a fost fortata sa vada cum prietena ei cea mai buna e omorata. Apoi a aflat ca are mai mult de 120 de personalitati multiple, printre care: copii, adulti, ingeri si chiar o raţă. Pentru orice eventualitate psihoterapeutul a exorcizat-o, stropind-o cu apa sfintita. Cand Nadean si-a dat in sfarsit seama ca amintirile au fost inoculate de psihoterapeut, l-a dat in judecata pentru malpraxis.

Caz: in 1992 – Missouri, Beth Rutherford isi aminteste cu ajutorul terapeutului cum a fost violata de tatal ei cand ea avea intre 7 si 14 ani, si cum pana si mama ei lua parte la violuri, tinand-o pe Beth strans legata. De asemenea, sub hipnoza a aflat ca tatal a lasat-o de doua ori insarcinata si a fortat-o sa avorteze folosind un umeras. Examinarile medicale ulterioare au aratat ca Beth nu a fost niciodata insarcinata, ba mai mult, inca era virgina, la 22 de ani.

Sunt psihoterapeuti care spun pacientului: „imagineaza-ti ca ai fost abuzat sexual, fara sa tii cont de acuratetea sau de coerenta ideilor tale, fara sa cauti sa-ti demonstrezi ceva… intreba-te: ce parte a zilei este? unde sunt? Afara sau in casa? Ce fel de lucruri se intampla? Este o persoana sau sunt mai multe cu mine?

Aceste tehnici de imagerie dirijata sunt folosite tot mai mult in terapie si uneori consecintele utilizarii acestor tehnici pot fi dezastruoase. Ce se intampla cand oamenii isi imagineaza lucruri care nu li s-au intamplat niciodata?

Un experiment ce studiaza amintirile false este urmatorul: Sunt doua grupuri de subiecti. Subiectilor din primul grup experimental li se cere sa isi imagineze ca in copilarie au gasit 10 dolari, ca n-au mai putut cobori dintr-un copac, ca au castigat un animal, ca au sunat la 911, ca au spart un geam etc (lucruri care in realitate nu se intamplasera). Subiectii din grupul al doilea nu isi imagineaza nimic, doar li se vorbeste despre aceste imagini.
In studiu 24% din cei care si-au imaginat ca au spart un geam au ajuns sa creada ca evenimentul s-a intamplat in realitate, pe cand doar 12% din cei care nu si-au imaginat au spus ca este probabil ca acest eveniment sa se fi petrecut cu adevarat in realitate.
Experimentatorii au numit acest efect, efectul inflatiei imaginatiei. Imaginarea unui eveniment poate mari convingerea unui individ in autenticitatea evenimentului, individul poate ajunge sa creada ca evenimentul s-a intamplat in realitate.

Din exemplele de mai sus observam cum sugestiile si imaginatia pot crea „amintiri” ale unor evenimente care nu au avut loc niciodata. Amintirile false pot fi create combinand amintiri reale cu sugestii oferite de altii sau pot fi induse cand esti incurajat sa iti imaginezi ca traiesti anumite evenimente fara sa te gandesti daca aceste evenimente s-au intamplat cu adevarat sau nu.

Cum putem afla daca amintirile scoase la suprafata prin psihoterapie (ma refer in mod special la hipnoza) sunt adevarate sau false?

Fisiere atasate

3

#2 Utilizator offline   Nemo! 

• .
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 24-November 09

Scris 17 February 2011 - 11:58 PM

Nadean Cool l-a dat in judecata pe psihoterapeutul ei cerand daune in valoare de 2 milioane de dolari.
Oare nu cumva l-a atras pe psiholog intr-un joc perfid, facand ca rata pentru ca stia ca va cere 2 milioane de dolari?
Americanii obsedati de bani pot face ca rata pentru atata banet.

Psihologul a scapat cazul din mana, poate a crezut ca i-a pus God mana in cap si a dat de un caz gras, din care va scrie o carte cu care va rupe gura targului (colegii psihologi din toata lumea), se va face film la Bollywood vestit gen Sybil sau Eve sau Tara, si va ajunge el faimos si banos.
De aia e posibil sa ii fi dat apa la moara lui Nadean Cool cu cele 126 de personalitati.

Totusi, cam multe... Plus rata aia ma face sa cred ca Nadean Cool nu a jucat cinstit.

Trebuie inteleasa mentalitatea americanilor. La cel mai mic semnal ca ai calcat pe bat cu ei te dau in judecata, aduc mass media pe capul tau, amenintandu-te ca iti distrug reputatia daca ajungi in tribunal, asa ca e mai bine sa faci o intelegere cu ei cu usile inchise, si sa le dai 500 000 de dolarei, nu 2 milioane.Sunt avocati parsivi care sunt specializati numai pe astfel de procese, si versati in legi, care tintesc spre categoriile vulnerabile, sensibile la pierderea prestigiului si la amenintari (medici, profesori, preoti, militari, psihologi, etc).

Psihologul o fi refuzat si s-a trezit dat in judecata. Acum cariera lui e distrusa.
Multi psihologi chiar platesc daune.
Pai daca stii ca te faci cu 500 000 de dolari din care traiesti linistit toata viata fara sa te mai cocosezi de munca la banda... atunci faci ca orice oratanie, nu numai ca rata.
Multi romanasi ar face ca porcu sau ca posedatu de alieni pt 50 000 de dolari, chiar interpretand cu arta si pathos.

P.S.
Applton WI: 1997-MAR: Nadean Cool of Appleton reached a $2.4 million out-of-court settlement during the fifth week of a jury trial.
Adica asta inseamna ca Nadean chiar a castigat 2,4 milioane de dolari. Acum cred ca i-au disparut toate cele 126 de personalitati, nu? Inclusiv rata. A naibii rata!

Aceasta postare a fost editata de Kosmotro: 18 February 2011 - 12:16 AM

3

#3 Utilizator offline   romania inedit 

• Contabilizez vorbe
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 11-January 07

Scris 18 February 2011 - 05:09 AM

Pentru banii astia eu si gagaiam , nu ma multumeam doar sa macan insistent . :hi:
0

#4 Utilizator offline   Fiero 

• sukha
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 26-December 10

Scris 18 February 2011 - 10:27 AM

Vezi postareaHypathia, la Feb 17 2011, 11:28 PM, a spus:

Doamne, mare ti-e gradina! Si cand spun asta ma refer, in special, la primul caz prezentat de tine. Ma intreb cum tinea psihologul evidenta celor 120 de personalitati (oare-i nota intr-un carnetel?) si cat de bine trebuie sa fi stat cu memoria ca sa realizeze cu cine se confrunta intr-un anumit moment :hi: . Si 120 a fost numarul pana la care pacienta a suportat sa-si vada personalitatea multiplicata? :tease:
Hipnoza, mai ales ca metoda de terapie, stiu ca nu poate fi realizata impotriva vointei unei persoane. De-aia e ciudat si faptul ca cineva sub hipnoza poate fi pacalit ca a trait false intamplari. Cred ca e vorba de autopacalire sau de escrocherie.

"Cum putem afla daca amintirile scoase la suprafata prin psihoterapie (ma refer in mod special la hipnoza) sunt adevarate sau false?"

Corpul si mintea ta tau iti spun, oricat ar fi ele de paradite. Eu asa cred.
1

#5 Utilizator offline   Hypathia 

• unimpressionable
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 20-July 10

Scris 18 February 2011 - 01:59 PM

Vezi postareaKosmotro, la Feb 17 2011, 11:58 PM, a spus:

Adica asta inseamna ca Nadean chiar a castigat 2,4 milioane de dolari. Acum cred ca i-au disparut toate cele 126 de personalitati, nu? Inclusiv rata. A naibii rata!

spui ca Nadean s-a prefacut. Dar un psiholog nu isi poate da seama ca pacientul simuleaza, ca e mintit? Asa de tare sa-l fi luat valul succesului?
Imi amintesc cazul Sybil, acolo psihiatra a fost cea care a exagerat cu personalitatile multiple ale pacientei sale, pt a scoate un bestseller si sa se mai faca si un film dupa cazul ei, sa se imbogateasca. Dar Sybil nu avea personalitati multiple, doar "stari" carora psihiatra le-a dat nume, si gata, tulburare disociativa de identitate.
Dar psihiatra lui Sybil nu a fost data in judecata, ci a devenit faimoasa.

Dar psihologul lui Nadean a scapat lucrurile de sub control. Ca ce chestie sa creada povestea cu raţa? Sau ca ce chestie se apuca el sa o "exorcizeze"?

Vezi postareaRosucer, la Feb 18 2011, 10:27 AM, a spus:

Doamne, mare ti-e gradina! Si cand spun asta ma refer, in special, la primul caz prezentat de tine. Ma intreb cum tinea psihologul evidenta celor 120 de personalitati (oare-i nota intr-un carnetel?)

si eu ma intreb acelasi lucru. :hi:
1

#6 Utilizator offline   Roxana@ Elena 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Vezi galerie
  • Inregistrat: 03-November 07

Scris 22 February 2011 - 10:51 AM

Am citit in Scientific American (The Truth About False Memories – sept. 1997) un articol interesant despre amintirile false.

Cum putem afla daca amintirile scoase la suprafata prin psihoterapie (ma refer in mod special la hipnoza) sunt adevarate sau false?

Acele "amintiri false" de fapt au un sambure de adevar. (vreau sa se inteleaga ca nu vb decat din opinia unui om de rand fara a avea scoala pe partea asta) Prin sambure de adevar ma refer la faptul ca au existat anumite lucruri negativew,experiente traumatizante si de aici au fost induse starile de amintiri. Problema este ca tot ce este indus prin hipnoza tu simti a fi real ,chiar daca in realitate nu a fost asa.
Iar din ce am maicitit eu ocazional am tras concluzia ca amintirile iti pot fi induse,dar ca se poate doar daca tu permiti acest lucru. Oricat de tare ai fi hipnotizat si oricat de mult ti s-ar induce o stare..daca nu exista in adancul sufletului ceva care sa incline sprea acea stare,spre acea amintire atunci amintirile false nu pot fi induse.
Da e adevarat ca un om pe care il hipnotizezi,il poti face sa faca ce vrea...dar puterea pe care trebuie sa o ai asupra lui trebuie sa fie incredibil de mare ,in primul rand iar mai apoi tine de ce simti tu. Exista acel factor declansator,acel ceva care induce acele amintiri false.
Iar referitor la cum ne dam seama daca amintirile sunt reale sau false.... eu ca o persoana care nu are tangente prea mari cu hipnoza nu imi pot da seama....dar cineva specializat poate. deci sincer ca sa raspund la intrebare e ca nu stiu cum ne putem da seama.....
0

#7 Utilizator offline   Diela 

• mititica deductivă şi noninvazivă
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 20-July 07

Scris 22 February 2011 - 11:05 AM

am citit şi eu o carte despre societatea americană ("O Americă înfricoşătoare" - Eduard Behr), cu un capitol în care se amintea de cazurile astea

grav este că au fost bărbaţi, unii chiar taţii pacientelor, care au fost luaţi în vizor de către procuratură şi judecaţi pt viol, incest sau crimă doar pe baza acestor "amintiri" şi până s-a descoperit falsitatea acuzaţiilor unii dintre ei au făcut şi puşcărie

părerea mea e că psihoterapia primeşte prea mult credit
fără a trece cu vederea rezultatele bune reale, în multe ţări oamenii merg la psihoterapeut ca la cafenea, pt orice fleac, sunt gata să creadă orice teorii fanteziste despre personalităţi multiple, copilărie ciudată, orice numai să poată da vina pe altceva/altcineva pt un anumit eşec în loc să-şi asume responsabilitatea propriilor fapte şi trăiri şi să treacă peste ele
0

#8 Utilizator offline   Roxana@ Elena 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Vezi galerie
  • Inregistrat: 03-November 07

Scris 22 February 2011 - 11:20 AM

Vezi postareaDiela, la Feb 22 2011, 11:05 AM, a spus:

grav este că au fost bărbaţi, unii chiar taţii pacientelor, care au fost luaţi în vizor de către procuratură şi judecaţi pt viol, incest sau crimă doar pe baza acestor "amintiri" şi până s-a descoperit falsitatea acuzaţiilor unii dintre ei au făcut şi puşcărie

asta e naspa....de fapt distruge chiar si vieti multe

Vezi postareaDiela, la Feb 22 2011, 11:05 AM, a spus:

părerea mea e că psihoterapia primeşte prea mult credit
fără a trece cu vederea rezultatele bune reale, în multe ţări oamenii merg la psihoterapeut ca la cafenea, pt orice fleac, sunt gata să creadă orice teorii fanteziste despre personalităţi multiple, copilărie ciudată, orice numai să poată da vina pe altceva/altcineva pt un anumit eşec în loc să-şi asume responsabilitatea propriilor fapte şi trăiri şi să treacă peste ele

Nu e vb ca primeste prea mult credit,e vb ca sunt oameni care nu unt buni ca psihologi.Persoane sociopate,care la prima vedere au o intelegere foarte buna a oamenilor,doar ca sunt foarte buni manipulatori si eu una nu as stii sa recunosc o astfel de persoana.
Psihoterapia e buna,daca e facuta de o persoana capabila. Si nu e vb ca se arunca vina pe trecut sau pe ceilalti. Trecutul e trecut....el a avut un rol in viata dar pt viitor care il vrei sau prezentul , nu trecutul e de vina. Decizia apartine doar persoanei care traieste viata.
Da poate in prim pas a da vina pe trecut...pt ca sunt experiente din trecut care te marcheaza şi daca nu intelegi trecutul nu vei trece peste prezent si viitor.
0

#9 Utilizator offline   Sicilia 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Inregistrat: 27-June 10

Scris 25 February 2011 - 07:45 PM

Am citit ceea ce ai scris la acest topic si mi se pare interesant. Nu pot comenta direct la subiect pentru ca stii ca eu nu am cunostintele de specialitate. Insa fara mare legatura cu subiectul, pe baza a ceea ce am citit , am ramas cu doua semne de intrebare :
1) se poate sa traiesti un eveniment atat de grav cum este cel de abuz sexual din partea unui parinte sal al altcuiva, la varste cuprinse intre 7 si 14 ani, si sa nu ti-l amintesti? Adica mintea mea concepea ca "uitarea" poate interveni ca forma de protectie, insa nu pentru evenimente petrecute totusi la o varsta destul de mare.
2) de ce un psihoterapeut poate avea interesul sa iti induca genul asta de amintiri false? Poate practica cineva meseria asta si sa fie atat de cretin incat sa-ti fabrice o boala numai din interese financiare, sau poate fi atat de inconstient incat sa nu-l duca capul ce-ti face?
0

#10 Utilizator offline   PourMoi 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 28-July 10

Scris 25 February 2011 - 10:10 PM

Vezi postareaSheeva, la Feb 25 2011, 07:45 PM, a spus:

1. este foarte posibil ca trauma sa fie atat de mare incat sa o reprimi. ea exista in continuare in inconstient si poate fi reactivata de anumite evenimente care nici macar sa nu aiba o legatura directa cu ceea ce s-a intamplat. sunt cazuri in care persoana care are o astfel de reprimare sa o nega atat de tare incat chiar sa i se faca rau daca se apropie prea mult de a povesti cele intamplate.
2. interesul nu il pot intelege, dar este total nepotrivit si total impotriva codului psihologilor.
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Replici noi Atasamente Cum sa devii afirmativ?! 555a  4 1.687
Hot Topic (New) LUMEA VIRTUALA VERSUS LUMEA REALA!
modificari ale comportamentului uman
BigDefender  32 14.957
Replici noi Mai sociabil SenzAtione  17 1.188
Topic inchis Sugestia Aseneth  9 681
Hot Topic (New) Da, confirm
sintem o natiune de oameni in general aprigi, suparati, incruntati ...
Victor Apostu  27 5.491