Capacitatea de a...uita -voluntar la ce foloseste,si cum sa fie folosita
Scris 07 October 2010 - 12:42 PM
Am descoperit ca incercand sa uit ceva proaspat in memorie,am uitat imediat! -ba chiar,a fost nevoie de un mic efort,sa imi amintesc despre ce era vorba! (sunt convins ca daca as fi incercat mai intens,si nu doar ca o curiozitate de moment,as fi putut sa sterg orice -pana si amintirea propriului nume!)
In urma cu vreo 8 ani,am vrut sa o uit pe maica-mea.Cand a venit la mine la usa,dupa doar 3 luni in care nu o mai vazusem,nu am recunoscut-o.Ma uitam la ea,si mi-a picat fisa cine este,abia cand a inceput sa vorbeasca...vocea nu o uitasem,nu mi-am propus.
Capacitatea de a memora este ridicata in slavi,in cultura noastra -asa-zisul invatamant,se bazeaza pe acumularea de informatii...insasi "educatia" se bazeaza dor pe repetitie,pe supunere.
Copiilor li se cere doar sa copieze...sa imite,sa inmagazineze informatiile dorite de adulti.
Asta doresc parintii,profesorii,preotii si apoi si politicienii,si evident media -in special cei ce fac diferite campanii sau reclame.
Avem cu totii insa si capacitatea de a uita orice dorim.E ca o guma de sters -putem sterge orice.
Aceasta capacitate,nu e macar cunoscuta...recunoscuta.Ce sa mai spun de "utilizata"...
Nimeni nu va educa capacitatea de a uita,si nici nu va da nici un fel de indicii in privinta a ce sa uitati si de ce.
Eu nu cred ca avem capacitatea de a uita voluntar,asa....ca un fel de accident.E cu siguranta utila.La fel de utila poate,ca si capacitatea de a memora -de ce nu?
Ce ma intereseaza pe mine sa discutam aici,este cand anume,si in privinta a ce,este utila aceasta "guma de sters".
Scris 07 October 2010 - 01:33 PM
Scris 07 October 2010 - 02:02 PM
Unul din acestea este capacitatea de a UITA..dar nu o face voluntar..pentru ca asa vrea omul..
O face pentru simplul motiv ca se apara.
Este o autoaparare involuntara care nu tine cont de ceea ce doreste omul..desi, la prima vedere asa s-ar parea.
Reactiile emotionale sunt procesate in emisfere diferite de cele unde se proceseaza, limbajul de exemplu, sau auzul..etc.
In cazul reactiilor emotionale puternice..se elibereaza substante care se plimba prin tot corpul...adrenalina sau cortizonul..acesta din urma fiind eliberat in cazul reactiilor survenite in urma unor actiuni de stres foarte puternice..
cum ar fi moartea unui apropiat--in cazul mai sus amintit..
Emisferele cerebrale "calculeaza" sau mai bine spus...actioneaza la viteze diferite..
Daca la procesarea limbajului, auzului, cititului, vazului...sunt necesare milisecunde...la procesarea stresului sunt nevoie de secunde sau minute...datorita latentei cortizonului din sange..
Nesincronizarea intre aceste operatiuni face ca uitarea sa apara ( dar nu definitiv ..deoarece creierul a memorat ).
Ca metoda de autoaparare , creierul inlocuieste imaginea "strasanta" sau gandul stresant cu alte imagini sau ganduri care au efect pozitiv.
Pur si simplu , are capacitatea de a trece in plan secund "stresul" deranjant.
Scris 07 October 2010 - 02:05 PM
Scris 07 October 2010 - 02:11 PM
Arcangelo, la Oct 7 2010, 12:42 PM, a spus:
Sufletul are mijloace de aparare naturale.
Un tip a sustinut la un proce de bigamie ca a uitat ca are nevasta. Mutra lui a aparut in ziar si alte cinci femei au venit cu plingeri ca s-a insurat si cu ele.
E vb de un om care are placere sa se insoare si stie ce si cind sa uite.
Probabil ca se tot insura cu babe.
Aceasta postare a fost editata de ben_gal: 07 October 2010 - 02:12 PM
Scris 07 October 2010 - 02:22 PM
Eu te asigur ca uitarea voluntara e cat se poate de reala,si ca nu vorbesc despre uitarea involuntara,ca mecanism de aparare.
De fapt,uitarea voluntara nu functioneaza (sau nu atat de usor) tocmai in cazurile in care amintirea e corelata cu o emotie.Cu cat emotia e mai puternica,cu atat mai dificil este sa stergem amintirea -si probabil ca nici macar nu e util,pe deasupra.(in cazurile in care "uitarea" e de fapt o tentativa de reprimare a amintirii dureroase,fara a da o rezolvare problemei in vreun fel)
Emotiile trebuie rezolvate,amintirea trebuie descarcata de importanta/relevanta,si abia apoi poate fi uitata.
http://www.mirelazivari.ro/de-ce-nu-putem-...irile-dureroase
Aceasta postare a fost editata de Arcangelo: 07 October 2010 - 02:16 PM
Scris 07 October 2010 - 02:55 PM
Arcangelo, la Oct 7 2010, 03:22 PM, a spus:
Eu te asigur ca uitarea voluntara e cat se poate de reala,si ca nu vorbesc despre uitarea involuntara,ca mecanism de aparare.
De fapt,uitarea voluntara nu functioneaza (sau nu atat de usor) tocmai in cazurile in care amintirea e corelata cu o emotie.Cu cat emotia e mai puternica,cu atat mai dificil este sa stergem amintirea -si probabil ca nici macar nu e util,pe deasupra.(in cazurile in care "uitarea" e de fapt o tentativa de reprimare a amintirii dureroase,fara a da o rezolvare problemei in vreun fel)
Emotiile trebuie rezolvate,amintirea trebuie descarcata de importanta/relevanta,si abia apoi poate fi uitata.
te referi la a uita cu adevarat?
sau a "ascunde sub pres"?
te intreb pt ca eu "uit" voluntar diverse perioade, asa de tare incat cand mi le amintesc par din alta viata. Dar nu sunt sigura ca e chiar ok.
Scris 07 October 2010 - 03:04 PM
Aceasta postare a fost editata de Ninja2: 07 October 2010 - 02:59 PM
Scris 07 October 2010 - 03:49 PM
Ninja2, la Oct 7 2010, 03:05 PM, a spus:
explica...dar argumentat..
Arcangelo, la Oct 7 2010, 03:22 PM, a spus:
ia citeste tu cu mai mare atenti linkul pus de tine...
si coreleaza cu ce am spus eu...
Scris 07 October 2010 - 03:55 PM
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
fobiile de orice fel...
cui si de ce ii este teama ? |
RAMONA | 56 | 8.887 |
|
Discutii despre sex cu Familia,Prietenii,Prietenele