Dependenta de jocuri de noroc Cum poti ajuta pe cineva sa renunte?
#1 Guest_Guest_last_try_*_*
Scris 21 December 2010 - 09:01 PM
Am discutat mult cu el despre asta si la fiecare discutie pare hotarat sa se lase. Chiar mi-a spus ca nu a mai jucat de mult timp, dar recent am aflat, nu de la el, fireste, ca inca mai frecventeaza localurile de genul.
Am fost martora la o casnicie destramata din acest motiv si la felul in care poate sa decada un om si nu vreau ca acest lucru sa se intample si cu el.
Nu e vorba de relatie aici, nu e vorba despre iubire sau suferinta despartirii.. pur si simplu vreau sa il ajut.
Deci, cum as putea sa il conving sa se lase? Ca sa formulez altfel.. cum l-as putea determina sa constientizeze problema?
Exista vreo sansa sa se lase fara a merge la un psiholog? Nu prea vrea sa auda de asa ceva..
Exista ceva carti care abordeaza subiectul si pe care le-ati putea recomanda?
Scris 22 December 2010 - 08:11 PM
Cea mai buna sugestie este pentru tine: ai vrea sa mergi la un psiholog sa ii spui tu aceasta problema? In acest fel vei afla ce anume te face pe tine sa vrei sa il schimbi pe el si cum te poti impaca cu asta, poate chiar vei afla cum sa il determini pe el sa mearga la un psiholog.
Crezi ca el vrea sa fie ajutat sau crezi ca el vede ca exista vreo problema?
Ce inseamna dependent de jocuri de noroc? De cate ori merge pe saptamana la un local de genul? De cate ori pe luna? Cu cine merge acolo? Ce se intampla acolo? (sunt cateva intrebari pentru a ma lamuri si eu mai bine asupra dificultatii tale si in acelasi si tu poate iti pui ordine in idei)
Astept raspunsul tau,
Iris
Scris 23 December 2010 - 12:25 AM
Ideea e ca dependenta asta s-ar putea sa fie un surogat pentru el, unii mananca de crapa, unii se drogheaza, unii fumeaza, altii se "joaca" cu ei toata ziua, vor sa umple un gol cumva, nu conteaza cum, mancare, droguri, sex etc. .
Daca e "norocos" a ajuns la dependenta asta pentru ca a frecventat prea mult jocurile cu noroc, in cazul asta daca scapa de dependenta asta a scapat complet, desi ma indoiesc, cei care-s ok nu prea ajung asa.
El de ce zice ca se joaca?
#5 Guest_Guest_last_try_*_*
Scris 23 December 2010 - 07:58 PM
Iris_Lulea, la Dec 22 2010, 08:11 PM, a spus:
Sa inteleg ca cea cu probleme sunt eu?
Am si conturat ca relatia nu are de-a face cu situatia, dar am sa repet. Nu vreau sa il schimb, ci doar sa il ajut.
Si ca sa iti dai seama ca dependentele de genul acesteia distrug omul, nu e nevoie sa ai un geamantan de diplome.
La fel, ca sa ajuti pe cineva.
Citeaza
Ma repet iar.
Cum l-as putea determina sa constientizeze problema?
Exista vreo sansa sa se lase fara a merge la un psiholog? Nu prea vrea sa auda de asa ceva..
Nota: "asa ceva" inseamna vizita la psiholog.
Nu prea vad eu cum m-ai putea ajuta, sa-ti raspund totusi la intrebari...
Citeaza
Caut eu pe google sau cauti tu intr-unul dintre cursuri pentru a afla definitia cuvantului "dependenta"?
Citeaza
Nu are un program fix, merge de cate ori are bani si nu pleaca pana nu pierde tot, chiar si ceea ce castiga - in cazul in care se intampla, bineinteles.
Citeaza
Cateodata merge cu niste prieteni, adeseori merge singur.
Citeaza
Sper ca nu imi ceri detalii tehnice aici. Se intampla ce se intampla in orice sala de jocuri, banuiesc.
Se aleg numere la ruleta, se apasa pe tastele aparatelor electronice, se joaca poker etc.
Am si eu o intrebare la care te rog sa imi raspunzi sincer.
Ce ma fac daca psihologul la care merg ma va trimite la altul si ma pune sa ii explic termeni de specialitate?
Sa ii spun sa imi dea banii inapoi pt ca nu ii merita? Sa ii spun ca sta degeaba acolo si mai bine ar sta acasa sa doarma ca ar ajuta mai multa lume?
Scris 23 December 2010 - 08:05 PM
Guest_last_try_*, la Dec 23 2010, 07:58 PM, a spus:
Asteptam scepticism din partea ta :)Ai eliminat partea in care eu ti-am spus ca ai putea merge la un psiholog ca sa te impaci cu situatia si sa afli cum sa afli alte lucruri, sa construiesti o strategie.
Mai pe scurt: tu nu poti face nimic in acest moment! Singura persoana care poate face ceva in acest sens este el impreuna cu un psiholog bun sau sa isi dea singur seama ca isi face rau. Problema lui este situata intr-un cu totul alt loc si jocul de noroc este doar un simptom.
