sau Inregistrare

• 20 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Puterea personala Evaluare topic: * * * * *

#1 Utilizator offline   Nemo! 

• .
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 24-November 09

Scris 30 December 2010 - 08:00 PM

Lumea in care traim este guvernata de legea evolutiei. Prin lupta pentru supravietuire, pentru conservare, cele mai rezistente si mai adaptate organisme se reproduc, adica perpetueaza linii genetice puternice. Confruntarea genelor seamana cu un etern razboi care creeaza viata si o distruge la nesfarsit.

Din cate stiu, omul este una dintre putinele specii cu violenta intraspecie. Konrad Lorentz spunea ca asta poate duce la disparitia umanitatii. Violenta intraspecie s-ar putea sa existe si la cimpanzei. Un cercetator a filmat modul in care cativa masculi de cimpanzei l-au haituit si ucis pe altul, fara motiv (sau probabil cu motivul ascuns al placerii, al distractiei).

In speciile mai evoluate, unde traiul in grup trebuie organizat pe baza unei ierarhizari, ierarhizarea duce la un status quo mereu pus in discutie. Cei de la baza piramidei duc lipsa de parteneri si de resurse. Cei din varful ei au acces la parteneri si resurse, dar sunt erodati mai repede, din cauza atacurilor repetate ale celor mai tineri. Si la oameni exista aceste ierarhizari dure. Cei care sunt impinsi la periferie sufera de angoase, anxietate, nesigurante, frustrari. Cei care se impun si domina ar trebui sa se bucure de o sanatate mai infloritoare, dar adevarul e ca au o sanatate mereu amenintata de stresul in care trebuie sa traiasca (amenintari, lupte continue). S-a vazut statistic ca acei mereu atacanti si dominatori mor mai repede, de obicei de atac cerebral sau boli de inima, ori tulburari psihosomatice de la stres.

Si oamenii au pastrat in societatile civilizate si urbanizate de azi instinctele de lupta, dominare, specifice maimutei din care au evoluat. Recomand pentru aceasta cartile etologului Desmond Morris, indeosebi "Maimuta goala", tradusa in romana.

Lupta pentru putere se vede azi in toate palierele vietii. Un egoist spunea: "cand vad pentru prima oara un om, il masor din cap pana in picioare, ca sa vad cum l-as putea folosi. Ii voi simti nevoile nesatisfacute si i le voi satisface, dar apoi imi voi lua rasplata cu varf si indesat". Cand doi oameni se intalnesc, de obicei se vor masura in forte, ca sa vada care domina pe celalalt, mental sau fizic (asta in cazul in care cei doi sau unul din ei nu fac parte din ceata crestinilor, care ar trebui sa nu fie interesati deloc de dominarea celuilalt, ci se pun automat in pozitia de neutru).

Nietzsche a facut apologia omului puternic, dar se pare ca a fost o simpla compensare pentru faptul ca in copilarie a fost extrem de slab, dominat de mama si de surori.
Stoicii au recomandat neutralitatea, iesirea din jocurile de cautare a puterii sau de plasare pe pozitia celui slab (si cel slab e inca in jocul puterii, profita de avantaje din pozitia pasiva fata de dominator, pana ce va gasi pe altul si mai slab de pe care sa se despagubeasca).

In viata de zi cu zi, aceste ierarhizari se obtin prin: reprosuri, imputari, critici, hahaieli, dispret, ironii, desconsiderari, atacuri verbale, minimalizari, negari, glume rautacioase, santaje emotionale, sofisme, manipulari emotionale, apeluri la autoritate, generalizari, etc.

Sunt unii care isi maresc puterea personala pe seama altora. Acestia au inceput sa fie studiati in psihologie, si chiar sa fie denumiti in psihologia jungiana ca "vampiri psihici" (psiholog Barbara Hoyt).
http://www.amazon.com/Unholy-Hungers-Encou...s/dp/1570621810
daca intereseaza pe cineva sa spuna ca i-o dau in engleza.

