Salt la continut


Fotografie
- - - - -

Conflict de munca


 • Te rog sa te conectezi pentru a raspunde
4 replici la acest subiect

#1 pbpetre

pbpetre

  Ghiocel

 • Members
 • 3 mesaje

Scris 05 December 2010 - 10:26 PM

Firma nu a platit contributiile la stat din februarie 2010 iar acum este in executare silita. Eu ca angajat, ce pot sa fac ca sa mi se aduca la zi CM?, iar dupa aia ce pot sa fac sa mi se plateasca si salariul pe care nu l-am primit tot de atunci( am primit ceva, cate putin, ducandu-ma cu vorba, dar la negru), ca cai am de urmat?. Mentionez ca eu sunt inca angajat la aceasta firma, adica nu am contractul de munca desfacut deoarece niciunul dintre cei trei actionari(actiuni in proportie de 70, 20, 10 la suta) spune ca nu poate face nimic. Ei trei nu se mai inteleg intre ei, si nu pot discuta cu nimeni, pe niciunul nu ii mai intereseaza soarta firmei, asa ca ce pot face eu? Unde sa ma adresez.

ps: nu ma mai pot duce la serviciu deoarece ,in locatia respectiva, si-a deschis alta firma, cu acelasi obiect de activitate, actionarul care era si adm., la vechea firma, respectiv actionarul 20%.

Multumesc

pentru instanta imi trebuie neaparat avocat? stiu ca este recomandat dar nu imi permit, deocamdata.

multumesc

nu am gasit un topic asemanator si de aceea postez aici, daca exista ceva asemanator, rog mutati.
 • 0

Ultima colectie! Noile implanturi Allergan BRST

#2 Burel001

Burel001

  Gambler

 • Gold Member
 • StricaStricaStricaStricaStricaStrica
 • 5121 mesaje

Scris 06 December 2010 - 12:03 AM

Situatia ta este destul de complicata.

1. Daca aveai un salariu,eventual minim posibil pe cartea de munca si restul in mana la negru ,se ridica urmatoarea problema : Obligatia legala a firmei este doar pentru partea aceea din salariu.Cum ti-au dat ceva de atunci posibil sa acopere mare parte din obligatiile lor. Nu stiu daca asta este cazul dar este foarte frecvent.
2. Un specialist in legislatia muncii ,probabil ca ar putea sa dea un raspuns.Ce se intampla cu angajatii unei firme in executare silita ? In acest caz insa ,probabil ca aveai anumite obligatii legale ,sa ceri incheierea relatiilor de munca ,din moment ce firma a intrat in faliment,suspendare sau altceva de acest gen.Nu vad cum ar putea sa fie obligati niste patroni ,sa plateasca angajati care legal(nu la negru) ,nu au mai prestat pentru firma ,chiar daca nu din vina lor.
3 Obligatoriu ai nevoie de un avocat si chiar de unul extrem de priceput pe domeniul legislatiei muncii.Nu neaparat pentru proces,cat pentru o consultatie macar ,sa stii cum stai.
4 Chiar daca ai avea ceva castig de cauza cu un proces,ceea ce ma indoiesc sincer,problema este ca firma fiind in executare silita ,probabil ca este in insolventa si are o groaza de datorii catre stat,creditori,parteneri,clienti,furnizori si alte persoane fizice ori juridice.Intre astia te afli si tu.Sa zicem ca sunt datori si la tine. Dupa un proces de cativa ani,intre firma si creditorii ei,precum si intre asociati,pentru ca exista un litigiu si intre ei,nu stiu zau in care viata iti vine randul si tie sa primesti ceva si cam cat va fi suma,pentru ca nu poate fi decat insuficienta suma obtinuta de la cei trei.

