Reflectia Naikan se bazeaza pe trei intrebari
1. Ce am primit de la altii?
2. Ce am oferit altora?
3. Ce dificultati am cauzat celorlalti?
Se observa ca lipseste intrebarea 4 (Ce necazuri mi-au produs ceilalti) - pt. ca acestea toti le cunoastem foarte bine, nu mai e nevoie de introspectie pentru a le afla.
In fiecare zi se practica aceste intrebari, timp de o ora maxim, dar e ok si cateva minute daca nu avem timp.
Aceasta metoda ajuta la : practicarea ATENTIEI, a RECUNOSTINTEI, a COMPASIUNII, a DARUIRII, a restabilirea relatiilor dezechilibrate, eliberarea de trecutul traumatic, ancorarea in prezent, largirea viziunii de viata. Elimina focusul pe emotiile neplacute si aduce in prim plan emotiile benefice.
Naikan este folosita in Japonia ca o metoda de psihoterapie (cazuri de alcoolism, dependenta de droguri, anxietate, procrastinare (amanare), terapie de cuplu, reabilitarea infractorilor, conflicte de munca, terapia copilului cu probleme de comportament).
Deosebiri intre naikan si psihoterapiile traditionale:
1. Traditional: Concentrati-va pe sentimente
Naikan: concentrati-va pe fapte.
2. Traditional: Amintiti-va de situatiile din trecut, cand ati fost facut sa suferiti.
Naikan: Amintiti-va de grija si sprijinul primite in trecut.
3. Traditional:Terapeutul confirma experienta clientului
Naikan: Terapeutul ajuta clientul sa inteleaga experienta celorlalti
4. Traditional:Terapeutul ajuta clientul sa afle cine e de vina pentru situatia sa
Naikan: Asumati-va responsabilitatea pentru propria conduita si pentru problemele cauzate altora
5. Traditional:Terapeutul analizeaza si interpreteaza experienta clientului
Naikan: terapeutul asigura un cadru structurat pentru introspectia clientului
6 Traditional:Terapeutul il ajuta pe client sa-si consolideze aprecierea fata de sine
Naikan: Terapeutul il ajuta pe client sa-si mareasca aprecierea fata de viata.
Sursa: Gregg Krech: Naikan
Intr-un seminar Naikan clasic, clientii sunt adusi o saptamana intr-o cabana din padure, li se interzic telefoanele mobile, ziarele, tv-ul, etc. In fiecare zi sunt sesiuni de 20 de minute in care se prezinta tema zilei respective, apoi clientii se retrag in singuratate si mediteaza la cele 3 intrebari. Apoi se serveste masa, dupa care urmeaza o sedinta privata in care clientul este ghidat de terapeutul Naikan ca sa integreze ce a inteles din introspectia zilei.
Se avanseaza in fiecare zi pe perioade de viata: de la 0 la 3 ani, de la 4 la 6 ani, de la 7 la 9 ani, si tot asa. Accentul se pune pe dificila coborare in strafundurile persoanei, chiar sa se vada daca in anumite cazuri ne-am comportat necinstit fata de altii.
So, cum vi se pare?
Aceasta postare a fost editata de Kosmotro: 23 October 2010 - 02:35 PM
Contact
Facebook
Twitter
RSS