sau Inregistrare

• 11 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Stima de sine - apararea eului in fata agresorilor Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   Nemo! 

• .
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 24-November 09

Scris 16 November 2010 - 10:54 PM

Agresorii si manipulatorii lovesc in primul rand in stima de sine. Daca aceasta e slabita, portile eului se prabusesc si suntem fara aparare. Cati copii nu au fost depreciati zilnic de parinti, cu glume de genul „esti ciudat, esti doar un copil, esti prostut, cum poti sa spui asa ceva, amaratule”, sau devalorizati direct cu apelative animaliere ori depreciative „esti prost, esti nul, nu esti bun de nimic”? Cand creste, acest copil se va trezi fara aparare in fata agresorilor din lumea reala, care au invatat mecanisme de atac si control asupra celor cu eu slab. Dar asa cum stima de sine poate fi atacata, prin mecanisme foarte precise, tot asa poate fi reparata si intarita. Iata cateva metode simple si eficace, de practicat zilnic.

Stima de sine e legata de cat de mult ne intelegem pe noi insine, de intelegerea a ce suntem in fiecare clipa.

Etapa 1 Invata sa te iubesti

1. Ceilalti nu au intotdeauna dreptate.

Stima de sine e legata de felul in care te relationezi: cunoscuti, necunoscuti, vecini, colegi, etc. Inceteaza-te sa te mai supui automat parerilor altora. Ele nu sunt un punct de referinta absolut. Ideile trebuie dialogate, supuse cercetarii, nuantarii.

2. Evita judecatile de valoare la adresa ta (si a altora).

Inlocuieste „trebuie", "ar fi trebuit” cu „vreau, prefer, aleg”

3. Stabileste-ti prioritatile in ce priveste obiectivele.

Stabileste ce schimbari vrei in viata ta si in ce domenii.

4. Aminteste-ti ca nimeni nu e mai presus decat tine.

Nu lasa capul in jos, nimeni nu are dreptul sa pretinda ca e superior tie. Ai talente care te fac unic.

5. Accepta-te. Numai asa poti sa te imbunatatesti.

Acceptandu-te, pui bazele reale pentru schimbarile de maine.

6. Combate respingerea.

Chiar daca esti diferit, fii tu insuti fara a-ti pasa de respingerea celorlati.

7. Nu confunda slaba stima de sine cu stima de sine inexistenta.

Cei ce nu au deloc stima de sine tind sa devina aroganti, pentru a compensa.

8. Nu uita de lumea ce te inconjoara.

Nu-ti pierde timpul plangandu-te de necazurile tale. Sunt altele mai mari, uneori nu prea departe. Cand suntem deprimati, ignoram lumea in care traim, pana acolo incat nu mai stim unde ne situam exact.Implica-te in comunitate, nu esti un animal solitar.

9. Fii pozitiv.

Ce resimti fata de persoana ta e legat direct de imaginea celorlati despre tine. Nu-ti fie teama sa fii fericit si sa arati asta tuturor. Invata mereu, facand fata situatiilor neasteptate.

10. Nu pierde contactul cu sentimentele tale.

Daca te-ai obisnuit sa le reprimi, vei ajunge sa nu le mai poti exprima deloc. Stima de sine singura nu e suficienta. E vital sa nu suferi de frustrare din cauza ca ti-ai facut prea brutal sentimentele sa taca.

EXERCITIU: Priveste in oglinda, imagineaza-ti ca faci fata unei persoane nou intalnite. Nu emite nicio judecata de valoare. Observa chipul. Modifica-ti sentimentele: fii pe rand atractiv, autoritar fata de lumea inconjuratoare, sigur de sine. Da-ti seama de importanta imaginii pe care o trimiti celuilalt.

ETAPA A DOUA: Devino responsabil

11. Linisteste-ti constiinta.

Recunoaste-ti greselile. Fa ceea ce e just. Castiga-ti sau recastiga-ti o buna reputatie. Confeseaza-te unui bun amic, pentru a te usura de vina.

12. Fii responsabil pentru actiunile tale.

Invata sa te ierti asa cum ii ierti si pe altii.Deprinde-te sa treci pe deasupra unui incident, cu spiritul clar.Nu te lasa invadat de resentimente. Astfel vei lasa mai mult spatiu interior stimei de sine.

13. Spune adevarul.

Recunoaste daca ai gresit, ca sa te eliberezi de rusine.

14. Nu te enerva daca esti criticat.

Accepta ca acel care te critica e interesat de tine in aceasta privinta. Considera ca isi exprima o grija pentru tine, ca vrea sa te ajute constructiv.

