in '44,tata avea 14 ani si avea un hobby;colectiona armanent.
familia lor era destul de instarita...aveau terenul necesar unui trai decent,unde cultivau de la porumb,la pepeni si cartofi;iar acolo construise ceea ce numeau ei "casoaie" -un adapost unde luau masa,innoptau daca este cazul.
la sfarsitul lui august 44 au aparut rusii in zona si intr-o noapte cand tata era ramas la camp,au venit vreo 3 rusi la furat(a se citi
luat) de pepeni-
tata,ascuns, i-a lasat sa se serveasca si sa-ti umple ranitele cu ce doreau;insa rusu-i,rus:dupa ce s-au saturat de mancat si si-au umplut ranitele,au inceput sa arunce cu cartofi si pepeni in cateaua(molda o numisera)ce o avea de paza pe batatura respectiva;molda nu era o catea rea,doar latra,si de data asta avea si catei mici...
ptr. tatal meu asta a fost greseala rusilor...vorba lui "i-am lasat sa ia,cat puteau sa manance si sa care trei insi ?! dar cand au inceput sa strice si sa bata cateaua n-am mai stat pe ganduri...mi-a fost mila"
cum spuneam la inceput,avea si el o placere;sa stranga arme:era dotat cu aprox 50 de arme,nemtesti...
a pregatit un asa-zis brand(o grenada de mana,din spusele lui) o mitraliera cu trepied(catea o numea banda cu cartuse,si s-a pus pe rusi;cand a terminat munitia,rusii isi luasera de mult talpasita,iar in locul lor au ramas ranitele si armele-au lasat tot,bravii ostasi ai armatei rosii,numai ca sa scape cu viata!
nu a "cautat sa-i omoare ci doar sa-i sperie"
cu ocazia asta si-a marit colectia de arme cu inca 3 pusti-mitraliera rusesti "maxim" cu incarcator rotund;mi-a marturisit ca tare bucuros a fost cand a pus mana pe ele-nu avea,inca,asa ceva in dotare.
si asta-i una doar dintre povestile lui...
se pare ca multe "prostii" facuse tatal meu;dupa 1990 multe din povestile lui au fost confirmate de cei din leatul lui;citez "tac-tu a fost spanzurat mare,cine s-a inteles cu el?
abia acum daca ne intelegem;pe vremea aia(a razboiului) avea arme ce
n-avea tot frontul de rasarit"
Aceasta postare a fost editata de buleala: 16 January 2011 - 02:07 PM