In acest cadru intra:
- prietenii imaginari ai copiilor
- basmele
- fanteziile copiilor, agresive sau feerice
Reveria tine de narcisism. Narcisistul se transpune in tot felul de vise placute. Este reveria doar un vis cu ochii deschisi, un vis naiv?
Nu exista in reverie un efort dirijat, sistematic, asa ca in creatia operei de arta.
In reveria generata de vizionarea unei piese de teatru, ori de lectura unei carti, se manifesta si identificarea cu personajele. E o identificare care nu prezinta niciun fel de risc, ci ofera doar avantajul emotiei, thrill-ului (de pilda ma identific cu eroul ce trece prin situatii dramatice, in timp ce eu stau comod in papuci, ma infior de groaza dar stiu ca sunt in siguranta).
In cazul in care visatul diurn se face in detrimentul vietii reale (adica relatii umane, actiuni indreptate spre un scop) atunci avem un refugiu in reverie, care e nesanatos.
Cata vreme el nu e exagerat, putem vorbi de o functie pozitiva a sa (ofera o imagine a lumii mai putin angoasanta, mai putin amenintatoare, ofera o aparenta de control care permite ordonarea haosului din lume in categorii inteligibile, si asta diminueaza anxietatea, teama).
O problema a refugiului in reverie este aceea ca reveria nu necesita adaptare, in timp ce realitatea e mereu surprinzatoare si dificila, iar adaptarea la realitate e cheia unei vieti sanatoase.
Realitatea se schimba mereu, ce stiam ieri nu se mai potriveste cu ceea ce exista azi. Adaptarea continua e necesara pentru a trai echilibrat. Reveria este conceputa ca sa iti calmeze temerile, este gata facuta pe gustul tau, dar asta iti da o falsa impresie ca ai realizat ceva, de fapt sustragandu-te adevaratei realizari.
La copil reveria e de obicei jocul. Ii serveste pentru imblanzirea lumii, pentru relationare, pentru autocunoastere si cunoastere a lumii, pentru dominarea temerilor coplesitoare. Este o activitate normala, care e nociva doar daca e in exces. Daca e exagerata, reveria continua induce un fel de transa hipnotica, baza pentru nevroza sau psihoza.
Tine refugiul in reverie de o anume infantilitate, de o varsta mental-emotionala a unei eterne copilarii?
Avem la adulti basmele care s-au transformat in filme fantasy sau sci-fi.
Cartile cu povesti s-au transformat in romane, filme.
Teatrul de papusi se transforma in teatru.
Topaiala se transforma in vizionarea de balet sau dansuri artistice.
Cantecul se tarnsforma in vizionarea de concerte, opera, simfonica.
Joaca s-a transformat in videogames, jocuri de societate, paintball, sporturi extreme etc.
Observam, o data cu Johan Huizinga, ca omul este in esenta sa Homo Ludens. Aceasta joaca de maturi ii permite sa structureze spatiul, timpul, stimulii.
Si eu am fost rupt de realitate in copilarie si tinerete, traind numai in spatiul imaginar al cartilor si al filmelor. Azi constat o indepartare de ele: nu mai am rabdare sa vad un film (le derulez pe fast forward, pt ca mi se pare stupid sa pierd 2 ore cu aiureli nascocite). De la Inception nu am mai avut rabdare sa vad un film in intregime.
Cand eram copil, citeam cu pasiune, azi mi se pare ca romanele nu mai mai captiveaza.
Mai degraba ma prinde un joc video.
Cum e la voi? Care e relatia voastra cu cartile, filmele, jocurile video? Unde e red thin line intre nevoie si dependenta?
Care pot fi dezavantajele lor?
Dar viata reala, cu afaceri, firme, joburi, promotii, sex, relatii pe termen lung, nu e tot un fel de joaca, doar ca pare mai serioasa?
Aceasta postare a fost editata de Kosmotro: 16 January 2011 - 03:17 PM
Contact
Facebook
Twitter
RSS