Exista destui proprietari de locuinte in Spania care nu vor sa faca un contract de inchiriere atunci cand le inchiriaza cuiva (daca ar face contractul, ar plati un impozit pe acest venit suplimentar). Asa, daca accepti sa te muti in casa cuiva fara contract, desi le platesti chiria la timp si nu deranjezi pe nimeni, se simt in drepturi sa iti puna tot felul de conditii tampite pentru a sta acolo. Am mai citit si pe alte forumuri cazuri similare.
Tanti asta careia ii platesc chirie (mereu la timp) este sora femeii in casa careia lucreaza mama mea. Initial a fost foarte draguta (majoritatea pe aici sunt draguti in fata si pe la spate te barfesc pana la cel mai mic detaliu). Dupa comportamentul lor, atat ea cat si sora-sa par sa suferede OCD (obsessive compulsive disorder) - in orice caz, intregi la cap nu sunt , au o gramada de obiceiuri transformate in manii si obsesia curateniei, obsesie in sensul ca totul trebuie sa arate ireprosabil la orice ora din zi.
Fireste ca eu nu locuiesc in aceeasi casa cu ea. In mod ciudat confunda notiunea de chirias cu cea de oaspete - gaseste tot felul de motive sa vina in vizita, uneori minciuni, scopul ei fiind sa verifice cum mai arata casa. A prins unele momente bune si altele ceva mai proaste, cum are orice casa a unei familii normale cu un copil de 2 ani. Faza e ca tanti are impresia ca ma poate vizita oricand i se scoala, pardon de expresie, de parca viata mea s-ar invarti in jurul vizitelor ei si in orice clipa ar trebui sa fiu pregatita sa o primesc.
Am aflat de la alti oameni de pe aici ca acest comportament e normal din partea proprietarilor si ca multi isi inspecteaza regulat chiriasii, intrand in casa sa vada daca au spalat bine pe jos, daca e ordine samd. Mie mi se pare complet absurd sa te bagi asa in viata omului. Am inchiriat 3 locuinte in UK, cu si fara contract, si nu am mai vazut o asemenea nesimtire. Inspectiile locuintelor erau mereu cu un preaviz de 48 de ore, asa cum prevede legea, si in orice caz, oamenii aveau bunul simt de a nu iti bate la usa pe nepusa masa. Tanti de aici stie fiecare carpa, unde a lasat-o, se asteapta sa o gaseasca in acelasi loc chiar si dupa 3 luni. Are pretentia sa tin lucrurile exact cum le tinea ea, se duce la sora-sa si comenteaza mereu ca nu a vazut carpele de sters la locul lor samd, ca sa ajunga informatia la mine prin intermediari. Sunt lucruri marunte dar se intampla intruna si e un stres constant.
Eu oricum nu mai stau mult aici, pana in ianuarie, maxim februarie, pentru ca a devenit agasanta rau situatia asta, nu se mai poate cu o asemenea persoana. Trece regulat prin fata casei si merge sa barfeasca - transperantele nu erau trase, geamurile nu erau deschise desi era frumos afara si lucruri de genul. Trebuie sa ii dau ei socoteala cand deschid si inchid geamurile! Daca vede orice pe podeaua din bucatarie, in sensul ca nu a fost spalata cu 5 min inainte sa vina dumneaei, se poarta de parca ar fi intrat intr-o cocina de porci. Astazi a avut tupeul sa spuna ca ar fi trebuit sa vina sa verifice casa mai des, de parca dreptul meu la o viata privata nu conteaza.
In orice caz, feriti-va sa stati fara contract in casa cuiva, in special in localitati mici si cu o mentalitate pe masura, pentru ca am auzit ca asemenea lucruri se intampla des.
Aceasta postare a fost editata de Finnian: 15 December 2010 - 12:00 AM
Contact
Facebook
Twitter
RSS