Acestia sunt cei care se folosesc de altii, cei care profita, cei care calca pe simtamintele si interesele altora, care isi maximizeaza puterea scazand-o pe a altora (ei cred ca resursele sunt limitate si conflictul e inevitabil). Egoisti, narcisisti, manipulatori, profitori, unii chiar psihopati.

Cei neutri cred ca e posibila evolutia in colaborare, cocreare, cu avantaje de ambele parti, sinceritate si nemanipulare. Ei cred ca resursele sunt nelimitate, si ca nu e nevoie de conflict, conlucrarea e mai eficienta. Este pozitia lui Stephen Covey din "Un abecedar al intelepciunii. 7 trepte ale eficientei"
http://www.scribd.com/doc/36213020/1826856...l-Intelepciunii

Este pozitia filosofilor greci antici, a socraticilor, stoicilor, a lui Schopenhauer, Cioran, Osho, budistilor, psihologilor, zen, etc.

Cei slabi sunt mereu parazitati. Li se fura puterea personala pana ajung confuzi, ca niste morti vii, zombie. Nu mai stiu unde merg, ce trebuie sa faca in viata, care e SENSUL vietii lor, de ce sa traiasca. Nu stiu care e gustul vietii. Nu mai pot sa se bucure. Nu au energie. Forta vitala le-a fost furata. Sunt ca niste baterii golite. Traiesc din inertie. Ei sunt dependentii, depresivii, sinucigasii, anxiosii, ratatii, crizatii. Sunt plini de frica.
Nu au stiut sa se impuna de mici, sau nu au fost lasati. Li s-a furat puterea personala treptat, pe nesimtite. La inceput de catre parinti (care si-au crescut-o pe a lor, dominand un copil fara aparare). Apoi pe la cativa ani, de copilul care le-a dat in cap ca sa le ia jucaria la gradinita. La scoala de catre colegii care ii duceau plini de satisfactie rautacioasa la profesorii betivi si batausi, ca sa vada cum primesc bataie pentru vreo boroboata nevinovata.
In liceu le-a fost furata puterea interioara de catre smecherii cu limba ascutita, iuti la hahaieli grosolane si denigrari ascunse sub masca "glumei" ("daca te superi esti prost, eu doar am glumit, haha").
Apoi cu un partener ce s-a impus prin mici atacuri abile gen "unde ai fost pana acum? ti-am zis eu ca... trebuie sa... sa nu mai spui ca... de cate ori... niciodata... " samd.
La serviciu, le-a fost furata puterea interioara de catre sefi rigizi ce profita de duritatea regulilor, sau a colegilor hahaitori si hartuitori ce se coalizeaza contra noilor-veniti, denigrandu-i prin barfe, glume rautacioase (mobing).

Asta e situatia. Cum se poate recastiga puterea personala? Cum se poate deprinde aceasta arta, daca nimeni nu te-a invatat? Cum se poate trece pe o pozitie de neutru (asertiv) sau de neutru in garda (contraatacant)?
Cum se poate acumula puterea interioara pana ce ea te stabilizeaza ca sa te poti bucura de viata la maxim, fara a te mai lasa furat de smecheri, dar si fara a profita de altii?
Ceva idei?
1

#2 Utilizator offline   joannahart 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 03-December 07

Scris 30 December 2010 - 08:05 PM

Vezi postareaKosmotro, la Dec 30 2010, 08:00 PM, a spus:

Asta e situatia. Cum se poate recastiga puterea personala? Cum se poate deprinde aceasta arta, daca nimeni nu te-a invatat? Cum se poate trece pe o pozitie de neutru (asertiv) sau de neutru in garda (contraatacant)?

Nu stiu, dar vreau sa spun ca e interesant subiectul Teoretic se poate, unii reusesc sa pacaleasca detectoare de minciuni si masinarii sofisticate....totul prin antrenament
Te referi oare la cladirea unei personalitati mai puternice care sa nu clacheze in fata problemelor? Probleme pe care unii le trec cu brio si nu ii afecteaza.....iar asupra altora isi lasa amprenta.......
0

#3 Utilizator offline   Hypathia 

• unimpressionable
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 20-July 10

Scris 30 December 2010 - 08:22 PM

Din cate stiu, omul este una dintre putinele specii cu violenta intraspecie. Konrad Lorentz spunea ca asta poate duce la disparitia umanitatii.

