sau Inregistrare

• 47 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Suicidul - de ce? Evaluare topic: * * * - -

#1 Utilizator offline   Nemo! 

• .
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 24-November 09

Scris 16 January 2011 - 08:56 PM

Ce poate face ca un om sanatos sa renunte complet la lupta vietii?

Acolo unde exista cazuri de paralizie, de boli degenerative, de dureri cumplite imposibil de eradicat prin morfina sau alte analgezice, de cancer in faza terminala, acolo parca sinuciderea e de inteles. Desi si in aceste cazuri exista persoane care aleg sa continue sa traiasca. Ma gandesc la Stephen Hawking. Lumea ar fi fost cu siguranta mai saraca fara aceasta minte prinsa intr-un carucior cu rotile.

Sau cazul real al redactorului revistei Elle, Jean-Dominique Bauby, care a paralizat in urma unui atac cerebral, si s-a trezit prins intr-un corp-inchisoare. Totusi, a scris o carte emotionanta, chiar asa, paralizat, Le scaphandre et le papillon, dupa care s-a facut si un film
http://www.imdb.com/title/tt0401383/

Deci in conditii grele, de carucior cu rotile sau paralizie totala, unii oameni aleg sa continue sa traiasca. Sa se foloseasca de darul-miracolul vietii. Ce ii face sa continue, pe cand altii, sanatosi fizic, cu posibilitati in viata, renunta?

M-am gandit la cateva posibile explicatii.

1. Persoana cu ganduri de suicid spune si gandeste foarte des "NU POT". Nu pot sa imi aflu un job. Nu pot sa ma descurc. Nu pot sa fac fata la viata. Nu pot sa fiu pe picioarele mele. Nu pot sa gandesc clar. Nu pot sa imi aflu un partener de viata ok. NU POT.
Este o schema de neputinta, din acelea precizate de psihologul Young.
De fapt, suicidarul POATE.
Poate sa isi afle un partener de viata (numai ca e necesar sa faca si compromisuri pentru a il afla, si pt a mentine relatia).
Poate sa afle un job (numai ca e nevoie sa accepte si joburi nasole, temporare, in asteptarea unuia ok).
POATE sa gandeasca clar (dar e nevoie sa isi aloce timp pentru a medita, pt a isi pune ordine in ganduri, in viata, sa se deprinda cu ducerea unui gand pana la capat).

Aici se poate inlocui schema de neputinta invatata NU POT cu o schema de gandire corecta POT.

2 Freud spune ca individul care vrea sa schimbe lumea, in loc sa se schimbe pe sine pentru a se adapta la lume este dereglat.
Suicidarul este de obicei o persoana care nu se poate adapta lumii. E drept ca lumea de azi e mult mai solicitanta psihic si fizic decat cea de acum 50 de ani sau 100 de ani, inainte de invazia tehnologiei. Lumea de azi se schimba atat de rapid incat trebuie sa ai multe resurse mentale pentru a tine pasul.
Dar aici e o cheie importanta a supravietuirii: adaptarea continua. Stim si din biologie ca indivizii ce nu se pot adapta mediului sunt supusi unui risc de disparitie. Eventual pot subzista in niste ecologice, dar pana cand?
Suicidarul de obicei are o gandire mai rigida, mai putin nuantata, care il pune in situatia de a-i fi greu sa accepte lumea asa cum e, cu bune si rele, nu doar alb si negru, ci cu multe tonuri de gri intretesute.
Un slogan de viata pe care l-am invatat de la un taran foarte adaptat: "lasa lumea asa cum e!". E drept ca salturile de evolutie sunt aduse de cei care schimba lumea. Dar asta nu e pentru toti. Numai oamenii cu puternice resurse mentale pot sa lupte cu opozitionismul si inertia societatii.
Cei care sunt mai plapanzi ar trebui sa lase lumea asa cum e, si sa se adapteze ei lumii, profitand din mers de schimbari.