Rolul psihologului nu este acela de a spune ce trebuie sa faci. Nu este un medic care prescrie un medicament si gata.
Ai inteles ca nu am cum sa te ajut pe tine pentru ca nu esti tu cea care are o problema. Bravo!
Ironia nu te ajuta in nici un fel, dar daca iti confera o nota de superioritate o poti folosi. Te intreb ce inseamna pentru ca fiecare dintre noi are o anumita conceptie despre asta si fiecare dintre noi o poate defini intr-un alt fel, chiar daca vei spune ca nu.
Cateodata merge cu niste prieteni, adeseori merge singur.
Sper ca nu imi ceri detalii tehnice aici. Se intampla ce se intampla in orice sala de jocuri, banuiesc.
Se aleg numere la ruleta, se apasa pe tastele aparatelor electronice, se joaca poker etc.
Intrebarile aveau ca scop intelegerea contextului in care se desfasoara lucrurile.
Tot ce poti face tu este sa iti exprimi sentimentele tale fata de ceea ce face el, dar nu intr-un sens negativ. Mai precis poti vorbi despre setimentele tale si nu despre el. Probabil ca el stie ca nu este in regula ceea ce face, dar asta nu il impiedica sa o faca in continuare si nici nu va recunoaste ca este ceva gresit pentru ca aceasta activitate lui ii aduce placere. Are cateva lucruri de castigat din asta, lucruri pe care el le valorizeaza intr-un anumit fel si pe care din nou nu le va recunoaste.
Sa ii spun sa imi dea banii inapoi pt ca nu ii merita? Sa ii spun ca sta degeaba acolo si mai bine ar sta acasa sa doarma ca ar ajuta mai multa lume?
Ma indoiesc ca te va pune un psiholog sa ii explici ceva in termeni de specialitate cel mult iti va solicita sa ii spui ce inseamna anumite concepte din perspectiva ta, pentru a sti cum sa lucreze cu tine. Este un mecanism foarte fin si subtil cu care se lucreaza.
Din moment ce nici tu nu valorizezi rolul psihologului nu stiu sigur cum il poti convinge pe prietenul tau sa mearga la un psiholog. Atat timp cat tu nu crezi, crezi ca el o va face? Mai precis atat timp cat tu expui situatia in acesti termeni te astepti ca el sa accepte?
#7 Guest_Guest_last_try_*_*
Scris 23 December 2010 - 08:53 PM
Iris_Lulea, la Dec 23 2010, 08:05 PM, a spus:
Asta inseamna ca nu pot face mare lucru?
Din cate am citit eu despre subiect, familia are un rol important in tratarea unei astfel de dependente.. partenerul de viata in special.
Iris_Lulea, la Dec 23 2010, 08:05 PM, a spus:
Nu e vorba de rolul psihologului, este vorba de faptul ca tu nu ai reusit sa imi expui o parere la o situatie exprimata cat se poate de clar.
Mi-ai pus intrebari puerile. M-ai intrebat ce inseamna a fi dependent, pentru dumnezeu!
La ce te-ai fi asteptat?
Sau te-ai gandit ca nu e mare lucru de capul meu, pentru faptul ca am ales sa postez sub anonimat?
Multumesc.
Scris 23 December 2010 - 09:23 PM
Guest_last_try_*, la Dec 23 2010, 08:53 PM, a spus:
Din cate am citit eu despre subiect, familia are un rol important in tratarea unei astfel de dependente.. partenerul de viata in special.
Pai asta este si motivul pentru care ti-am sugerat sa mergi tu la un psiholog. Posibilitatea de a-l atrage pe el intr-o sedinta de consiliere in acest fel este mult mai mare. Ideea ca partenerul de cuplu (in cazul asta tu) are nevoie de el sa ii fie alaturi, il poate determina sa vina si sa poata afla cum sa il ajute. In acest fel se poate incepe o consiliere cu el.
Trebuia sa citesti cu mai multa atentie rolul acestei arii. Nu dau sfaturi ci ofer alternative. Ti-am oferit-o pe cea mai intalnita, dar se pare ca ai avut nevoie si de explicatii pentru a o intelege, mi se pare foarte bine ca le-ai cerut asa ca ti le-am si oferit.
Nu te pot invata pe tine ce anume poti face pentru ca nu tine prea mult de tine. Ceea ce tine de tine poti face dar doar mergand la un psiholog si afland concret ce anume. El va reusi sa afle de la tine mult mai multe despre relatiile lui, relatia voastra, comportamentul lui. Toate aceste aspecte au o logica la fel ca si intrebarile care tie ti se par puerile.
La ce te-ai fi asteptat?
Sau te-ai gandit ca nu e mare lucru de capul meu, pentru faptul ca am ales sa postez sub anonimat?
Multumesc.
Motivul pentru care am pus aceste intrebari este pentru a vedea cat de multe stii si intelegi despre o dependenta. Uneori oamenii confunda lucrurile. Deci trebuie sa fii deschisa. Intrebarile tu le percepi ca fiind puerile pentru ca astepti o reteta clara, lucru pe care nu il vei obtine in felul acesta. Nu exista retete gata facute pentru fiecare om si pentru fiecare problema in parte.
