FUSCUS, la 28 March 2012 - 07:15 AM, a spus:
Prin urmare candva vor apare hiperinteligente, ale caror numar si inteligenta vor creste exponential. Prin urmare vor exista entitati capabile sa creeze universuri care la randul lor vor genera alte entitati, alte universuri. De ce ar fi lumea noastra inceputul acestui lant imens de universuri? Putin probabil. Rezula foarte clar ca lumea noastra a fost creata de o singularitate tehnologica anterioara, s-au de ceva asemanator.
Există mai multe modele de calcul ale creşterii populaţiei, şi într-adevăr, toate arată că numărul fiinţelor umane, creşte accelerat. Câteva dintre acestea sunt:
modelul malthusian,
modelul logistic sau
modelul hiperbolic. Fac o remarcă ce are o mică doză de curiozitate, legat de modelul hiperbolic: acesta spune că cu cât ne apropiem de anul 2025, cu atâta numărul fiinţelor umane va creşte, tinzând spre infinit. Când am văzut prima dată asta, am crezut că e o poveste, însă nu, calculul modelului hiperbolic de creştere a populaţiei, chiar asta arată. Mai multe detalii despre aceste modele, pot fi găsite
aici.
Pare ceva absurd ca numărul de fiinţe umane să tindă spre infinit, însă, dacă analizăm mai atent, şi vedem că la orizont se prefigurează modelarea şi apariţia creierelor artificiale, ceea ce vor duce la oameni artificiali "trăitori" în realităţi virtuale, atunci putem obţine o explicaţie în ceea ce priveşte modelul hiperbolic de creştere al populaţiei.
Apoi, analizând istoria progresului omenirii, vedem că evoluţia cunoaşterii şi tehnologiei, are un parcurs direct proporţional nu cu creşterea numărului de oameni în general, ci cu creşterea numărul de oameni cu un nivel superior de şcolarizare. Mi-am pus întrebarea:
"de ce ?" Şi mi-a venit în minte
principiul undelor lui Huygens, din fizica oscilaţiilor, care spune că:
"fiecare punct pe care un front de undă îl întâlneşte, devine o nouă sursă a unui nou front de undă". Adică, dacă de exemplu arunc o piatră într-un lac cu apă liniştită, undele se vor propaga până vor întâlni în cale trunchiurile trestiilor care cresc în lac. La rândul lor, aceste trestii constituie noi surse de unde care se propagă mai departe, ajungând la noi trestii care din nou constituie noi surse de unde.
Exact aşa e cu omul şi inovaţiile: oamenii sunt ca trestiile, iar undele sunt cunoştinţele şi inovaţiile. Cu cât sunt mai mulţi oameni educaţi, cu atâta "frontul de undă al cunoaşterii şi inovării" va ajunge la cât mai mulţi oameni, iar aceştia vor propaga cunoştinţele şi inovaţiile la tot mai mulţi oameni, şi astfel, descoperirile şi inovaţiile cresc într-un ritm tot mai accelerat.
În ultimul timp, inovaţiile cu cea mai rapidă evoluţie, sunt cele din domeniul informaticii, a inteligenţei artificiale. Prin urmare, cu cât numărul omenilor educaţi care propagă cunoştinţele, creşte, cu atâta numărul ideile despre cum să crească puterea de calcul a maşinilor, creşte şi el. Şi cu cât ideile sunt mai multe, cu atâta timpul până când vom putea crea
universuri virtuale, populate de conştiinţe virtuale, se scurtează.
Chiar dacă s-ar putea să nu fie aşa,
aici e un calculator al creşterii populaţiei în funcţie de ani şi de rata de creştere aleasă, şi putem calcula fiecare cam cum va arăta viitorul.