sau Inregistrare

• 6 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Fascinaţia pentru moaşte. De ce îşi freacă românii portofelele de raclă Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   _Undying_ 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 21-December 09

Scris 07 December 2010 - 08:55 AM

http://www.gandul.info/reportaj/fascinatia...e-racla-7785550

Racla cu mâna dreaptă a Sfântului Nicolae a fost sărutată, luni, de mii de români, la biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti. Oamenii au frecat de raclă până şi… şerveţele de hârtie pentru şters nasul. Sociologul Dan Lungu zice că oamenii vin la biserică fiindcă nu mai au încredere în ei înşişi şi în stat.

A plimbat întâi portofelul pe lângă racla cu moaştele Sfântului şi abia apoi s-a aplecat şi el să o sărute. Portofelul şi-l trăsese din buzunar scurt, dintr-o zvâcnire, să nu-l vadă credinciosul din spate cum se umileşte cu bani şi carduri peste mâna Sfântului. Căci în raclă nu odihneşte tot corpul marelui ierarh Nicolae, ci numai mâna cea dreaptă. Portofelul, credinciosul nostru l-a frecat de icoana de lângă raclă cu o mişcare lungă, parcă nu-i venea să şi-l mai ia înapoi. Pupătura finală, în schimb, s-a consumat rapid şi imediat omul s-a şi topit în mulţime, între miile de pelerini. Greu de înţeles de ce azi a venit tot puhoiul ăsta de lume la moaşte, când mâna Sfântului este disponibilă la sărutat în fiecare miercuri, între orele 17 şi 20.

Mai în spate, unor bunice rebegite de frig le sclipeau ochii că în sfârşit, după cinci ore de aşteptat în picioare, în frig, le-a venit şi lor rândul la raclă. Aveau pregătite deja nişte punguţe cu lenjerie intimă de-a nepoţilor, şosete, maiouri, chiloţi. Au frecat punguţele cu haine de icoana de lângă raclă, şoptindu-şi în barbă cuvinte numai de ele ştiute. Au plecat cam repede, că le înghionteau din spate alţi pelerini, "înarmaţi" şi ei cu fel şi fel de obiecte personale de trecut pe la raclă: cruciuliţele pe care le poartă zilnic, fotografii sau iconiţele de buzunar. Cineva a frecat, chiar, pe icoana Sfântului... un pachet de şerveţele de hârtie pentru şters nasul, din acelea de unică folosinţă.

gandulreportaj rss
Fascinaţia pentru moaşte. De ce îşi freacă românii portofelele de raclă
de Alina BĂDĂLAN TURCITU | ieri, 20:14

* foto(1)

Pelerinii au trecut pe la raclă „înarmaţi“ cu tot felul de obiecte personale: batiste, haine şi fotografii | Foto: Octav Ganea

Racla cu mâna dreaptă a Sfântului Nicolae a fost sărutată, luni, de mii de români, la biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti. Oamenii au frecat de raclă până şi… şerveţele de hârtie pentru şters nasul. Sociologul Dan Lungu zice că oamenii vin la biserică fiindcă nu mai au încredere în ei înşişi şi în stat

A plimbat întâi portofelul pe lângă racla cu moaştele Sfântului şi abia apoi s-a aplecat şi el să o sărute. Portofelul şi-l trăsese din buzunar scurt, dintr-o zvâcnire, să nu-l vadă credinciosul din spate cum se umileşte cu bani şi carduri peste mâna Sfântului. Căci în raclă nu odihneşte tot corpul marelui ierarh Nicolae, ci numai mâna cea dreaptă. Portofelul, credinciosul nostru l-a frecat de icoana de lângă raclă cu o mişcare lungă, parcă nu-i venea să şi-l mai ia înapoi. Pupătura finală, în schimb, s-a consumat rapid şi imediat omul s-a şi topit în mulţime, între miile de pelerini. Greu de înţeles de ce azi a venit tot puhoiul ăsta de lume la moaşte, când mâna Sfântului este disponibilă la sărutat în fiecare miercuri, între orele 17 şi 20.

