Salut,
1. cand vei avea rezultatul viremiei si celelalte analize, te rog sa le postezi. Pana atunci iti pot spune ca e ft bine daca medicii au confirmat ca functia hepatica e normala.
Este esential ca viremia sa nu fie foarte mare (sub 100 000 copii/ mL; nemaipomenit ar fi sub 10 000 copii/ mL. Daca e sub 10 000, atunci nu s-ar neceista tratament de niciun fel)
2. este bine sa isi faca si testul pentru VHD. Ma astept ca el sa fie negativ, dar in teorie asa se spune: ca e bine sa elimini o eventuala coinfectie/ suprainfectie.
3. despre sexul protejat: desigur ca asa e bine. Doar ca din analizele pe care le-ai postat tu, despre tine, am observat ca ai Ag HBs negativ, dar ai anticorpii anti HBs pozitiv. Asta inseamna ca, fie ai trecut si tu prin infectia cu virus B si te-ai vindecat spontan (fara sa stii), fie ai dobandit imunitate in urma vaccinarii. Sfatul meu e asa:
- iti verifici Ac HBs cantitativ. Daca ai titrul anticorpilor peste 10 UI/ mL atunci ai imunitate si poti face sex cu sotia ta, neprotejat. Daca titrul anticorpilor este sub 10 UI/ mL, atunci trebuie sa te vaccinezi.
4. verifica si titrul anticorpilor copilului. Daca e cazul, faceti rapel, daca nu,nu.
5. Stadiul sotiei tale? E greu de spus. Asta se poate stii numai dupa ce se face o biopbsie a ficatului care este o masura invaziva. Alternativa (neinvaziva) ar fi ca sotia ta sa faca FIBROSCAN + FIBROMAX (neaparat impreuna).
In principiu, daca sotia ta a avut preponderent transaminaze in limite normale (fara fluctuatii de-alungul timpului), atunci se poate ca stadiul sa fie unul bun. Adica fibroza mica sau deloc (F0).
6. Sotia ta e in stadiu cronic sau acut? Daca transaminazele sunt normale, inclin sa cred ca e in stadiu cronic.
Pentru siguranta, urmatoarele date sunt de luat in calcul:
a. daca au trecut mai mult de 6 luni de la debutul infectiei si Ag HBs este inca prezent, atunci cu certitudine e in faza cronica
b. fara a astepta cele 6 luni, se poate face urmatoarea analiza: Ac HBc IgM. Daca rezultatul e negativ inseamna stadiul cronic. Daca rezultatul e pozitiv, inseamna stadiul acut.
7. Daca infectia este in stadiul cronic, sansele sa se vindece spontan (prin aparitia Ac HBs) sunt minime, aproape inexistente (<1%). Chiar si asa, parerea mea este ca nu trebuie sa disperati. Daca se va dovedi ca sotia ta este purtator sanatos, poate trai 90 de ani fara probleme. Important este sa mentina o activitate virala minima si sa aiba o functie hepatica buna, transaminaze normale etc).
Eu sunt in situatia asta: fibroza F0, transaminaze normale, incarcatura virala extrem de mica (<1000 copii/ml). Ma consider un om sanatos la cei 35 de ani ai mei. De fapt sunt un om sanatos cu mentiunea ca sunt infectios. Trebuie sa ii protejez pe cei din jur. Nu are rost sa ne gandim cum ne-am infectat si de cat timp suntem. Nu are nicio relevanta, nu face bine psihicului. Fac sport, innot si am redus alcoolul la limita acceptabila (rar si putin). Am o sotie care s-a vaccinat si un copil de 11 luni. Am planuri mari, sa traiesc mult si sanatos. Asa ca nu trebuie sa va faceti prea multe griji. Va inteleg disperarea de acum. Asa am fost si eu. Nu imi reveneam. Dar dupa ce inveti sa iti intelegi boala, treci mai usor peste ea.
In concluzie: sotia ta poate face sport (dar sa nu exagereze, fara epuizare) si sa duca o viata absolut normala. Ca si pana acum. Gandeste-te ca e posibil ca infectia sa fie veche (10, 20 de ani). De ce sa renunte la obiceiurile de pana acum, tocmai acum? Important este sa se monitorizeze regulat (la fiecare 6 luni, dar nu mai tarziu de 12 luni).
Apropos, nu trebuie tinut regim alimentar. Regimul se tine doar in cazul ciroticilor cu functie hepatica decomapensata. Esential este sa traiti sanatos si fara abuzuri. Nu apelati la tratamente naturiste pentru ca nu are nicio activitate antivirala.
Traiti-va viata, fiti fericiti.
Cam atat. Sanatate!
Aceasta postare a fost editata de Connny: 16 January 2011 - 08:39 PM