Cea mai puternica aparare impotriva violentei intraspecie este porunca biblica "Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti". Daca n-ar fi fost cultura care ne permite sa ne transformam egoismul in altruism, am fi in permanenta amenintati cu disparitia.

Cum se poate recastiga puterea personala? Crescandu-ti stima de sine, alaturandu-te oamenilor cu aceleasi interese (mecanism de aparare afiliere) care iti pot da stroke-uri, care iti confirma valoarea, etc.
0

#4 Utilizator offline   Allexandrra 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 29-December 09

Scris 31 December 2010 - 10:36 AM

Cum se poate acumula puterea interioara pana ce ea te stabilizeaza ca sa te poti bucura de viata la maxim, fara a te mai lasa furat de smecheri, dar si fara a profita de altii?
Ceva idei?

Schimbandu-ti comportamentul de depresiv la 180 de grade. Nemaipermitand glume pe seama ta, atacuri, insinuari parsive. Folosindu-ti agresivitatea. Daca nu o ai, inseamna ca ti-ai reprimat-o/ti-a fost reprimata. Trebuie descoperita. Cu atentie, ca daca ii dai drumul dintr-o data s-ar putea sa faca ravagii. E posibil ca la inceput sa o folosesti excesiv. Nu-i bai, cu timpul vei ajunge sa o folosesti rational. Stiu cum suna ``agresivitate folosita rational``. Dar o recomand tuturor depresivilor care se lasa calcati in picioare si care nu-si folosesc potentialul. Scria Cleric mai demult ca depresivul are agresivitatea indreptata impotriva lui insusi. Trebuie doar sa o redirectioneze. Suna urat, stiu, dar traim intr-o societate conflictuala, unde batjocura de cea mai joasa speta si atacurile murdare sunt mod de comunicare. Valori, principii in societatea romaneasca? Nu! Si atunci ce sa faca depresivul? Sa moara psihic sau fizic? Eu zic ca nu, mai ales ca printre ei se gasesc oameni de o valoare exceptionala, de care specia are nevoie. Toate astea le-a scris cineva care a incercat ani de zile sa-i dezarmeze pe vampirii psihici prin blandete. Nu merge!

Aceasta postare a fost editata de Allexandrra: 31 December 2010 - 10:40 AM

0

#5 Utilizator offline   Hypathia 

• unimpressionable
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 20-July 10

Scris 31 December 2010 - 11:46 AM

Vezi postareaAllexandrra, la Dec 31 2010, 10:36 AM, a spus:

Folosindu-ti agresivitatea.!

cu conditia sa nu o folosesti impotriva cui nu trebuie. Nici impotriva ta, nici impotriva prietenilor.

Aceasta postare a fost editata de Hypathia: 31 December 2010 - 11:48 AM

0

#6 Utilizator offline   S.R. 

• Steaua Nordului
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 27-August 08

Scris 31 December 2010 - 12:06 PM

Personal am fost si uneori mai sunt unul dintre cei slabi. Am gasit doua solutii: prima a fost sa dau si eu, dar cumva disproportionat. A doua a fost sa raspund cu bunatate si fermitate. A doua e mai eficienta, dar nu am mereu starea pentru asa ceva.

Cand zic sa dau si eu ma refer la agresiune sau manipulare emotionala. Merge si impotriva grupurilor, daca le domini energetic ca bloc sau daca le domini liderul intr-un fel sau altul (echivalentul luptei pentru suprematie dintre masculii alfa din haitele de lupi). Daca esti slabit sau nu te simti bine nu e recomandat sa poti lupte de genul asta deorece nu-ti poti controla emotiile si ti-o iei.
Raspunsul prin bunatate si ingaduinta poate fi sincer sau poate fi o alta forma de manipulare - oamenii cauta de multe ori un sentiment de siguranta si sentimentul ca sunt intelesi si ca sunt ok. E ca un cerc - daca ii validezi pe ei, ei te vor valida pe tine pentru ca i-ai acceptat si apoi ti se vor supune. Daca totul este un circ (adica manipulare) poti obtine avantaje, mai devereme sau mai tarziu insa victima se va sesiza si vei pierde increderea ei. Daca insa e bunatate reala se va crea o legatura solida si pozitiva intre doua persoane.
0

#7 Utilizator offline   Allexandrra 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 29-December 09

Scris 31 December 2010 - 12:11 PM

Vezi postareaHypathia, la Dec 31 2010, 11:46 AM, a spus:

cu conditia sa nu o folosesti impotriva cui nu trebuie. Nici impotriva ta, nici impotriva prietenilor.