Scris 04 January 2011 - 12:08 AM
Iris_Lulea, la Dec 23 2010, 09:23 PM, a spus:
Esti constienta de faptul ca dependenta lui poate sa nu aiba nici un fel de legatura cu relatia dintre cei doi?
Iris_Lulea, la Dec 23 2010, 09:23 PM, a spus:
Poate ar fi mai indicat ca, atunci cand dam un sfat, sa-l fi pus in prealabil in practica noi insine, nu credeti? (intrebare adresata general)
Scris 04 January 2011 - 01:28 AM
Guest_last_try,
Nu trebuie sa te supere acele intrebari. Cred ca rolul lor era acela de a clarifica unele detalii.
In primul rand trebuie sa spun cateva lucruri necesare intelegerii fenomenului.
Intre dependente,cea legata de jocurile de noroc ,este una dintre cele mai rele.Pentru o comparatie ,se considera ca se renunta mai usor la droguri.
Dependenta are diferite stadii. Cel mai grav este acela in care subiectul ajunge sa isi satisfaca o anumita nevoie personala extrem de presanta,vitala,doar prin prezenta la masa de joc. Doar acolo se simte implinit ,real ,viu. Nimic nu mai are importanta in acel moment.Mai bine zis ,exista multe alte lucruri mai importante si omul isi da seama ,dar in acel unic si precis moment ,se schimba ordinea prioritatilor. Orice altceva poate fi amanat ,doar "este si maine o zi" nu? Singurul lucru care nu poate fi amanat este jocul. Doar o data,inca o data,ultima data,poate acum da lovitura vietii,trebuie sa recupereze,acum este momentul cand norocul se va intoarce si va putea sa ofere familiei o compensatie pentru toate suferintele,datoriile vor fi platite si nu va mai juca in veci, decat de placere.Doamne macar acum,un ajutor!!!!!
Omul isi da seama de situatie, stie foarte bine ce face ,ba chiar se interseaza de fenomenul dependentei,citeste literatura de specialitate,asculta sfaturile altora,chiar da el sfaturi celor in aceiasi situatie, se blestema singur,se jura pe tot ce are mai sfant,merge la preoti si vrajitoare,ar face orice sa scape,zice el,dar de fapt un singur tarait de aparat electronic, un fosnet de carte filata,monezile zornaind ,clipoceala luminoasa din vitrina cazinoului si gata,totul se naruie,creierul se involbureaza, adrenalina se varsa in sange in cantitati uriase ,corpul este patruns de o caldura perversa,narile se dilata si adulmeca ,chiar prind acel miros specific salilor de joc si tot universul se reduce la o masa ori un aparat electronic.
Pentru asa ceva nu exista scapare decat prin suferinta.
Dependentul trebuie sa ajunga sa priveasca viciul sau ,ca pe sursa raului din viata lui.In acel moment ,pe cat de mare era dependenta ,pe atat de mare devine repulsia .
Dependenta este doar un efect .Cauzele sunt altele si acele cauze trebuiesc gasite si eliminate. Un psiholog poate ajuta,familia la fel.Din pacate sunt foarte putine cazurile cand ajutorul este acceptat de subiectul dependentei. Doar o suferinta reala si atroce,fizica dar mai ales psihica, il poate determina ori sa accepte cu adevarat ajutorul ,ori sa piarda total contactul cu realitatea si sa sfarseasca in ratare si mizerie sau mai rau .
Familia si cei apropiati au un mare rol .In primul rand trebuie sa aiba suficienta rabdare si resurse de iubire si toleranta, nu in ultimul rand resurse materiale solide ,deoarece primul lucru care trebuie facut ,este plata datoriilor considerabile si asta fara sa induca dependentului ideea ca si-a falimentat familia. Apoi sa se informeze intai ei ,sa caute ajutor specializat ,.pentru a afla ce pot face pentru trezirea ratacitului. Dependentul trebuie urmarit discret dar permanent,trebuie sa fie angrenat tot timpul in alte activitati atractive pentru el ,care sa il tina departe de viciu.Practic trebuie sa gaseasca o alta dependenta mai putin nociva si periculoasa,care sa o inlocuiasca pe cealalta.
Fara gluma,sexul este o solutie foarte la indemana . Excursii, sport, schimbarea mediului si cercului de prieteni,activitati comune cat mai multe ,echilibru sentimental,emotional si nu in ultimul rand financiar.
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
cum sa traiesti cu un barbat foarte nervos? | lorelai1907 | 32 | 12.263 |
|
Inroseata obrajilor ....
Pai nui de la temeri sau frica |
Isca-Ana | 2 | 528 |
|
Va simtiti importanti in aceasta lume mare?
|
Icbiuliana | 266 | 6.380 |
|
Modalitati generale de asasinare a personalitatii, manipulare, neanentizare
Discutie despre raul intruchipat |
S.R. | 82 | 3.895 |
|
am nevoie de sfaturi
problema de cuplu |
Guest_Guest_Codrin_*_* | 9 | 1.139 |
Contact
Facebook