15. Profita de erorile tale.

O eroare e un cadou al vietii, pentru ca te ajuta sa cunosti mai mult despre tine. Nu blama pe altii, dar nici nu te critica dur pentru imperfectiunile tale. A nu face erori niciodata e semn ca nu iti asumi riscuri! Recunoaste-ti scaderile.

16. Ajuta-i pe ceilalti.

Daca ai un talent, o deprindere, impartaseste-le altora. Satisfactia iti va mari stima de sine.

17. Fii natural.

Nu ascunde ce ai. Pune-te in valoare asa cum esti, fara a trisa.

18. Fii punctual.

Astfel arati ca respecti si ca se poate avea incredere in tine. Respectand timpul si rabdarea celorlalti, le castigi consideratia. Dar si satisfactie personala.

19. Fii demn de incredere.

Fa ceea ce spui, chiar daca nu-ti convine. Tine-ti promisiunile, si te vei simti o persoana pe care altii pot pune baza.

20. Fa o fapta buna.

Chiar daca te simti nul, un act solidar te poate convinge ca esti valoros. Nu te gandi la utilitatea actului, ci la placerea ca esti capabil de bunatate.

EXERCITIU: Concentreaza-te pe viata ta.Imagineaza-ti ca-ti urmaresti viata printr-un aparat de filmat. Poti sa faci imaginea mai clara sau mai cetoasa. Da-ti seama la ce evenimente preferi sa fie clara, si la care preferi sa fie blurata. Astfel, vei identifica ce anume trebuie sa pastrezi sau sa ameliorezi in viata ta.

ETAPA 3. Invata sa-ti faci bine

21. Construieste-ti o ambianta placuta.

Creeaza o atmosfera relaxanta. Destinde-te cu muzica de relaxare. Citeste ceva agreabil.

22. Apreciaza linistea.

10 minute pe zi, gandeste-te la ce e in inima ta.

23. Tine un jurnal al fericirii.

Noteaza tot ce ti se intampla bun, tot ce intreprinzi si are succes. Cand te vei simti la pamant, vei reciti si iti vei da seama de lucrurile pozitive pe care poti sa te sprijini. Noteaza si tot ce a permis sa-ti atingi scopurile.

24. Odihneste-te si relaxeaza-te.

Deprinde-te cu o jumatate de ora de pauza, zilnic.Mediteaza, respira profund.Afla pacea cu tine insuti, departe de tracasari.

25. Adopta o igiena mentala pozitiva.

Daca ai un complex care te deranjeaza, nu te focaliza pe el, ci cauta un mod de viata sanatos si armonios. Cauta sa te simti mereu bine in pielea ta.

26. Fa-ti un habitat confortabil.

Casa ta e refugiul tau, locul unde te poti simti in siguranta, departe de miasmele vietii. Prietenii ce te viziteaza sa simta ca esti in largul tau in casa ta. Decoreaza-ti casa, inconjoara-te de muzica buna si carti de calitate. Te vei simti o gazda sigura de sine.

27. Fii constient de sansa ta.

Apreciaza ca ai un adapost, rude, prieteni, serviciu, un talent. Fii recunoscator pentru tot ce ai. Astfel vei face sa taca vocea interioara ce te invita sa fii dezolat pentru conditia ta umana. Gandeste-te la cei ca nu au nimic. Motivele tale de a te plange sunt nejustificate.

28. Progreseaza fara sa te precipiti.

Nu-ti fixa obiective imposibil de atins. Nu merge mai repede ca muzica. Fixeaza-ti obiective realizabile. Stima de sine se creeaza in timp.

29. Comunica mai eficace.

Calitatea vietii tale depinde de modul in care comunici. Atat cu tine, cat si cu altii. Concentreaza-te pe maniera in care cauti sa-ti atingi telurile.

30. Cauta rezonanta cu altii.

Evita pe cei ce denigreaza, te contrazic in ce faci sau spui. Stima ta de sine va primi lovituri de la ei. Cauta pe cei ce te incurajeaza sau te accepta in ce intreprinzi. Astfel, te vei simti increzator.

EXERCITIU: Gusturi si culori

Fa o lista pe coloane cu tot ce iti place: mancaruri, bauturi, sport, muzica, film, carti, animale, gusturi, culori, prieteni, etc. Fa la fel o lista pentru ceea ce nu iti place. Din cand in cand, completeaza-le.