Fereste-ma, Doamne, de prieteni, ca de dusmani ma feresc singur.
0

#8 Utilizator offline   Aseneth 

• cetate de refugiu
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 01-December 10

Scris 31 December 2010 - 06:01 PM

Cei slabi sunt mereu parazitati. Li se fura puterea personala pana ajung confuzi, ca niste morti vii, zombie. Nu mai stiu unde merg, ce trebuie sa faca in viata, care e SENSUL vietii lor, de ce sa traiasca. Nu stiu care e gustul vietii. Nu mai pot sa se bucure. Nu au energie. Forta vitala le-a fost furata. Sunt ca niste baterii golite. Traiesc din inertie. Ei sunt dependentii, depresivii, sinucigasii, anxiosii, ratatii, crizatii. Sunt plini de frica.
Nu au stiut sa se impuna de mici, sau nu au fost lasati. Li s-a furat puterea personala treptat, pe nesimtite. La inceput de catre parinti (care si-au crescut-o pe a lor, dominand un copil fara aparare). Apoi pe la cativa ani, de copilul care le-a dat in cap ca sa le ia jucaria la gradinita. La scoala de catre colegii care ii duceau plini de satisfactie rautacioasa la profesorii betivi si batausi, ca sa vada cum primesc bataie pentru vreo boroboata nevinovata.
In liceu le-a fost furata puterea interioara de catre smecherii cu limba ascutita, iuti la hahaieli grosolane si denigrari ascunse sub masca "glumei" ("daca te superi esti prost, eu doar am glumit, haha").
Apoi cu un partener ce s-a impus prin mici atacuri abile gen "unde ai fost pana acum? ti-am zis eu ca... trebuie sa... sa nu mai spui ca... de cate ori... niciodata... " samd.
La serviciu, le-a fost furata puterea interioara de catre sefi rigizi ce profita de duritatea regulilor, sau a colegilor hahaitori si hartuitori ce se coalizeaza contra noilor-veniti, denigrandu-i prin barfe, glume rautacioase (mobing).

Permite-mi sa te contrazic, desi cu restul sunt de acord. Nu cei slabi sunt cei parazitati, ci cei puternici. Cei care au genetic capacitatea de a-si reface rapid necesarul de energie si care au mai multa energie decat altii. Dar, din nefericire tot ei sunt capabili de sentimente de iubire , bunatate si generozitate mult mai puternice decat restul. De aceea daca de mici au fost invatati sa li se fure energia , sa fie manipulati de catre familie, prieteni de joaca, colegi de gradinita, se obisnuiesc asa si li se pare ca asta e rostul lor in viata. Problema e cand Sisif se satura sa care degeaba piatra pana in varful muntelui. Ca la un moment dat, cedeaza. Nu din cauza ca nu mai au putere sau energie. Nu mai vor sa si-o refaca. La ce bun daca totul este doar suferinta pentru ei si rautate diabolica pentru altii?
In momentul in care nu-si mai gasesc rostul, isi dau shut down.Cei care au reusit sa supravietuiasca sunt cei care au primit comanda de devirusare de la persoane mai importante decat proprii parinti, soti.sotii, colegi, etc. Gen vise de la Dumnezeu, diferiti arhangheli, sfinti, etc. Sau revelatii aidoma.

Aceasta postare a fost editata de Verid: 31 December 2010 - 06:02 PM

0

#9 Utilizator offline   _Undying_ 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 21-December 09

Scris 31 December 2010 - 06:23 PM

Vezi postareaVerid, la Dec 31 2010, 06:01 PM, a spus:

Bati campii cu gratie.