3 Suicidarul nu are rabdare. El nu vrea sa astepte. Asa cum viata aduce rele, necazuri, ea poate aduce si lucruri bune. Dar pentru asta trebuie intelepciune. Cum spunea conducatorul Yeyasu din "Taiko" de Yoshikawa: "Poti face o pasare sa cante daca stii sa astepti". Asiaticii au un proverb care spune: :"dupa 3 ani, chiar si o nenorocire e buna la ceva". Dar pentru asta e bine sa deprinzi arta rabdarii.
Suicidarul e un impulsiv. El nu mai are incredere ca viitorul s-ar putea schimba pentru el.
Cati dintre noi, pusi in situatia personajului din filmul "The Pursuit of Happyness" ar fi continuat lupta, si cati ar fi abdicat, socotind ca nu mai merita?
http://www.imdb.com/title/tt0454921/
Pana la urma Christopher Gardner, cel care a ajuns pe strazi si traia din supa saracului, a devenit milionar. Si este o poveste reala, nu inventata. Dar pentru asta trebuie sa astepti si vremuri mai bune, si sa continui sa lupti.

4 Suicidarul isi blocheaza orizontul. Isi limiteaza setul de optiuni. Isi taie singur sperantele. El spune: "nu mai exista salvare", si chiar nu vede niciuna, pentru ca se programeaza singur sa nu le vada, sa nu le caute.

5 Suicidarul e condus de idei negre catre autodistrugere. Aceste idei (meme) de obicei au schema: "Daca nu sunt asa, atunci..." sau "Daca nu mi se intampla asta, atunci..."
Suicidarul tine atat de mult la memele sale negative, incat le mentine pe acestea vii, cu pretul distrugerii sale. Moartea sa confirma ca mema sa negativa a fost corecta, puternica. Daca suicidarul ar distruge mema negativa, atunci el ar fi salvat, ar trai. Este o lupta intre individ si ideile sale. Cine va castiga batalia? Ideile il vor duce pe om la moarte, sau el le va supune, le va controla si le va pune sa lucreze in folosul sau?

6 Suicidarul nu accepta conditii de trai mai joase decat cele pe care si le-a setat ca optime. El s-a deprins cu un nivel de trai, si orice coborare i se pare umilitoare. El stie ca merita ceva bun. Dar nu e invatat sa accepte si conditii inferioare. Solutia ar fi sa accepti si conditii neplacute, temporar, pana ce vin acele conditii bune pe care stii ca le meriti.
Exista oameni care cand dau de greu nu se dau in laturi de la nimic pentru a supravietui. Ei ar face chiar meseria de gunoieri, de femei de serviciu, temporar, pana ce vor putea accede la adevaratul lor nivel. Nu zic ca trebuie sa faci lucruri imorale. Dar o coborare temporara a standardelor personale, stiind ca e pentru o perioada grea, in asteptarea a ceva mai bun, mi se pare o dovada de echilibru. Si asta nepierzand din vedere adevaratul scop, care e realizarea obiectivelor tale.

7 Suicidarul are asteptari prea mari de la sine si de altii. In loc sa vada oamenii asa cum sunt, el aplica peste ei imagini. Aceste imagini sunt realizate din asteptarile sale idealiste. La fel face si cu sine. In loc sa se vada judicios, asa cum este, impletitura de bune si mai putin bune, el aplica o imagine de sine peste adevaratul sine.
In numele acestui ideal, el poate sa renunta la viata sa, atunci cand i se pare ca idealul este murdarit sau distrus.
Suicidarul nu stie sa renunte la idealurile nerealiste, in favoarea unui eu autentic, cu obiective de viata realiste.
De multe ori are un IDEAL EGO supradimensionat, sau chiar o dimensiune morala intransigenta si exagerata.