In concluzie,avand in vedere si efectele crizei si lipsa locurilor de munca,cred ca cel mai bine ar fi sa incerci o intelegere cu patronul care a deschis noua firma.Poate te angajeaza el in continuare. Poate iti mai da si o prima de angajare in contul datoriei si gata. Stai agatat la el pana gasesti altceva si pleci cu transfer. Viata buna cu el nu o sa mai ai. In mod sigur insa ,se fereste de o reclamatie care sa-i trimita pe cap controlul financiar si alte astfel de institutii. Ideea nu este ca ai castiga tu ceva,dar pierde el prea mult la un control.Probabil ca are o groaza de nereguli in firma si numai gandul la spaga pe care ar trebui sa o dea sa scape, il cutremura.Nu poti nici sa il ameninti pe fata, pentru ca patronii astia sunt orgoliosi.
Trebuie sa fii inteligent ,subtil si foarte bine informat.Nu de pe roportal,de la un avocat specializat pe domeniu.
 • 0

#3 pbpetre

pbpetre

  Ghiocel

 • Members
 • 3 mesaje

Scris 06 December 2010 - 09:00 AM

ai foarte mare dreptate, procesul ar dura, nu stiu daca o sa catig, etc,etc. problema mea este ca eu nu vreau neaparat bani, vreau numai sa le fac probleme, sa ii pun pe drumuri. AM facut plangere la ANAF, si ma intereseaza care este urmatorul pas, la judecatorie, cum deschid conflictul, ca am inteles ca in prima faza nu este nevoie de avocat? cu celelalte probleme ma descurc eu, imi dau demisia , imi inchid cartea de munca asa cum este in acest moment, ma descurc si cu banii, nu este o problema foarte mare. tot ce vreau este sa le fac probleme, sa ii pun pe drumuri. Zici sa ma angajez la firma nou facuta, pai sa-ti spun ca am lucrat aproape 2 luni si nu am vazut niciun ban, dupa ce ,si prin munca mea, au intrat in conturi aproape 200000 lei. Cand am incercat sa cer banii mi se spune ca am fost in probe?!, pai am lucrat in acelasi domeniu inainte 6 ani, cate probe sa mai fac? intelegi, vreau numai sa le fac probleme, nu altceva. mersi de raspunsul pertinent pe care mi l-ai dat.

nu am cu cine sa vb in cadrul firmei, toti actionarii au zis ca pe ei nu ii intereseaza, si sa fac ce vreau, acum intelegi care este treaba, fac ce vreau :) , asa ca astept sugestii .

Aceast mesaj a fost editat de pbpetre: 06 December 2010 - 09:03 AM

 • 0

#4 Dingo25

Dingo25

  Orhidee

 • Advanced Member
 • StricaStricaStricaStricaStricaStrica
 • 1137 mesaje

Scris 06 December 2010 - 10:15 AM

Daca nu ai avut carte de munca in ultimile 2 luni cat ai lucrat la noua firma, ai putea sa faci o plangere in acest sens si cei de la Inspectoratul Teritorial de Munca ii vor amenda rau de tot, mai ales daca mai sunt si alte persoane in situatia ta. Practic toate problemele legate de salarii, timpul de lucru etc. intra in atributiile ITM-ului. Daca vrei sa le faci rau atunci acolo e locul unde trebuie sa mergi si sa faci plangeri.
 • 0

#5 pbpetre

pbpetre

  Ghiocel

 • Members
 • 3 mesaje

Scris 06 December 2010 - 06:27 PM

Daca nu ai avut carte de munca in ultimile 2 luni cat ai lucrat la noua firma, ai putea sa faci o plangere in acest sens si cei de la Inspectoratul Teritorial de Munca ii vor amenda rau de tot, mai ales daca mai sunt si alte persoane in situatia ta. Practic toate problemele legate de salarii, timpul de lucru etc. intra in atributiile ITM-ului. Daca vrei sa le faci rau atunci acolo e locul unde trebuie sa mergi si sa faci plangeri.


da o sa ma duc si la ITM sa fac o plangere, la noua societate nu am avut CM pentru ca eu nu am incheiat CM la firma veche. Adminul firmei vechi este noul admin:), asa ca a avut grija sa lucrez tot pe firma veche. Firma asta noua a avut incasari de peste 2 mild lei vechi fara sa aiba niciun angajat, numai trei asociati. asa ca cheltuieli cu contributii salarii etc, din parti, a facut bani cu angajatii altor firme.
 • 0