ETAPA A PATRA: Intretine un spirit pozitiv

31 Prefera paharul pe jumatate plin, mai degraba decat paharul pe jumatate gol.

Nu ceda gandirii radicale „totul sau nimic”, „alb sau negru”. A te insela inseamna doar ca ai facut o eroare, nu e o dovada de esec total. E uman sa te inseli. Nu exista oameni care sa reuseasca in absolut tot ce fac. Erorile sunt excelente mijloace de a lucra asupra stimei de sine, prin felul in care le faci fata.

32 Identifica sursele slabei stime de sine.

Vei gasi putine cauze, care urca pana in copilaria ta. Dar azi esti un adult, e momentul sa nu te mai depreciezi pe baza unor simple reflexe.

33. Dezvolta-ti un stil personal.

Esti unic. Imbraca-te si poarta-te in propria maniera, nu dupa ce vezi al altii. Fa-ti o semnatura originala in felul de a fi.

34. Incurajeaza-te.

Transforma gandurile negative in puncte de vedere pozitive, prin analiza lor. De pilda, „e imposibil” va deveni „de ce nu?”

35 Aloca-ti timp

Nu te declara invins daca nu ai incercat. Fii realist. Da-ti timp cand abordezi lucrurile. Astfel te vei convinge ca esti capabil, ca nu esti un ratat, ca meriti sa iti atingi obiectivele.

36 Recompenseaza-te pentru eforturile depuse

Ofera-ti ceva ce-ti face placere de fiecare data cand constientizezi un punct de modificat pentru a-ti ridica stima de sine. Din pacate, foarte multi nu sunt constienti de calitatea si cantitatea eforturilor investite.Stima de sine nu e un vis, dar trebuie stimulata si intretinuta mereu.Spune-ti ca esti pe drumul cel bun. Ofera-ti micul premiu, dar nu uita ca trebuie sa avansezi mereu pe drum.

37 Simte-te bine.

Cand aluneci pe panta, cand te inunda deprimarea, motiveaza-te prin 3 lucruri care sunt garantia unor momente agreabile. De exemplu, fotografii din vacante, un film preferat, suveniruri, o muzica energizanta.

38 Ocupa-ti timpul cu un hobby.

E usor sa te scufunzi in deprimare cand nu ai nimic de facut si te plictisesti. Goleste-ti mintea concentrandu-te pe o activitate care iti face bine: sport, fotografie, filatelie, samd. Cauta activitati diferite, care sa te solicite.

39 Scrie ca sa stii ce vrei.

Scrie ce-ti trece prin cap, asa cum iti vine.Goleste-ti mintea pe foaie. Te vei simti usurat. Vei afla ce iti doresti si ce nu suporti.

40 Ramai motivat.

Sa ai in permanenta un arsenal de trucuri pentru a te motiva. Astfel vei aprecia existenta la adevarata ei valoare, in loc sa fii permanent in conflict cu viata. Pastreza-ti motivatia intacta, doar asa iti vei putea atinge obiectivele fixate. Vei putea sa-ti decuplezi fortele, si sa inaintezi din inertie, pe pilot automat. Iti vei creste puterea asupra ta insuti, prin aceasta perseverenta.

EXERCITIU: Identifica-ti demonii

Imagineaza-ti ca fiecare are un demon responsabil de tot ceea ce se petrece mai rau in viata. Clasifica-ti demonii dupa categorii: timiditate, gelozie, invidie, furie, ura, tristete, lene, lascivitate, rautate, profitare, jignirea, etc. De fiecare data cand forta ta morala a invins unul, sterge-l de pe foaie. Pentru a exorciza demonii e bine sa le dai nume. Asfel capeti putere morala asupra lor. Stii cu ce te lupti, dusmanul tau nu mai e invizibil.

ETAPA A CINCEA: Fii puternic mental.

41 Fa-ti memento-uri personalizate.

Asa cum un student ia notite, fa consideratii despre tine:”ma iubesc si ma accept asa cum sunt”.”Cred in mine”. „Sunt singurul stapan al vietii mele.” Etc. Pune-le peste tot, ca sa iti reamintesti aceste maxime. Cand le citesti, lasa sa se exprime tot ce iti trezesc pozitiv.

42 Nu te mai denigra

Simte simpatie fata de tine, in loc sa te devalorizezi. Chiar daca ai pierdut ceva, nu esti terminat. Stima de sine nu are nicio legatura cu sansa sau cu intamplarea. Cand pierzi ceva, castiga ceva in alta parte. Relativizeaza situatiile. Nimic nu este prea important.Nu lua viata prea in serios.

43. Afirma-ti personalitatea.

In fiecare saptamana, fa un bilant cu zece puncte pozitive de care esti mandru. Sa fie vorba de sentimente pe care le-ai exprimat, decizii pe care le-ai dus la capat, actiuni simple.

44 Ingrijeste-ti imaginea.

Fii atent la felul in care apari altora. Verifica-te in oglinda.Prezinta o imagine pozitiva. Astfel vei evita momentele jenante care scad stima de sine.

45 Nu te compara cu altii.

Nu eticheta pe nimeni ca ar fi „mai mult” sau „mai putin”. Nu poti castiga la acest joc prostesc al comparatiilor.

46 Stabileste-ti lista de puncte forte.

Fa inventarul calitatilor tale, pe hartie. Pastreaza lista, reciteste-o, completeaz-o.

47 Consacra-te tie.

Stabileste-ti o strategie personala pentru a fi mai eficace. Cauta informatii pe net despre cum sa iti ridici stima de sine. Continua acest drum pe care te-ai lansat, al automotivarii.

48 Iubeste ceea ce faci.

Fii mandru de ce faci. Astfel vei rezista la orice atacuri exterioare.Nu cauta aprobarea celorlalti pentru ce faci, caci iti slabesti forta de caracter. Fii mandru de alegerile tale in viata cotidiana, nu permite sa fie puse la indoiala de altii, daca tu esti convins ca faci bine tie si celorlalti.

49 Impartaseste-ti cunostintele.

Nu fi solitar in cautarea ta, confrunta-ti punctele de vedere cu cele ale altora. Comunica pe forumuri de net sau in cercuri de amici, cu cei care au pasiuni si drumuri comune in viata.

50 Alege-ti mediul.

Nu te distruge tarandu-te in urma celor care mereu sunt negativisti. Timpul tau e pretios. Privilegiaza pe cei ce iti aduc energie pozitiva. Apropie-te de cei ce au teluri si au obtinut rezultate concrete pe drumul spre ele.

EXERCITIU: Stapaneste-ti sentimentele.

Felul in care se comporta oamenii nu reflecta neaparat sentimentul lor interior. Unii stapanesc ce simt, altii se mint ca totul merge bine.In functile de situatiile pe care le-ai ales ca reprezentative pentru viata ta, intreaba-te: „ce as face” si „ ce as simti daca…”. De exemplu: „daca cineva ar fi lipsit de respect pentru o persoana apropiata mie” sau „daca as ajunge la o intrunire unde ar fi doar necunoscuti”.

CE SA RETII: Stima de sine cere o mare motivatie, pentru a capata putere asupra ta insuti. Trebuie sa ajungi rezistent la agresiunile diverse care apar in viata de zi cu zi, care ne tarasc in jos. E greu sa te privesti in oglinda si sa te iubesti, cand ai fost invatat sa te denigrezi.
Da-ti seama care e locul tau in societate. Nu mai fi spectator pasiv, ci actor de prima mana.Invata sa ai grija de tine, dezvoltandu-ti un caracter pozitiv si determinat. Ca sa ajungi la savurarea reusitei, pune-ti la lucru vointa!
1

#2 Utilizator offline   Two 

• Last Aristocrat Dandy
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 13-September 06

Scris 17 November 2010 - 12:38 AM

De unde tot dati copy/paste, ca nu vad nici o sursa. :roll:
Si ce usor este in teorie. :o:
0

#3 Utilizator offline   Nemo! 

• .
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 17 November 2010 - 01:15 AM

Vezi postareaTwo, la Nov 17 2010, 01:38 AM, a spus:

Si ce usor este in teorie. :o:

Esti putin negativist?
:roll:
0

#4 Utilizator offline   Two 

• Last Aristocrat Dandy
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 17 November 2010 - 01:20 AM

Vezi postareaKosmotro, la Nov 17 2010, 01:15 AM, a spus:

Esti putin negativist?
:o:

Nu sunt in nici un fel. Doar realist. Si un bun observator al naturii umane.
Si asta cat sa nu cred ce tampenii sunt insirate acolo.
Pentru ca omul nu este un robot sa il programezi ce sa spuna, sau sa tina minte.
De aia mi se par aberatii, ce e scris acolo.
0

#5 Utilizator offline   Nemo! 

• .
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 17 November 2010 - 01:34 AM

Vezi postareaTwo, la Nov 17 2010, 02:20 AM, a spus:

Nu sunt in nici un fel. Doar realist. Si un bun observator al naturii umane.
Si asta cat sa nu cred ce tampenii sunt insirate acolo.
Pentru ca omul nu este un robot sa il programezi ce sa spuna, sau sa tina minte.
De aia mi se par aberatii, ce e scris acolo.