8 Suicidarul nu are un plan de viata bine stabilit, clar, organizat. Si daca nu are teluri realiste, pe termen lung, pentru implinirea carora sa lucreze, atunci energiile sale mentale si emotionale se risipesc aiurea. Fie de la sine, prin uzura cotidiana, fie investindu-le in oameni care nu merita, ori obiective minore, care nu merita.
Daca suicidarul si-ar seta un set de obiective clare si realiste, pentru care sa isi mobilizeze resursele psihice, atunci ar iesi din depresia sa (care de fapt e o debusolare, o ratacire fara carma pe marea vietii, la voia vanturilor). Si atunci, parerea mea, nu ar mai trebui numit "suicidar".

Sunt convins ca si voi puteti gasi astfel de idei, care sa ajute la intelegerea motivatiilor unui suicidar.
Fiecare putem avea in randul familiei sau al prietenilor pe cineva care se confrunta, marturisit sau pe ascuns, cu aceste framantari.

Cum credeti ca putem ajuta efectiv aceste persoane, multe din ele talentate, dar debusolate?
2

#2 Utilizator offline   Hypathia 

• unimpressionable
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 20-July 10

Scris 16 January 2011 - 11:22 PM

ce spun sinucigasii, care e expresia verbala a disperarii lor?>
"n-am sa fiu niciodata fericit", "n-o sa reusesc niciodata nimic", "nimeni nu ma va dori", "nu astept nimic de la viitor" etc

dupa Emil Durkheim, sunt 3 tipuri de suicid:

-suicidul egoist, comis de cei izolati, care se simt respinsi de cei din jur

-suicidul altruist, comis de cei care cred ca prin asta ar aduce vreun beneficiu societatii

-suicidul anomic, comis de cei care au suferit o puternica dezorientare in viata

probabilitatea ca barbatii sa finalizeze actul suicidar e de 4 ori mai mare, spre deosebire de femei.

Cum credeti ca putem ajuta efectiv aceste persoane, multe din ele talentate, dar debusolate?

Prin legaturi sociale, prin psihoterapie, grupuri de sprijin, sustinere morala...
E greu sa ajutam aceste persoane pt ca majoritatea nu vor sa fie ajutate, chiar daca ajutorul este respectuos.
0

#3 Utilizator offline   _Undying_ 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 21-December 09

Scris 16 January 2011 - 11:58 PM

Lungul drum spre suicid

1. Jocul puterii sau "Patriarhul". "Patriarhul" este cel care vrea să decidă cine are drept de viata si de moarte asupra celorlalţi. Este jocul prin care agresorul "convinge" victima să creadă că el, agresorul, are "putere de viaţă şi de moarte" asupra ei. Astfel, agresorul recurge la intimidare, violenţă fizică extremă, verbală ("taci că te omor, ori faci cum spun eu, ori mori" etc.) şi prin lovituri sub centură. Tactica loviturilor sub centura, este o strategie de agresare verbala absoluta, în care agresorul loveşte în cele mai intime şi evidente minusuri, defecte fizice/mentale şi greutăţi sociale pe care le are sau le întâmpină victima. In plan fizic, tactica loviturilor sub centura este descrisa in Biblie prin "tu erai cel care loveai în cel căzut" in opozitie cu "cel care nu va stinge mucul care mai fumegă". De exemplu, un violator, isi extrage satisfactia psihologica din jocul puterii pe care il exercita asupra victimei. Dominarea si intimidarea victimei, cu teama de moarte iminenta pe care o produce asupra acesteia, este ceea ce cauzeaza trauma cu tot ce implica ea (frica de moarte, ura pentru actul sexual, ura la adresa barbatilor, preluarea vinei si a responsabilitatii pentru viol uneori, cand familia acuza victima pentru ce i s-a intamplat). Deseori la jocul puterii recurg tatii sau bunicii care vor sa fie considerati "patriarhi" in cadrul familiei lor, adica niste mici dictatori. Dar nu este exclus sa fie practicat nici de femeile care isi conduc familia prin „matriarhat”.