Mai în spate, unor bunice rebegite de frig le sclipeau ochii că în sfârşit, după cinci ore de aşteptat în picioare, în frig, le-a venit şi lor rândul la raclă. Aveau pregătite deja nişte punguţe cu lenjerie intimă de-a nepoţilor, şosete, maiouri, chiloţi. Au frecat punguţele cu haine de icoana de lângă raclă, şoptindu-şi în barbă cuvinte numai de ele ştiute. Au plecat cam repede, că le înghionteau din spate alţi pelerini, "înarmaţi" şi ei cu fel şi fel de obiecte personale de trecut pe la raclă: cruciuliţele pe care le poartă zilnic, fotografii sau iconiţele de buzunar. Cineva a frecat, chiar, pe icoana Sfântului... un pachet de şerveţele de hârtie pentru şters nasul, din acelea de unică folosinţă.

publicitate
Click Here
Poze cu fete nemăritate pe la racla Sfântului, ca să se mărite mai repede

"Eu pentru fiica mea de 36 de ani care nu se mai mărită am adus să ating de raclă fotografia ei, plus câteva obiecte personale pe care le poartă zilnic. Este importat să vii cu obiecte personale fiindcă pe acelea le ai aproape zilnic la tine, indiferent ce obiecte ar fi acelea. Credem că Sfântul Nicolae o va ajuta să găsească gândul cel bun şi să se căsătorească", ne-a spus pelerina Elena. Credinciosului Sorin Leonte îi vine să râdă de povestea cu obiectele. A aşteptat la coadă de patru ore nu să frece vreun obiect de icoane, ci numai pentru a sta câteva secunde în faţa moaştelor, ca să ceară Sfântului Nicolae sănătate şi atât. Îl întrebăm dacă nu e tentat să-şi scoată şi portofelul şi ne răspunde convins că el l-ar pune, dar ştie sigur că Sfântul are altă treabă decât să i-l umple lui cu bani.

Mai încolo, când frigul s-a ascuţit, mulţimea a devenit şi mai întărâtată şi oamenii s-au luat la harţă că şi-au furat locul unul altuia. Pentru ca puhoiul să nu vandalizeze racla, doi poliţişti comunitari au stat permanent lângă ea, să o păzească. Chiar şi aşa, rugaţi de mame, au tot trecut şcolari pe sus, peste gard, la raclă. Să pupe şi ei mâna Sfântului Nicolae, să ia note bune la şcoală.

Preotul Cărămizaru: "Sfântul Nicolae este cel mai iubit sfânt şi cel mai drag"

"Lumea se înghesuie să se roage la moaşte fiindcă Sfântul Nicolae este cel mai iubit sfânt şi cel mai drag. Nu este adevărat că aceste cozi de la moaşte au legătură cu sărăcia. Căci românii sunt obişnuiţi cu sărăcia. Să nu uităm că şi în vremea comunismului românii veneau la Sfântul Dimitrie, pe Dealul Mitropoliei, cu miile. Şi n-avea nimeni ce să le facă. Aşadar, este vorba doar despre credinţă aici, iar asta este o moştenire sacră a românilor. Nu întâmplător mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se găseşte aici, la kilometrul zero al Capitalei, să binecuvânteze întreaga ţară", ne spune preot Dr. Prof. Emil Nedelea Cărămizaru de la parohia "Sfântul Gheorghe Nou".

El ne-a mai povestit că mâna dreaptă a Sfântului Nicolae a fost depusă aici de Mihai Viteazu, după ce a purtat-o în sân, în lupte, să-l protejeze. "Racla este din argint curat, iar mâna este înfăşurată. Prin '93, un hoţ a fost prins încercând să profaneze racla, a fost prins şi a murit în închisoare chiar în ziua de Sfântul Nicolae", adaugă preotul.

