P.S. Pe fetita mea o cheama Daciana
Noi nu suntem urmasii romei
Scris 24 October 2007 - 09:03 AM
Scris 24 October 2007 - 09:08 AM
samsara, la Oct 24 2007, 10:03 AM, a spus:
Dacomania nu este o stiinta, nu este nici macar o teorie, este o convingere nationalist-patriotica a unora care idealizeaza exagerat neamul dacilor.
Iar faptul ca ajungi la exagerari de genul o sa auzim ca dacii nu au existat dovedeste ca nu stii cum se face munca de cercetare in domeniul istoriei.
Daciana e un nume frumos.
Scris 24 October 2007 - 09:13 AM
Enki, la Oct 24 2007, 10:08 AM, a spus:
Iar faptul ca ajungi la exagerari de genul o sa auzim ca dacii nu au existat dovedeste ca nu stii cum se face munca de cercetare in domeniul istoriei.
Daciana e un nume frumos.
O sa vezi Enki cu trecerea timpului cate or sa iasa la iveala. O sa ne intalnim noi apoi si o sa vezi ca nu era vorba de nici un patriotism, cu atat mai putin exagerat.
Scris 24 October 2007 - 09:25 AM
Scris 24 October 2007 - 11:16 AM
a auzit cinrva de limba albaneza?
daca ,da ,ce ne poate spune?
poate asa mai aflu si eu putina istorie...
ce o avea lb. albaneza cu cea romana??!
Scris 24 October 2007 - 08:53 PM
Enki, la Oct 24 2007, 10:25 AM, a spus:
Pai cine o zis ca e o teorie? Nu-mi plac teoriile. Este o realitate, pe care o vom intelege cand vom fi pregatiti, cand vom avea ochi de vazut si urechi de auzit. Da stiu suna asa de fantezist, insa imi aduc aminte de o doamna pe care am intalnit-o pe tren. Era scriitoare si avea dovezi pentru diferite etape din istoria noastra. A avut acces la acte. Ai fi ramas uimita sa vezi ce minciuni ne inconjoara. Si nici macar nu ne-a spus totul, nici in carti nu o poate face. SA nu crezi ca e democratie!
Scris 24 October 2007 - 09:01 PM
Scris 25 October 2007 - 03:10 AM
bucegi, la Oct 20 2007, 09:56 PM, a spus:
Nu cred că se poate trasa o linie de demarcaţie clară īn timp, astfel īncāt să poţi pretinde că īn anul 271 poporul romān era complet format şi identic cu cel de astăzi. Acum 300 de ani, poporul romān era mult mai slav decāt cel de azi, de exemplu. Nu cred că este relevant cāt din teritoriul actual al Romāniei era ocupat de romani, zone īntinse din Moldova erau complet pustii acum 300 de ani, la fel şi īn Basarabia, iar aceste zone au fost "colonizate" relativ recent de romāni, nu era nevoie să fie ocupate de romani acum 2.000 de ani ca să poată aparţine Romāniei astăzi.
Cāt priveşte īnvăţarea latinei "nesiliţi de nimeni", ai putea să o compari cu īnvăţarea englezei pe toată planeta īn ultima sută de ani, la fel de "nesiliţi de nimeni". Cānd o civilizaţie este net superioară celor din jur, limba respectivă ajunge īnvăţată pentru a facilita atāt comunicarea, cāt şi adoptarea noutăţilor tehnologice. "Telefon", "telegraf" sau "cinema" nu au fost cuvinte romāneşti pe vremea romanilor
Mult mai aproape de timpurile noastre, acum 20 de ani, un lituanian şi un gruzin se īnţelegeau cel mai comod īn rusă. Iar contactul dintre ei devenea posibil tot datorită existenţei imperiului moscovit, altfel gruzinii n-ar fi avut ce căuta īn Lituania şi nici invers.
Aceasta postare a fost editata de harald: 25 October 2007 - 03:11 AM
Scris 12 November 2009 - 08:14 PM
harald, la Oct 25 2007, 03:10 AM, a spus:
Asa e, insa nu cunosc nici un caz in care vreo natiune dintre cele care folosesc engleza ca mijloc de comunicare, "nesiliti de niemeni", sa-si fi inlocuit de fapt limba nativa cu aceasta. La toate popoarele care au adoptat limba engleza ca principala limba a 2-a, engleza exact asta a ramas, limba a 2-a, iar limba nativa originala se vorbeste in contiuare in toate acele tari.
Pana si in Africa de Sud, SUA, sau Australia (etc.) bastinasii care au supravietuit pana astazi isi pastreaza un dialect al limbii lor native, pe care il vorbesc (intre ei) chiar si acum.
Prin urmare, toate natiile vorbitoare de engleza nativa, sunt cele care se trag direct dintr-o zona sau alta a Marii Britanii sau Irlandei, sau in anumite cazuri imigranti din alte tari (italieni, germani etc.) care ajunsi, de exemplu, pe continentul american, au adoptat engleza si in generatii si-au insusit-o definitiv. (insa si aici este de notat ca in anumite familii se mai vorbeste inca limba originala, iar in ce priveste comunitatea de nemti din America de Sud, Blumenau etc., aceia nici in 200 de ani nu au renuntat la germana)
harald, la Oct 25 2007, 03:10 AM, a spus:
La fel si aici, rusa nu a inlocuit nicicand lituaniana sau georgiana (gruzina).
In concluzie, atat engleza, cat si rusa, si altele in istorie (latina, poate?
Ca tot am pomenit mai sus de Marea Britanie si Irlanda, poate aici exista cel mai sugestiv exemplu: irlandeza, si nu ma refer la accentul irlandez, ci chiar la limba irlandeza ("Gaeilge", cum ii spun ei) pe care inca o vorbesc foarte multi, si cu mare mandrie, de multe ori chiar pentru a se diferntia de englezi, cu care adesea au animozitati.
Intr-adevar, pare plauzibil ca, pentru o limba sa dipara, ar trebui sa dispara natiunea insasi, vorbitoare de acea limba.
Aceasta postare a fost editata de Bbbobbbo: 12 November 2009 - 08:16 PM
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Ce parere aveti despre? | lorelai1907 | 13 | 2.353 |
|
Sa minti nu e chiar atat de rau | absolutep0wer | 72 | 6.199 |
|
E legal si corect ca seful sa urle la tine?
Comportamentul celor care conduc. |
Banicioiu.nicu | 22 | 3.429 |
|
Top things to do before I die
Adica tudulistul nostru pe termen lung |
18tillIdie | 30 | 3.477 |
|
Pentru neveste :o: | lorelai1907 | 7 | 1.734 |
Contact
Facebook
Twitter
RSS