Amarena, la May 3 2006, 02:44 PM, a spus:
Eu am citit in cartile de teologie ortodoxa ca obiectele de cult - crucea, icoanele, etc., precum si gestul crucii au fost create de cei de la inceput ca sa usureze apropierea oamenilor de biserica, cu alte cuvinte, sa le dea ceva palpabil.
Inteleg ca daca vad o pictura sunt mai sugestionati, dar, pe de alta parte, "credinta este o incredere neclintita in lucrurile care nu se vad". de ce trebuie sa-mi fac tablouri la care sa ma inchin? Nu pot sa ma inchin si sa ma rog si in lipsa acelui tablou?!
Intelegere din partea neoprotestantilor? Dar din partea ortodocsilor, pentru neoprotestanti, exista intelegere?
Pentru bunica mea, care este ortodoxa convinsa, noi suntem anatema. De ce? In principal pentru ca nu facem cruce si nu pupam icoane..
Sa-mi fie iertat, dar de cate ori se dezinfecteaza icoanele alea pe saptamana, ca sa ma duc si eu sa pun gura acolo?! (asta ca o paranteza, nu ca ar fi asta motivul pentru care nu ma inchin)
Inteleg ca daca vad o pictura sunt mai sugestionati, dar, pe de alta parte, "credinta este o incredere neclintita in lucrurile care nu se vad". de ce trebuie sa-mi fac tablouri la care sa ma inchin? Nu pot sa ma inchin si sa ma rog si in lipsa acelui tablou?!
Intelegere din partea neoprotestantilor? Dar din partea ortodocsilor, pentru neoprotestanti, exista intelegere?
Pentru bunica mea, care este ortodoxa convinsa, noi suntem anatema. De ce? In principal pentru ca nu facem cruce si nu pupam icoane..
Sa-mi fie iertat, dar de cate ori se dezinfecteaza icoanele alea pe saptamana, ca sa ma duc si eu sa pun gura acolo?! (asta ca o paranteza, nu ca ar fi asta motivul pentru care nu ma inchin)
aceasta este "neintelegerea" protestantilor!
nu te obliga nimeni sa saruti icoanele, nici sa te inchini in fata statuilor...
cine o face, o face dintr-o necesitate interioara
spui ca pentru ortodocsi neoprotestantii sunt anatema, dar pentru ortodocsi (inca) oricine nu este ortodox este anatema - dar nu aceasta este baza credintei ortodoxe
cei care judeca astfel pe aproapele o fac din perspectiva lor de oameni si din intelegerea gresita a principiilor crestine
dar cei care refuza unui crestin sa se roage la o icoana/statuie, din ce perspectiva o fac?!?
Contact
Facebook
Twitter
RSS
Acest topic e inchis