Sari la conținut
Forum Roportal
Iris_Lulea

Emotiile de zi cu zi

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

In fiecare zi a existentei noastre ne confruntam cu diverse stari; pe unele le putem explica pe altele nu. Toate sentimenele pe care le experimentam apar datorita situatiilor pe care le traim, pe care le-am trait sau pe care urmeaza sa le traim in viitorul apropiat. Cati dintre noi nu si-au dorit la un moment dat sa scape de o stare pentru ca ii facea rau? Cati dintre noi nu si-au dorit sa pastreze mai mult un sentiment pentru ca era placut si ne facea sa ne simtim ca si cand nimic altceva nu mai era necesar.

 

Emotiile sunt practic ganduri incarcate cu o vibratie data de dorintele pe care le avem intr-o anumita situtie. Aceste ganduri sunt cele care ne motiveaza sau ne demotiveaza in general atunci cand pornim la drum. Ceea ce este de dorit este sa avem parte de echilibru emotional, iar in ultima vreme a inceput sa se vorbeasca tot mai mult despre acest aspect. Echilibrul emotional se manifesta mai ales atunci cand iti permiti sa evoluezi emotional, cand stii sa iti accepti limitele, cand inveti din greseli sau cand analizezi lucruri dintr-un punct de vedere mai putin subiectiv. In general noi ne raportam la tot ceea ce ne inconjoara influentati de emotiile de moment si uitam sa trecem gandurile si printr-o prisma a rationalului motiv pentru care ne dam seama ulterior ca nu toate alegerile facute au fost cele corecte.

 

Poate ati observat ca uneori regretati alegerile facute sau unele lucruri spuse intr-o stare de suparare “m-a luat gura pe dinainte”, fiind una din expresiile foarte cunoscute noua. Desi in multe situatii este bine sa ne lasam purtati de val pentru ca in acest fel se poate simti fiecare clipa a vietii, in unele cazuri acest “val” trebuie analizat la rece. Momentul in care trebuie sa isi faca simtita aparitia judecata la rece este acela in care trebuie sa luam o decizie importanta pentru noi sau pentru cei din jur.

 

Emotiile si sentimentele fac parte din viata fiecaruia, dar uneori avem tendinta sa uitam a simti, a avea emotii si asta nu neaparat pentru ca nu putem ci pentru ca agitatia zilnica si stresul ne fac sa vrem sa ne comportam asemeni unor “super-oameni”. Pentru a avea timp sa iesi cu prietenii, sa faci ceea ce iti place trebuie evident sa te implici emotional lucru care iti consuma energia ar spune unii. Sa fie oare chiar asa? In general implicarea in activitati care ne fac placere nu fac altceva decat sa fie un fel de rezervor de energie pentru activitatile viitoare. Uneori chiar si activitati mai putin placute pot fi benefice. Un astfel de exemplu este sportul care iti ridica moralul, te umple de energie. Unele sporturi pot reprezenta si descarcarea agresivitatii. Ce inseamna asta? Unele persoane se complac de multe ori in situatia de a ramane tacute, de a nu spune ce gandesc, de a primi insulte, etichete sau sarcini in plus fara a se manifesta in nici un fel… o prima forma de descarcare a furiei acumulate si a insatisfactiei ar putea fi un astfel de sport pentru ca ii va permite acelei persoane atat sa isi descarce furia cat si sa isi cultive putin un alt tip de comportament. Daca ar fi sa ne raportam la locul de munca evident ca nu intotdeauna putem sa ne exprimam sentimentele neplacute fata de un coleg, dar ceea ce putem face este sa invatam sa ii comunicam ceea ce ne deranjeaza in asa fel incat el sa inteleaga unde si cum greseste.

 

Sentimentele neexprimate pot duce individul in diverse stari neplacute pe care nu le va putea explica pentru ca nu detine cheia pentru problema aparuta. Nu doar sentimentele negative pot aduce cu ele stari neplacute sau somatizari ci chiar si sentimentele pozitive neexprimate. Motivul este unul simplu: in corp se acumuleaza diverse cantitati de energie care trebuie sa gaseasca o modalitate de exprimare: verbala, fizica, artistica, o modalitate de exprimare constienta care sa porneasca direct de la individ; daca aceasta energie nu se exprima in mod constient din diverse motive (imi e rusine, isi va schimba parerea despre mine, ma va crede slab etc) atunci va gasi alte modalitati de exprimare, in general prin somatizari.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Emotiile sunt benefice daca sunt transpuse in actiuni benefice. Cand facem dihotomia intre ele, avem impresia ca sunt un balast. Cand putem sa le exprimam ne dam seama de importanta lor. Nu e vorba neaparat de a-ti accepta emotiile, ci de a le concretiza. Ca si cum ai o povara care trebuie descarcata si cauti locul cel mai potrivit, apoi esti multumit de tine :lol2:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Pentru binele nostru, psihic si fizic, trebuie sa invatam sa avem curajul sa sunem ceea ce simtim, sa ne asumam riscurile respingerii, evitand astfel posibilitatea de a avea regrete (poveri pentru suflet).

Preferabil e sa nu ajungem la regrete, dar, daca tot se intampla, e bine sa invatam ce sa facem ca altadata sa nu le mai avem.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
crezi ca regretele sunt sanatoase?

 

Regretele nu sunt de dorit sa apara, totusi ele isi fac aparitia din cauza faptului ca nu am fost multumiti de cum au decurs lucrurile intr-o relatie, intr-o problema, la munca sau la scoala.

 

Cel mai potrivit exemplu pe care il pot oferi este:

-un cuplu decide sa se desparta din diverse motive, intr-o maniera matura. Totusi ea regreta faptul ca nu ii mai ofera el afectiune, iar el regreta faptul ca nu mai are cine sa il intampine cand ajunge seara, acasa, de la serviciu. Astfel in loc sa fie fericiti de ceea ce au avut, ei se complac in situatia de a retrai in minte ceea ce a fost... raman oarecum agatati.

Un alt exemplu ar putea fi: doi prieteni se cearta, evident unul din ei iese "invingator" iar celalalt regreta ca nu a avut o replica mai buna de dat in momentul X. Cel care a pierdut prefera sa isi consume imaginatia cu ceea ce ar fi putut sa faca.

 

Dar ce s-ar intampla daca in ambele cazuri toate cele patru persoane ar incerca sa invete ceva. Cum ar fi daca cei din cuplu ar invata sa aprecieze ceea ce au avut si sa se bucure pur si simplu de acea perioada, iar prietenul care a pierdut ar putea invata ceva din pierderea suferita?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Cum ar fi daca cei din cuplu ar invata sa aprecieze ceea ce au avut si sa se bucure pur si simplu de acea perioada, iar cei prietenul care a pierdut ar putea invata ceva din pierderea suferita?

Utopic.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
In fiecare zi a existentei noastre ne confruntam cu diverse stari; pe unele le putem explica pe altele nu.

Daca nu am avea acete stari...care ar mai fi farmecul vietii?

'Eu una nu regret nici una din starile avute,bune sau rele de panba acum.Ele m-au ajutat a devin ceea ce sunt acum

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Utopic.

Aici nu e vorba de utopie, ci de intelepciune. Poti continua sa-ti risipesti energia gandindu-te la aspectele negative ale unei intamplari, retraindu-le obsesiv sau retraind unele momente frumoase, care nu se vor mai intoarce niciodata, deoarece persoana langa care ai ajuns sa le traiesti nu-si mai imparte viata cu tine, sau poti sa-ti alege sa-ti continui viata, in ciuda celor intamplate, indreptandu-ti energia spre altceva, folosind-o in mod constructiv, in beneficiul tau.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Daca nu am avea acete stari...care ar mai fi farmecul vietii?

'Eu una nu regret nici una din starile avute,bune sau rele de panba acum.Ele m-au ajutat a devin ceea ce sunt acum

Pai care ar fi farmecul unui moment in care sa-ti vina urli de nervi? Sau sa-ti treaca prin cap sa inchei socotelile cu viata?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×