Dan Lungu: "Avalanşa de pelerini este legată şi de lipsa de educaţie ştiinţifică"

"Nu trebuie să citim avalanşa de pelerini ca pe o manifestare a credinţei, căci credinţa ţi-o poţi manifesta şi stând retras. Oamenii vin la moaşte fiindcă aşteaptă o întâmplare magică în viaţa lor. Şi-au pierdut încrederea în ei înşişi şi în instituţiile statului. De aceea se şi joacă mult la Loto. Oamenii rămân inerţi, pasivi, aşteptând ceva. Sunt pacienţi ai întâmplării, nu actori. Ei suportă istoria, nu o construiesc. Gândirea aceasta are rădăcini vechi la români, de la Mioriţa încoace", a declarat pentru gândul scriitorul Dan Lungu, conferenţiar doctor la Catedra de Sociologie a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

"Foarte mulţi dintre pelerinii care se înghesuie la moaşte îşi proiectează viitorul pe dimensiunea mistică. Aceasta este singura şansă pe care ei o văd. Am citit, recent, despre un sondaj care arăta că la români educaţia ştiinţifică este foarte slabă. De pildă, se spunea acolo că suntem unii dintre cei mai mari consumatori de antibiotice. Probabil că şi avalanşa de pelerini la moaşte este legată şi de lipsa de educaţie ştiinţifică", a adăugat Dan Lungu.

Ultimul top al încrederii (studiu GfK) arăta că cel mai mult românii cred în pompieri, în poştaşi, în cadre militare şi de abia pe urmă în preoţi.
---------------------------------------------------------------
PARADOXAL
Desi D-zeu nu-i ajuta, românii devin din ce in ce mai credinciosi.

Aceasta postare a fost editata de Far_above_the_clouds: 07 December 2010 - 08:58 AM

0

#2 Utilizator offline   Ionciobanu 

• Trandafir
  • PipPipPipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 27-August 10

Scris 07 December 2010 - 02:47 PM

Vezi postareaFar_above_the_clouds, la Dec 7 2010, 08:55 AM, a spus:

Da, cu toate că susţin că sufletul se-ntoarce la EL, am simţit că lîngă un mormînt familiar în cazul meu, am fost influenţat în direcţia gîndirii acelui dispărut de foarte mulţi ani(ştiindu-l din viaţă). Şi greu m-am înfrînat. Dar EL nu doreşte să devenim necuraţi, mai bine L-am respecta măcar cumva.

Aceasta postare a fost editata de Darianna: 07 December 2010 - 02:54 PM
Motiv editare: 9. Nu citati excesiv din posturile anterioare. Citati doar partile esentiale astfel incat posturile sa nu fie prea lungi.

0

#3 Utilizator offline   _Undying_ 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 08 December 2010 - 07:01 AM

Vezi postareaIonciobanu, la Dec 7 2010, 02:47 PM, a spus:

Da, cu toate că susţin că sufletul se-ntoarce la EL, am simţit că lîngă un mormînt familiar în cazul meu, am fost influenţat în direcţia gîndirii acelui dispărut de foarte mulţi ani(ştiindu-l din viaţă). Şi greu m-am înfrînat. Dar EL nu doreşte să devenim necuraţi, mai bine L-am respecta măcar cumva.

Nu am inteles nimic. Probabil esti sub tratament cu zyprexa.

Daca D-zeu e atat de bun precum se spune, de ce se agata "credinciosii" atat de mult de viata pe pamant? Nu spunea Isus ca cel care cauta viata o va pierde, si cel care o va pierde o va gasi? Sau in vechiul testament (nu mai stiu in care profet) se spune ca D-zeu s-a saturat de lacrimile varsate pe altarul sau si ca nu mai poate primi nici o ofranda din cauza plangaciosilor. Asa ca...trageti concluzia. Concluzia e ca s-au sistat miracolele. Inca de acum 2 mii de ani. Dar taranii români inca mai cred in ele si spera sa li se faca un miracol, nu conteaza de din partea cui, miracol sa fie. Aceiasi oameni care se freaca de raclele sfintilor, se duc si la tiganci sa li se ghiceasca viitorul, ori sa li se dezlege farmecele. Oameni mari, cu minte de copii. De aici si gandirea lor magica.

Aceasta postare a fost editata de Far_above_the_clouds: 08 December 2010 - 07:02 AM

0

#4 Utilizator offline   hans 

• Iuda
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 21-January 06

Scris 08 December 2010 - 07:33 AM

Vezi postareaFar_above_the_clouds, la Dec 8 2010, 07:01 AM, a spus:

Aceiasi oameni care se freaca de raclele sfintilor, se duc si la tiganci sa li se ghiceasca viitorul, ori sa li se dezlege farmecele. Oameni mari, cu minte de copii. De aici si gandirea lor magica.

Dintotdeauna, capcana acestei vrajitoare(babilonul cel mare=ortodoxia), cu care a prins "sufletele oamenilor", a fost magia, vrajitoria.Adica, exact ceea ce Dumnezeu a combatut inca din vechime.Asta, deoarece odata prins in mrejele dracesti ale magiei, omul are sanse putine sa mai scape.
0

#5 Utilizator offline   _Undying_ 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 08 December 2010 - 09:08 AM

Vezi postareahans, la Dec 8 2010, 07:33 AM, a spus:

Dintotdeauna, capcana acestei vrajitoare(babilonul cel mare=ortodoxia), cu care a prins "sufletele oamenilor", a fost magia, vrajitoria.Adica, exact ceea ce Dumnezeu a combatut inca din vechime.Asta, deoarece odata prins in mrejele dracesti ale magiei, omul are sanse putine sa mai scape.

Ortodoxia e o biserica care a pierdut contactul cu enoriasii si in care nu exista comuniune intre enoriasi. Nu pot spune ca ortodoxia = vrajotorie, insa preoti ortodoxi care practica ghicitul si vrajotoria (dezlegari de farmece) am vazut si am avut contact cu ei, acum vreo 12 ani, si cred ca inca mai exista asemenea inselaciuni contra unor sume de bani, caci motivatia excrocheriei e financiara.
0

#6 Utilizator offline   CavalerulJedi 

• infantil
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Inregistrat: 02-March 06

Scris 08 December 2010 - 09:49 AM

Vezi postareahans, la Dec 8 2010, 07:33 AM, a spus:

Dintotdeauna, capcana acestei vrajitoare(babilonul cel mare=ortodoxia), cu care a prins "sufletele oamenilor", a fost magia, vrajitoria.

Problema este gandirea magica si lipsa constientizarii. Tentatia de a justifica ceva cu "magie" este foarte ridicata, toti suntem supusi la ea. De exemplu, venind din deplasare, obosit fiind, cand am intrat in casa am avut impresia unei aparitii undeva in fata usii de la baie. Acum, evident ca puteam sa cred ce am "vazut" si sa-mi spun ca am fost vizitat de cine stie ce ruda moarta sau sa inteleg ca mintea imi joaca feste din cauza oboselii si ca de fapt nu-i absolut nimic. Am ales varianta a doua.
0

#7 Utilizator offline   hans 

• Iuda
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 08 December 2010 - 06:09 PM

Vezi postareaFar_above_the_clouds, la Dec 8 2010, 09:08 AM, a spus:

Ortodoxia e o biserica care a pierdut contactul cu enoriasii si in care nu exista comuniune intre enoriasi. Nu pot spune ca ortodoxia = vrajotorie, insa preoti ortodoxi care practica ghicitul si vrajotoria (dezlegari de farmece) am vazut si am avut contact cu ei, acum vreo 12 ani, si cred ca inca mai exista asemenea inselaciuni contra unor sume de bani, caci motivatia excrocheriei e financiara.