Sunt unii care isi maresc puterea personala pe seama altora. Acestia au inceput sa fie studiati in psihologie, si chiar sa fie denumiti in psihologia jungiana ca "vampiri psihici" (psiholog Barbara Hoyt).
http://www.amazon.com/Unholy-Hungers-Encou...s/dp/1570621810
daca intereseaza pe cineva sa spuna ca i-o dau in engleza.

Acestia sunt cei care se folosesc de altii, cei care profita, cei care calca pe simtamintele si interesele altora, care isi maximizeaza puterea scazand-o pe a altora (ei cred ca resursele sunt limitate si conflictul e inevitabil). Egoisti, narcisisti, manipulatori, profitori, unii chiar psihopati.

Cei neutri cred ca e posibila evolutia in colaborare, cocreare, cu avantaje de ambele parti, sinceritate si nemanipulare. Ei cred ca resursele sunt nelimitate, si ca nu e nevoie de conflict, conlucrarea e mai eficienta. Este pozitia lui Stephen Covey din "Un abecedar al intelepciunii. 7 trepte ale eficientei"
http://www.scribd.com/doc/36213020/1826856...l-Intelepciunii

Este pozitia filosofilor greci antici, a socraticilor, stoicilor, a lui Schopenhauer, Cioran, Osho, budistilor, psihologilor, zen, etc.

Ceva idei?

Fenomenul parazitarii a fost descris de Fanita English.

http://www.psihologi...arazitarea.html

Aceasta postare a fost editata de Far_above_the_clouds: 31 December 2010 - 06:23 PM

0

#10 Utilizator offline   Nemo! 

• .
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 24-November 09

Scris 31 December 2010 - 07:13 PM

Vezi postareaVerid, la Dec 31 2010, 06:01 PM, a spus:

Permite-mi sa te contrazic, desi cu restul sunt de acord. Nu cei slabi sunt cei parazitati, ci cei puternici. Cei care au genetic capacitatea de a-si reface rapid necesarul de energie si care au mai multa energie decat altii. Dar, din nefericire tot ei sunt capabili de sentimente de iubire , bunatate si generozitate mult mai puternice decat restul. De aceea daca de mici au fost invatati sa li se fure energia , sa fie manipulati de catre familie, prieteni de joaca, colegi de gradinita, se obisnuiesc asa si li se pare ca asta e rostul lor in viata. Problema e cand Sisif se satura sa care degeaba piatra pana in varful muntelui. Ca la un moment dat, cedeaza. Nu din cauza ca nu mai au putere sau energie. Nu mai vor sa si-o refaca. La ce bun daca totul este doar suferinta pentru ei si rautate diabolica pentru altii?
In momentul in care nu-si mai gasesc rostul, isi dau shut down.Cei care au reusit sa supravietuiasca sunt cei care au primit comanda de devirusare de la persoane mai importante decat proprii parinti, soti.sotii, colegi, etc. Gen vise de la Dumnezeu, diferiti arhangheli, sfinti, etc. Sau revelatii aidoma.

M-am gandit si eu ca impartirea asta in 3 categorii e cam schematica (dominanti, neutri, slabi), si ca de fapt ar putea sa fie mixuri de tipuri care sa acopere o arie mai larga: de pilda dominanti spre agresivi, dominanti spre manipulatori, dominanti spre neutri, dominanti spre colaborativi, slabi spre agresivi (seamana cu pasiv-agresiv), slabi spre neutri, slabi spre asertivi, etc.
Dar nu tin sa teoretizez atat de mult.
Referitor la ce spui tu, ca acei puternici sunt parazitati, e posibil ca sa existe si asa ceva (o categorie intre altele). Odata mi-a zis o studenta la psihologie ca eu am fost parazitat pentru ca "am putut duce". Iar o psihologa a zis ca eu sunt un "cal bun de calarit" pentru manipulatori, adica am energie de dat.
Exista si oameni slabi interior, care pot doar sa se agate, sa fie dependenti. Panoplia e vasta.
Mersi de feedback.
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 20 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse