Cupluri narcisice pretentii sau normalitate?
Scris 17 November 2010 - 03:48 PM
Vi se par normale aceste pretentii?
Este acesta un cuplu de narcisisti, in care fiecare se vede numai pe sine, nu e dispus sa cedeze pentru ca are impresia ca pierde teren in aceasta relatie care pentru el e mai degraba o lupta pentru putere? Sau pentru ziua de azi e un cuplu modern, normal?
Situatia de mai sus am intalnit-o in discutiile cu prietenele mele, care imi cereau sa le tin partea, desigur, sa le confirm ca ele au dreptate. Eu le-am spus ca o relatie nu rezista fara sacrificii, dar atunci totul e vazut ca o tranzactie: "te imbraci cum vreau eu? atunci spal eu masina". Atunci unde mai e dragostea printre toate aceste tranzactii si conditionari? Omul de azi a devenit mai pretentios, mai putin dispus sa cedeze?
Dragostea intre doua persoane nu poate exista fara conditii. Dar nu merita sa discutam despre dragostea conditionata, "te iubesc numai daca faci asta", care nu e dragoste. Ma intereseaza jocul de adaptari reciproce de la mijlocul scalei.
Fiecare om are un grad de narcisism, altfel n-ar putea exista. Cum poti functiona in cuplu cu acest continuu dezechilibru? Este adevarata teoria ca dragostea e satisfacerea nevoilor reciproce?
Scris 17 November 2010 - 03:56 PM
Pana la urma o duc eu asa de bine incat am timp sa ma gandesc cum o duc altii, sau e doar o scuza ca sa nu-mi vad de problemele mele? la cei mai multi am observat ca e a doua varianta.
Si ca sa fiu ontopic, nu, nu mi se pare normal si sanatos pentru psihic asa ceva.
Orice om e nevoit sa faca compromisuri, daca poate sa o faca intr-un mod corect arata ca are un grad de maturitate ridicat, daca nu, poate mai are de lucrat, SAU poate nu, fiecare cu cat isi permite.
Aceasta postare a fost editata de Ninja2: 17 November 2010 - 04:07 PM
Scris 17 November 2010 - 04:02 PM
Hypathia, la Nov 17 2010, 03:48 PM, a spus:
Este acesta un cuplu de narcisisti, in care fiecare se vede numai pe sine, nu e dispus sa cedeze pentru ca are impresia ca pierde teren in aceasta relatie care pentru el e mai degraba o lupta pentru putere? Sau pentru ziua de azi e un cuplu modern, normal?
Nu, e un cuplu care nu a auzit de dragoste si respect reciproc.
Scris 17 November 2010 - 06:09 PM
Scris 17 November 2010 - 07:45 PM
In iubire este necesar ca partenerii sa se simta satisfacuti, dar trebuie sa facem distinctia intre nevoi si dorinte. Unii dintre noi nu facem acesti termeni. Una este sa ma simt in siguranta, apreciata, iubita, sustinuta ai alta este sa ma simt ridicata in al noulea cer, sa ma rasfete cu cadouri, sa iasa cu mine in oras de cate ori am nevoie.
Intr-adevar fiecare dintre noi are un grad de narcisism, care daca este in limite rezonabile se numeste iubire de sine si sta la baza stimei de sine. Dar in cazul in care iubirea de sine creste exagerat transformandu-se in narcisism vor incepe tot felul de cereri absurde, fara rost. Balanta va fi in dezechilibru pentru ca cerintele sunt prea mari si nici una macar satisfacuta.
In general lucrurile stau altfel unul ofera si celalalt uita sa ofere. Cel ce ofera ramane pe minus cu energia pe cand celalalt neoferind se incarca. Primul devine frustrat pentru ca simte ca ii lipseste ceva, al doilea se simte frustrat pentru ca avand totul nu mai stie ce sa ceara si se simte nemultumit, dorind parca mai mult si mai mult, doar ca daca il intrebi ce nu va sti sa iti spuna imediat.
Ok, veti spune ca va stii ce sa raspunda! Stie ce isi doreste dar nu mai stie ce vrea cu adevarat
Scris 17 November 2010 - 11:31 PM
As putea spune ca sunt conservatori si traditionalisti.
Si asta ambii. El mai cu precadere.
E vorba de mentalitate si rolul femeii in societate. De aici si toate acele discutii.
Dar asta nu inseamna ca nu se iubesc.
Scris 18 November 2010 - 12:52 AM
Denumirea de 'cuplu narcisic' este autentica sau ai dat-o tu empiric?
Nu de alta dar este foarte putin tangenta la narcisism.
Ce descrii tu sunt niste ambitii mici care devin obsesii, fixuri dar, mai ales, o metoda de a plati polite si de a chinui partenerul sub pretexte 'justificate'.
Ce descrii tu acolo este un cuplu bolnav, ca multe altele.
Da, asa se rezuma multe din individualismele din cupluri si pentru asta nu e nevoie de conditionarea mot-a-mot, ci se face prin santaje emotionale.
SeqenenreTao, la Nov 17 2010, 04:04 PM, a spus:
Bingo.
PourMoi, la Nov 17 2010, 07:45 PM, a spus:
Da.
Two, la Nov 17 2010, 11:31 PM, a spus:
...
As putea spune ca sunt conservatori si traditionalisti.
1. Narcisismul si conservatorismul nu sunt antagonice.
2. Conservator si traditionalist sunt sinonime.
Datul cu aspiratorul e rolul barbatului.
Se iubesc pe dracu.
Ca multi altii de fapt, care isi inoculeaza ca se iubesc.
Aceasta postare a fost editata de K0ntr0VerSy: 18 November 2010 - 12:53 AM
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
divort
sunt barbat si nu pot dormi noaptea din cauza fostei sotii |
Guest_Guest_nairpic_77_*_* | 3 | 1.030 |
|
Emil Cioran despre "arta de a fi psiholog"
Cel mai bun psiholog din lume are cuvantul |