2. "Retragerea dragostei" sau „Du-te`ncolo, vino`ncoace, lasă-mă şi nu-mi da pace”. Este un joc similar cu "Vezi, sunt disponibila, dar nu pentru tine", cu diferenta ca in loc de momeala sexuala sunt folosite sentimentele (dragostea), "te accept, nu te mai accept" echivalent cu "existi, nu mai existi, pentru ca asa vreau eu". "Retragerea dragostei" este un joc folosit in mai multe scopuri. Unul este pentru a-l îngenunchia pe dependentul de dragostea venita de la agresor, pentru a-i arata cine da drept de existenta. Pentru ca dragostea este stroke-ul cel mai puternic care il face pe celalalt sa simta ca exista (mai ales atunci cand acesta e dependent de dragostea celuilalt, sau cand e vorba de un copil vis-a-vis de parintii sai). Alt scop poate fi un santaj planificat, anticipat, "uite ce pot sa-ti fac daca mi te vei opune". Jocul poate fi practicat la persoana a 3-a prin "a da dos de cineva" sau "a te lepada de cineva", desi la persoana 1-a cel care se leapada spune altceva (cu alte cuvinte, agresorul isi declara dragostea in fata victimei, dar fata de alte persoane, o neagă). Ca si consecinte, practicarea sistematica a acesui joc, poate produce teama de abandon, frica de neant, intarirea dependentei victimei fata de agresor, luarea deciziei pentru suicid din partea victimei. Pozitiv, acest joc poate determina o rupere afectiva totala si permanenta a victimei fata de agresor (mai greu in cazul copiilor), deci un efect contrar la ceea ce se asteapta agresorul. De fapt, agresorul nici nu recurge la acest joc, daca victima are premize de a deveni independenta material, locativ. Cum se practica concret acest joc? Mai ales prin mesaje non verbale, retragerea brusca a suportivitatii, compasiunii, ignorare, intoarcerea spatelui, prin a rade cand celalalt e in impas grav. Sau, exemplu concret: jignesti partenerul de viata, il devalorizezi, printr-o discutie provocata la ora culcarii, pe un punct slab al lui, apoi te retragi in alta camera si il lasi sa sufere, stiind ca nu va putea adormi fara consolarea ta. Sau il trimiti in alta camera, sa doarma, dupa ce l-ai atacat in stima de sine. Izolarea la care supui partenerul este comutarea din jocul "Retragerea dragostei", asta dupa ce ai pregatit terenul, l-ai atacat si l-ai invins. Daca partenerul vine la usa camerei tale, si cere sa fie luat in brate, si se plange ca nu poate adormi, ai confirmarea ca e total dependent si invins. Daca continui asa, il poti face fie sa te paraseasca definitiv, fie sa isi piarda sensul de a mai exista, si sa se sinucida.

3. De la jocul "atinge-respinge" la "să mă doreşti dar să nu mă ai". O varianta de joc "Retragerea dragostei" este jocul "atinge-respinge", jucat de mamicile care nu-si iubesc bebelusii (femeile care procreaza pentru a lega barbatul de ele ori ca sa aiba o justificare pentru a ramane pe un anumit teritoriu, in casa cuiva). Aceste femei pot oferi afectiune bebelusilor cand si cat timp au ele nevoie, de fapt se hranesc din dragostea neconditionata a bebelusilor. Cand are bebelusul nevoie, atunci mama nu e disponibila. Un copil nu se lasa singur pana la varsta de 5-6 ani, pentru a avea o dezvoltare emotionala sanatoasa. Si de asemenea un copil nu poate fi mintit ca e iubit. El va simti asta inconstient. Consecinta jocului atinge - respinge poate fi melancolia la copilul mic (in cazul copiilor sensibili). Mama poate transmite non verbal copilului (care cere insistent prezenta ei permanenta), mesajul, "vezi, acum ma ai, acum nu poti sa mă mai ai", zambindu-i rautacios. Asa poate sa apara in copil retragerea in sine, sau disperarea. De fapt jocul devine "să mă doreşti dar să nu mă ai". Sunt fete care spun iubiţilor lor repetitiv la fiecare telefon "să te gândeşti la mine" (intărirea dependenţei).