Odata vanzand enoriasilor minciunile cum ar fi cea a nemuririi sufletului omului, este foarte usor ca acel om sa fie prins in capcana vrajitoriei. Fie alba, fie neagra, fie ortodoxa.
Dumnezeu spune clar:"sufletul care pacatuieste, acela va muri". Eu nu am auzit de vreun om care sa nu fi avut pacat, in afara de Isus. De aceea, Isus a fost singurul adus la viata inaintea oricarui alt om.
Odata ce clientul, enoriasul, fraierul, a muscat momeala vanduta de Diavol in Eden, si anume :"hotarat ca nu veti muri! Ci...veti fi ca Dumnezeu!"(- adica nemuritori), este foarte usor ca acesta sa fie facut rob de catre magie. Din cauza asta Fiul lui Dumnezeu a spus:"Veti cunoaste adevarul, si adevarul va va face liberi!". Un om care cunoaste adevarul lui Dumnezu ca dupa moarte nu mai exista nimic pana la episodul numit invierea mortilor sau judecata de apoi, nu poate fi manipulat nici de tiganca, nici de vrajitoare, nici de popa ortodox.

Vezi postareacatelusulschiop, la Dec 8 2010, 09:49 AM, a spus:

Problema este gandirea magica si lipsa constientizarii. Tentatia de a justifica ceva cu "magie" este foarte ridicata, toti suntem supusi la ea. De exemplu, venind din deplasare, obosit fiind, cand am intrat in casa am avut impresia unei aparitii undeva in fata usii de la baie. Acum, evident ca puteam sa cred ce am "vazut" si sa-mi spun ca am fost vizitat de cine stie ce ruda moarta sau sa inteleg ca mintea imi joaca feste din cauza oboselii si ca de fapt nu-i absolut nimic. Am ales varianta a doua.

Desi Biblia nu neaga viziunile, totusi ea ne indeamna sa fim extrem de rationali in cazul acestor viziuni. Astfel, viziunile, profetiile si visele sunt intr-o covarsitoare proportie induse/autoinduse, dupa cum spunea prorocul Ieremiah:

"Caci asa vorbeste Domnul ostirilor, Dumnezeul lui Israel: "Nu va lasati amagiti de prorocii vostri care sunt in mijlocul vostru, nici de ghicitorii vostri; n-ascultati nici de visatorii vostri, ale caror vise voi le pricinuiti!" (Ier.29::)
0

#8 Utilizator offline   _Undying_ 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 08 December 2010 - 06:19 PM

Vezi postareahans, la Dec 8 2010, 06:09 PM, a spus:

Un om care cunoaste adevarul lui Dumnezu ca dupa moarte nu mai exista nimic pana la episodul numit invierea mortilor sau judecata de apoi, nu poate fi manipulat nici de tiganca, nici de vrajitoare, nici de popa ortodox.

Pai asa spun si preotii ortodoxi, ca in asta consta nemurirea. Nu zice nimeni ca mortii se transforma in fantome.
0

#9 Utilizator offline   hans 

• Iuda
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 08 December 2010 - 06:36 PM

Vezi postareaFar_above_the_clouds, la Dec 8 2010, 06:19 PM, a spus:

Pai asa spun si preotii ortodoxi, ca in asta consta nemurirea. Nu zice nimeni ca mortii se transforma in fantome.

Da? De aia spun ca pana la nu stiu cate zile sufletul mortului bantuie pe nu stiu unde? Dupa care bantuie prin alte locuri?

Nu, ortodoxia nu crede in inviere. Ea crede in viata dupa moarte.E o diferenta uriasa.
0

#10 Utilizator offline   _Undying_ 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 08 December 2010 - 06:41 PM

Vezi postareahans, la Dec 8 2010, 06:36 PM, a spus:

Da? De aia spun ca pana la nu stiu cate zile sufletul mortului bantuie pe nu stiu unde? Dupa care bantuie prin alte locuri?

Nu, ortodoxia nu crede in inviere. Ea crede in viata dupa moarte.E o diferenta uriasa.

Asa e. case closed.
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 6 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Hot Topic (New) Botezul la fetite si baieti
baiatul si fata,egali sau nu?
ingerash_vesel  153 17.729
Hot Topic (New) Atasamente Comportament "model" de credincios * * * * - Andrei Vlinder  456 8.989
Hot Topic (New) Intrebari si raspunsuri
referitoare la crestinism
Sikaryan  155 4.030
Hot Topic (New) Mantuirea * * * * * Allexandrra  142 4.658
Replici noi Invierea sufletului
Invierea sufletului
Constantin85  4 1.295