Scorpionul_Rosu, la 14 June 2011 - 11:06 AM, a spus:
Nu toti predau coreografic.
Problema nu e la modul de predare cat la conceptia stilului.
Citeaza
La antrenament multi, dupa incalzire, exercitii, procedee noi, exersarea lor, pun, spre final, ce-i drept, ceva de maxima importanta - situatia in care un coleg te va ataca cum doreste el. Initial cu forta redusa si atent sa nu te raneasca, iar mai tarziu, pe bune.
Cel mai bun coleg ar fi un luptator de Muay, de Kickbox sau un stil de Karate care stie sa loveasca realist. In combinatii, la diferite nivele, cu viteza si forta la maxim, care nu-i lasa loc sa respire. Aia e lupta adevarata.
Impotriva la asa ceva Aikido sau alte stiluri similare nu are defensiva. Simplul Tai Sabaki e doar o amanare a KO-ului. Aikido nu formeaza reflexe sau reactii impotriva la asa ceva. Nu mai vorbim de o oarecare pregatire fizica.
Citeaza
Aikido nu este un sport de contact.
Pai aici e problema. Orice disciplina care ridica pretentia de martialitate, dar nu prevede din conceptie si pana la verificarea pregatirii (competitie) un sistem cat mai permisiv, ar trebui retrogradata la nivel de arta...terapeutica, filozofica sau coregrafica.
Citeaza
Am practicat initial sporturi fara lovituri : judo si lupte libere. Apoi box, karate si kickbox.
Am din experienta personala notiunea de luptator complet, capabil sa faca fata cu succes unor situatii reale cu adversari pregatiti.
Citeaza
Aikido iti serveste ca sa eviti atacuri, iar impotriva melteanului care te ataca pe sistemul de mardeala e util.
Probabil se refera la evitarea conform unui anumit scenariu. Cum spui si tu, melteanul. Pai pt asta o lovitura pe initiativa lui e cel mai indicat. N-ai nevoie de ani de procedee si restul. Doar putin box. Ce faci cu Aikido cand atacul este inevitabil si adversarul este bine pregatit sau este in grup? Sunt doua solutii : ori fugi, ori te bati ca un leu. Aikido nu te invata asta din urma, iar pt prima n-ai nevoie decat de pregatire atletica.
Citeaza
Nu ma astept ca un om orientat pe ofensiv sa intelaga defensiv.
Despre defensiva putem vorbi doar in ring, in cadru organizat. In lupta reala daca esti defensiv ti-ai asigurat doar traume si KO.
Citeaza
Competitii de aikido ? In care eventual adversarii sa stea sa se uite unul la altul ?
Pai de aia si spun ca inca din conceptie Aikido este eronat ca arta MARTIALA. La data elaborarii sale exista o eticheta a Budo, niste premise unanim respectate de practicanti, iar fondatorul era o persoana mai degraba orientata filozofic sau religios. Astea n-au nicio legatura cu pragmatismul si efectivitatea luptei reale. Nu la fel stau lucrurile cu Ju Jutsu, mai ales in varianta moderna. Aici toata stima. Deoarece practicantul are o perspectiva completa si realista asupra unei confruntari.
Aceasta postare a fost editata de Hydro: 14 June 2011 - 11:47 AM