4. Suicidul. In anumite cazuri, suicidul dus la bun sfarsit e un joc de razbunare al victimei asupra agresorului (privit din afara). Daca suicidul are loc ca si consecinta a jocului descris mai sus, "Retragerea dragostei", atunci suicidul nu este altceva decat urmatoarea comutare a victimei la jocul agresional de ansamblu. Trupul neinsufletit ramas in urma, este apogeul fazei anale freuidiene, "mizeria" care o lasa in urma victima, in casa agresorului. Exemplificare: in anumite cazuri, o pisica agresata de stapan, se duce si defecheaza pe perina din patul stapanului. Este un mesaj transmis prin ceea ce Freud denumea "faza anala", victima face mizerie pentru a se razbuna pe agresor. La fel si cu suicidul provocat de agresor, poate conduce la "mizerie". Dupa ce agresorul se pomeneste cu trupul mort al victimei in casa sa, poate avea reactii surprinzatoare, poate sa planga dupa victima, din cauza dependentei emotionale (mai rar a unei constientizari temporare), sau poate sa nu regrete nimic si sa se ocupe exasperat de pregatirile pentru inmormantare, "uite ce probleme mi-a lasat pe cap, inmormantarea, si nici nu am bani de asa ceva". Enurezisul copiilor abuzati emotional, poate insemna acelasi lucru, o faza anala. Victima face mizerie iar agresorul primeste un semnal: "victima cedează", deci "munca mea de agresare psihica nu e in zadar". Enurezisul se produce pentru ca in timpul somnului, creierul e preocupat intens pentru a procesa senzatiile emotionale negative din timpul zilei, sau pentru a suplini golul afectiv prin vise compensatorii ("visuri ca viaţa" atunci cand viata reala emotionala nu e), si aloca prea putini neuroni controlului sfincterial. Totusi, urinarea insasi produce o detensionare emotionala care vine ca o completare pentru ceea ce creierul incearca deja sa facă prin visuri (copiii cu enurezis, au visuri extrem de vii, colorate, intense emotional. Tocmai pentru ca in familie, viata lor e goala, nu primesc dragoste). Suicidul mai este si modalitatea prin care victima invinsa, taie jocurile agresorului. Normal este ca o victima sa devina independenta si sa plece de langa agresor. Independenta, plecarea, ignoarea, sunt mijloacele prin care jocul agresional este taiat. Suicidul este tot o plecare, si tot o taiere a jocului. Fara Victima, nu mai exista Agresor, nici Salvator. Uneori suicidul este un decont, victima decontează cu viaţa în schimbul despăgubirii pe care nu a putut să o ofere agresorului (de ex., caz real, tatăl divorţat de mamă, aflat in Italia la munca, spune copilului său prin telefon "pentru notele tale mici, te voi omorî în bătaie" iar copilul se sinucide, în acest caz suicidul este un decont).

34. Jocurile de autoagresiune psihică. Au loc in triunghiul dramatic al lui Karpman, dupa schema miniscriptului descrisa de Taibi Kahler (vezi Ian Stewart - Analiza Tranzactionala astazi, o noua abordare, pg.111). In schema pot fi introduse personaje imaginare, D-zeu, diavolul. Iata un posibil mecanism de autoagresiune. Victima intra in driver (fi perfect, fa eforturi, salveaza-te, etc.). Pentru ca este epuizata fizic si psihic, nu poate executa comenzile din driver-ul parental. In psihoterapie, victima poate afla ca parintii sunt agresorii din cauza carora acum nu mai are energie. Din driver, victima trece in pozitie de persecutor, folosindu-se de D-zeu pe post de unealta a persecutiei. Scopul este revendicativ ("ve-ti ajunge sigur in iad pentru ceea ce mi-ati facut" etc.). Victima poate sa treaca la a-si ameninta agresorii (parintii) cu "pedeapsa divina", cu "iata ce mi-ati facut, va asteapta iadul". Evident, nimic nu se intampla. Agresorii isi vad mai departe de treaba lor, iar victima de neputina ei. Pentru a-si justifica comportamentul parintilor (poate sa fie partenerul de viata), victima va cauta justificari, aducand un nou personaj in scena, Satan ("era imposibil sa-mi faca ei asta, doar daca sunt posedati de diavol"). In spatele acestei justificari, sta de fapt dorinta victimei de a-si disculpa agresorii ("nu ei au facut asta, s-ar putea sa fie ceva bun in ei, s-ar putea sa ma pot baza pe ei, deci îi pot ierta, am nevoie sa-i iert pentru ca singur nu ma pot descurca"). Evident, agresorii (sau agresorul) este inconstient si va repeta paternurile de agresare ale victimei. Victima poate incerca alte pozitii in triunghiul dramatic. Aceea de Salvator, "trebuie sa-mi salvez parintii, partenerul, pentru ca vor ajunge in iad, trebuie sa le deschid ochii". Victima spera cu asta sa-si imbuneze agresorii pentru a-si face traiul alaturi de ei cat de cat suportabil. Dar agresiunea se repeta. Pentru ca victima isi pastreaza statutul de Victima. In finalul procesului miniscriptului, victima trece din driver, in Persecutor, apoi in Salvator si apoi in Victima ("nu mai am nici o sansa, trebuie sa ma sinucid"). Victima, in pozitia de Victima, se poate sinucide mental de mii de ori in fiecare noapte ("laşii se sinucid de mai multe ori pana sa moara odata" spun cinicii). Cauza este neputinta victimei de a-si depasi conditia de victima, dar si neputinta de a-si ierta la infinit agresorul. Unii terapeuti, imprima victimei comanda "Nu există D-zeu, nu exista drac", tocmai in incercarea de a smulge victima din acest proces de autoagresiune. Nu de putine ori, chiar victima are un trecut pătat, si isi proiecteaza Parintele Critic Negativ mental in D-zeu pentru a se autoacuza/autocondamna. Deci iata cum se ajunge de la neputinta de a ierta pe ceilalti si pe sine la negarea divinitatii in scopul eliberarii din procesul de autoagresiune psihica. Atitudinea revendicativa, de despagubire, de razbunare a victimei, coroborata cu neputinta victimei de a se confrunta cu agresorul, o face pe victima sa recurga la un delir mistic revendicativ (D-zeu este chemat la nesfarsit pentru a aduce salvare si razbunare). Evident, D-zeu nu va veni niciodata. Ceea ce se intampla in urma acestui proces care inseamna de fapt justificarea pasivitatii, este doar decompensarea pshica a victimei. Uneori decompensarea ia forma schizofreniei paranoide cu delir mistic. Este oare înţelept să-l aducem pe D-zeu în mizeria noastra? Cea mai buna rugaciune pentru credinciosi este dupa parerea mea „Sa nu ispitesti pe Domnul D-zeul tau” (o varianta de "Faca-se voia Ta" in loc de "Sa ne rugam sa se pogoare foc din cer asupra lor?"). Tipul de credinta care presupuna razbunare divina, nu e credinta autentica. Acesta este doar un exemplu de joc de autoagresiune psihica. Toate jocurile au loc in triunghiul dramei, in care victima isi aloca pe rand cele trei roluri. Dar scenariul poate sa fie diferit. Unii nu isi construiesc un delir mistic revendicativ, ci un delir de Salvator, in contexte fantastice. Se pot vedea ca fiind agentul 007 sau chiar mesia. Delirul poate fi insotit de halucinatii vizuale. Chiar si dupa ce s-au trezit din delir, nu le vine multa vreme sa creada ca tot ce au visat nu a fost adevarat. Principiul este "visul e o nebunie scurta, si nebunia e un vis lung".

http://www.psihologi.../jocuripsi.html
1

#4 Utilizator offline   ssagetator 

• Boboc
  • Pip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 16-March 06

Scris 17 January 2011 - 08:37 PM

OMG (un fel de a spune...)

E un pic mai simplu sa va "raspund" la toti, initial cand am citit vroiam sa raspund la fiecare post;

Incep cu o intrebare (stiu ca am inceput de fapt cu OMG): cata experienta directa, personala aveti referitor la asta? Si cand spun experienta directa, nu ma refer daca sunteti prof univ sau medici la spit.9... CI, ati trecut vreodata chiar voi prin asta, ca sa nu mai dati citate, ci sa vorbiti din suflet???
Sau, macar (trist macar, nu ?) v-a murit cineva in felul asta, un frate o sora un parinte sau copil sau un prieten drag?

normal ca nu va pot sfatui sa treceti prin asa ceva, insa altfel demersul vostru de a-i ajuta pe acesti "sarmani" (citat aprox) nu prea are mai multa tarie decat paginile pe care le rasfoiti.

Iar peste depresie nu prea se poate trece logic (ma refer la cea acuta, suicidala); de ex, eu stiam ca e aiurea dar nu mai aveam energie sa lupt logic; iubirea si intelegerea m-au ajutat cel mai mult (din exterior).

Daca postul vi se pare prea dur, sau simtiti ca v-am atacat, imi cer scuze. Am revenit din intamplare pe aici, sau mai degraba ca sa-mi aduc omagiile, deoarece pe forumul asta s-a postat mult despre asta, chiar in perioada in care si eu am trecut printr-o depresie f puternica, cu o puternica componenta suicidala si, nu stiu cum, cumva am simtit ca acest forum si acele post-uri m-au ajutat... E adevarat ca atunci tot de mine a depins, chiar si acel prim pas, de a cauta (intai in tacere) ajutor prin a citi acele post-uri.

Nu zic ca eu as fi acum mai in masura sa ajut pe cineva cu astfel de tendinte, decat din perspectiva faptului ca am trecut si eu prin asta si am supravietuit :o:.
0

#5 Utilizator offline   Nemo! 

• .
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 17 January 2011 - 09:06 PM

Vezi postareassagetator, la Jan 17 2011, 08:37 PM, a spus:

cata experienta directa, personala aveti referitor la asta? ati trecut vreodata chiar voi prin asta, ca sa nu mai dati citate, ci sa vorbiti din suflet???
Sau, macar (trist macar, nu ?) v-a murit cineva in felul asta, un frate o sora un parinte sau copil sau un prieten drag?

Ca sa iti raspund pe puncte:
- cunosc foarte bine problema suicidului DIN EXPERIENTA PERSONALA (adica a mea, proprie, sper sa intelegi ce vreau sa spun)
- am o ruda foarte apropiata -nu spun mai mult- care a incercat sa se sinucida la 22 de ani, nu i-a iesit, nu a mai incercat
- prietenul meu cel mai bun a incercat sa se sinucida la 19 ani, nu i-a iesit, nu a mai incercat
- am consiliat persoane care au incercat sa se sinucida (unele chiar de mai multe ori au incercat) sau sunt obsedati de sinucidere

Ce nu inteleg eu referitor la tine: pe ce baza ai fost atat, atat de sigur ca nu am experienta personala?

In alta ordine de idei, poate vrei sa spui ce anume din text te-a deranjat si crezi ca e eronat, incat tu nu te-ai recunoscut in ideile sale. Poate altii s-au recunoscut. Am primit feedback in privat de la unele persoane care au ganduri de sinucidere si au fost de acord cu toate punctele textului, au spus ca le-a ajutat. Dar e posibil ca tu sa nu fii de acord cu unele idei din text, sau toate, si ar fi util sa spui care, si de ce.

Te rog sa vii cu completari, si precizari, sunt folositoare pentru toti cei interesati de aceasta problema. Mersi.

Aceasta postare a fost editata de Kosmotro: 17 January 2011 - 09:10 PM

0

#6 Utilizator offline   Aseneth 

• cetate de refugiu
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 01-December 10

Scris 17 January 2011 - 09:23 PM

Vezi postareaKosmotro, la Jan 17 2011, 09:06 PM, a spus:

Ce nu inteleg eu referitor la tine: pe ce baza ai fost atat, atat de sigur ca nu am experienta personala?

Kosmotro, nu cred ca se refera numai la tine, ci la toti cei care au postat in topic. Oricum, mi se parea evident ca cei care posteaza au avut o experienta personala sau au fost martori la asemenea fapte. Si fratele meu tot la 22 de ani a incercat asta.... se pare ca i-a trecut, n-a mai avut nicio tentativa de 5 ani de zile.
0

#7 Utilizator offline   Nemo! 

• .
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 17 January 2011 - 09:26 PM

Vezi postareaVerid, la Jan 17 2011, 09:23 PM, a spus:

Kosmotro, nu cred ca se refera numai la tine, ci la toti cei care au postat in topic. Oricum, mi se parea evident ca cei care posteaza au avut o experienta personala sau au fost martori la asemenea fapte. Si fratele meu tot la 22 de ani a incercat asta.... se pare ca i-a trecut, n-a mai avut nicio tentativa de 5 ani de zile.

Da. Ma mai gandesc ca:
Sunt multi care au tangenta cu subiectul, dar nu vor sa spuna, sau sa lase un mesaj, pentru ca li se pare ceva prea intim, despre care nu se vorbeste in public.
Altii nu sunt interesati de subiect, pentru ca subiectul ii lasa rece (ei nu s-au gandit la sinucidere in mod serios niciodata, si nici nu au avut cazuri in cercul de rude sau cunostinte).
0

#8 Utilizator offline   nightwish 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Inregistrat: 22-January 06

Scris 17 January 2011 - 11:13 PM

Nu cred ca punctele enumerate de tine se pot limita doar la sinucigasi. Li se aplica, dar nu la toti.
0

#9 Utilizator offline   S.R. 

• Steaua Nordului
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 27-August 08

Scris 17 January 2011 - 11:39 PM

Sinuciderea este cumva o dovada de egoism extrem.. fata de ceilalti, dar mai ales fata de sine: decat sa fac ceva sa ma ajut pe mine insumi sau sa imi fie bine, prefer sa imi inchei existenta ca nu cumva sa ma mai deranjeze nevoile mele, dorintele sau aspiratiile.
0

#10 Utilizator offline   _Undying_ 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 21-December 09

Scris 17 January 2011 - 11:52 PM

Vezi postareaScorpionul_Rosu, la Jan 17 2011, 11:39 PM, a spus:

Sinuciderea este cumva o dovada de egoism extrem.. fata de ceilalti, dar mai ales fata de sine: decat sa fac ceva sa ma ajut pe mine insumi sau sa imi fie bine, prefer sa imi inchei existenta ca nu cumva sa ma mai deranjeze nevoile mele, dorintele sau aspiratiile.

Nu e asa. Suicidul de cele mai multe ori vine pe fondul unui episod depresiv major de intensitate psihotica, care nu mai poate fi controlat voluntar de mintea constienta.

Aceasta postare a fost editata de Big Lebowski: 18 January 2011 - 12:20 AM

1

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 47 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Replici noi Doua personalitati?Trei?Cate vor mai fi?
Distrugerea de sine.
Elena90  7 5.598
Replici noi lipsa sentimentelor si nepasare fata de sine
oare sunt depresiv?
DarkTemplar  7 1.321
Replici noi Arketis 20 mg Roxana@ Elena  9 10.536
Hot Topic (New) cum sunt privite persoanele cu tulburari afective?
cum sunt privite persoanele cu tulburari afective in societate(familie
sarah12  41 2.268
Hot Topic (New) cei care nu mai sunt ce erau odata
despre importanta faptelor
Athmy  54 2.130