Vino tu cu alte 50 de puncte, care sa fie mai creative, mai dinamice, mai potrivite conditiei umane indicibile, conform filosofiei tale de viata.
Daca poti sa aduci ceva nou si puternic, sunt foarte bucuros de dialog.
0

#6 Utilizator offline   Two 

• Last Aristocrat Dandy
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 17 November 2010 - 01:39 AM

Vezi postareaKosmotro, la Nov 17 2010, 01:34 AM, a spus:

Vino tu cu alte 50 de puncte, care sa fie mai creative, mai dinamice, mai potrivite conditiei umane indicibile, conform filosofiei tale de viata.
Daca poti sa aduci ceva nou si puternic, sunt foarte bucuros de dialog.

Le-ai scris tu? Pentru ca eu unul ma indoiesc.
0

#7 Utilizator offline   Nemo! 

• .
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 17 November 2010 - 01:57 AM

Vezi postareaTwo, la Nov 17 2010, 02:39 AM, a spus:

Le-ai scris tu? Pentru ca eu unul ma indoiesc.

Nu le-am scris eu, sunt traduse de mine, compilate si aranjate. Nu cunosc sursa.
In alta ordine de idei, tu imi pare ca nu esti motivat, nu iti asumi responsabilitatea pentru ideile/actiunile tale, nu doresti sa te schimbi, insa incerci sa ne convertesti pe toti la viziunea ta pesimista despre viata.
Din trei fraze ale tale, doua sunt contrari si una e intarire negativa. Zici ca esti baietelul care l-a luat pe NU in brate.
Ce ne transmiti tu? Ca NU se poate, ca NU merita incercat, ca NU are rost, ca postarea e o TAMPENIE, ca NU, ca NU, ca NU.
De ce atata efort investit in aceasta directie? Doar pentru a frana? Te bucura asta?
Sunt unii care chiar au nevoie de astfel de postari. Deja am primit un feedback pozitiv.
De ce sa tragi inapoi de trenul care a plecat, cand poti sa-i maresti viteza?
Felul tau de a interactiona imi aminteste de povestea cu doi fratiori. Unul primeste un computer si incepe sa se vaicareasca de faptul ca nu e de ultimul tip, nu e cu carcasa transparenta, etc, altul primeste o balega si incepe sa se bucure: "Unde e balega, sigur e si un ponei!!!" Atitudinea e totul.
Ca sa aplic la situatia ta: eu am investit timp ca sa traduc si sa prezint un text. Am oferit o para zemoasa. Tu puteai s-o musti cu pofta, in schimb ai preferat sa o scrijelesti bombanind.
Poti sa vii tu cu alta para, mai zemoasa, dar nu imi oferi un bolovan, ca nu am nevoie. :o: Am eu destui bolovani, mersi.

Oare ti se potriveste tie o maxima dintre cele prezentate in text: "Nu te distruge tarandu-te in urma celor care mereu sunt negativisti. Timpul tau e pretios. Privilegiaza pe cei ce iti aduc energie pozitiva."?
Hmmmm... inca mai sper ca samburele de vointa colaborativa din tine mai poate sa incolteasca aici.
0

#8 Utilizator offline   Two 

• Last Aristocrat Dandy
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 17 November 2010 - 02:05 AM

Pana sa intram intr-un dialog, de natura dialectica, spune-mi te rog, esti licentiat in psihologie, sau e doar pasiune ?
Ca sa stim cum stam si ce vorbim.
0

#9 Utilizator offline   S.R. 

• Steaua Nordului
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 27-August 08

Scris 17 November 2010 - 02:42 AM

Vezi postareaKosmotro, la Nov 16 2010, 10:54 PM, a spus:

Pareri ale mele, ca o completare la postarea lui Kosmotro.

Aceasta postare a fost editata de PourMoi: 17 November 2010 - 10:38 AM
Motiv editare: scos citat

0

#10 Utilizator offline   Ea. 

• Muză
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Vezi galerie
  • Inregistrat: 23-January 08

Scris 17 November 2010 - 02:44 AM

De ce nu vreti voi sa intelegeti ca agresorii dispar cand nu mai e nimic sa intre in rezonanta cu traumele voastre? ( ele fiind vindecate )

Aceasta postare a fost editata de Rhini: 17 November 2010 - 02:45 AM

0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 11 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse