sau Inregistrare

• 5 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Downshifting Evaluare topic: * * * * *

#1 Utilizator online   Ea. 

• Muză
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Vezi galerie
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 23-January 08

Scris 22 September 2010 - 02:10 AM

Ca sa nu incarc forumul cu o postare foarte lunga

Downshifting

Fenomenul dezvoltat in Europa de Vest se refera la acele persoane care prefera sa isi petreaca mai putin timp muncind si mai mult facand lucruri simple: plimbari, vacante la tara, calatorii lungi cu trenul si cu barca.

CARIERA. In general, persoanele care devin adepte ale acestui curent nu sunt carieriste si nu vor sa se imbogateasca, preferand sa munceasca atat cat sa isi poata permite viata de zi cu zi si cat mai mult timp liber. De asemenea, dupa cum explica psihologul Aurora Liiceanu, a deveni adept al acestui curent implica si „o doza de renuntare la orgolii sau la vise de preamarire“.

ACTIVITATI. In afara de relaxare, unii „downshifters“ aleg sa isi petreaca timpul liber facand voluntariat, donand bani sau bunuri catre organizatii caritabile in care activeaza temporar sau practicand diverse forme de arta.

Fenomenul downshifting - sau "dincolo" de top management

de Aurora Liiceanu

Downshifting- ul s-a nascut din refuzul societatii occidentale (care de fapt este o expresie postmaterialista) de a deveni sclavul valorilor materiale si de a-ti consuma toata existenta alergând dupa bani, dupa o pozitie ierarhică. Downshifting- ul inseamna refuzul de a intra intr-o anume inregimentare (prin dresaj), refuzul pozitiei, refuzul salariilor mari etc. Ideea de baza este ca de fapt, calitatea vietii individului, care este data nu de felul in care se pozitioneaza el din punct de vedere material - nu iti trebuie atit de multi bani ca sa poti sa fii fericit, multumit în viata -, ci de faptul ca poti profita, sa zicem inteligent, de timpul pe care il ai de trait, astfel încât sa nu devii un sclav al muncii. Prin urmare e vorba de o etica a muncii.

sursa

in documentul word aveti mai detaliat , organizat si usor de citit

Aceasta postare a fost editata de Cristinick: 25 September 2010 - 07:03 AM
Motiv editare: corectat titlu

0

#2 Utilizator offline   s_s_s 

• daddy's girl
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi galerie
  • Inregistrat: 06-July 06

Scris 22 September 2010 - 02:57 AM

mie imi place ideea, numai ca la noi, oamenii de rand trebuie sa munceasca mult pentru a-si putea duce modestul trai de zi cu zi
0

#3 Utilizator offline   zdjqwee 

• 147
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 20-December 09

Scris 22 September 2010 - 09:37 AM

Downshifting-ul este o cale de mijloc , o expresie a celor care nu pot trai la extreme , o mizerie contemplativa a celor care sufera de complexul comparativ al superioritatii care acorda ratiune stimei de sine. O doctrina a neadaptatilor care cauta alinarea intr-o principialitate care rezida din insasi ideile de care pretinde a se fi desprins .

Am vazut si exemplul dat de 'ilustra' Aurora Liiceanu in care sustinea miticismul din invatamantul romanesc modern care s-a desprins de insasi temeiurile pe care s-a fondat : progres prin dedicare si perseverenta . Ca dumneaei nu stie ce presupune sfintenia meseriei de dascal si cantitatea de timp dedicata intru desavarsirea ei, este o cu totul alta problema .

Personal, discreditez din start orice om care alege o cariera in invatamantul de stat, si nu numai, si care, o face din ratiuni egocentrice precum cele prezentate in doctrina de fata, downshifting . Un astfel de om se numeste impostor si trebuie tratat ca atare .

Aceasta postare a fost editata de ruudflo: 22 September 2010 - 10:07 AM

0

#4 Utilizator online   Ea. 

• Muză
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Vezi galerie

Scris 23 September 2010 - 03:15 PM

Downshifting-ul se referea la workaholicii dusi la extrem , era o replica la adresa lor
0

#5 Utilizator offline   lynxul_negru 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Vezi galerie
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 25-November 09

Scris 23 September 2010 - 03:41 PM

Mie imi place downshiftingul, e o idee faina. In linii mari l-am aplicat de vreo doi ani si jumatate (inainte de a citi despre acest concept), de cand am decis sa lucrez independent. Sunt propriul sef, selectez clientii si comenzile dupa cum imi convin. Sigur, chestia are si limite: uneori mi trebuie sa trag si pentru ce nu-mi place, ca banii nu raman in buunare. Poate nu calatoresc atat cat tipii aia din Vest, dar in mod clar petrec mai mult timp facand lucrurile care-mi plac.
0

#6 Utilizator online   Ea. 

• Muză
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Vezi galerie

Scris 23 September 2010 - 03:43 PM

Felicitari Linx
0

#7 Utilizator offline   lynxul_negru 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Vezi galerie

Scris 23 September 2010 - 03:41 PM

Vezi postareaRhini, la Sep 23 2010, 04:43 PM, a spus:

Felicitari Linx

Acum ramane de vazut cat timp pot s-o tin asa :roll:

Nu stiu daca ma pot pune cu americanii aia. E mai usor sa faci downshifting de la un venit de 60.000 de dolari/euro pe an si alte j'de mii in banca decat de la veniturile noastre.
0

#8 Utilizator online   Ea. 

• Muză
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Vezi galerie

Scris 23 September 2010 - 03:51 PM

Nu e vorba doar de calatorii . E vorba ca ai timp sa te dedici familiei si hobby-urilor tale . Dar e adevarat si ce spui . Ca situatia tarii a provocat fenomenul de consumism

Daca intrebi in jur ce poti face cu un venit de x lei / euro / dolari multi romani vor spune : cumpar o casa , o masina .
0

#9 Utilizator offline   lynxul_negru 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Vezi galerie

Scris 23 September 2010 - 03:47 PM

Vezi postareaRhini, la Sep 23 2010, 04:44 PM, a spus:

Nu e vorba doar de calatorii . E vorba ca ai timp sa te dedici familiei si hobby-urilor tale . Dar e adevarat si ce spui . Ca situatia tarii a provocat fenomenul de consumism

Eu nu condamn toate efectele consumismului; pe de alta parte consum exact atat cat imi este necesar. Insa ideea de a petrece mai mult timp cu cei dragi si cu lucrurile relaxante imi place foarte mult. Citesc mai mult, ascult muzica, merg la concerte, fac plimbari, excursii, calatorii, tot tacamul. Aia merita.

In Romania oricum avem un consumism primitiv.
0

#10 Utilizator offline   stupid_me 

• Rebeldom
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 19-July 07

Scris 23 September 2010 - 04:03 PM

Vezi postareas_s_s, la Sep 22 2010, 03:57 AM, a spus:

mie imi place ideea, numai ca la noi, oamenii de rand trebuie sa munceasca mult pentru a-si putea duce modestul trai de zi cu zi

eu as spune ca mai important e sa-si puna capul la contributie si sa munceasca 'cu cap' (scuzati cacofonia)..eficient, si totodata eficace.

Dar, parerea mea, ca sa ajungi la nivelul asta...trebuie la inceput de viata sa sacrifici putin mai mult pt dezvoltarea profesionala, aka - baza. Ca nimeni nu te va plati mai mult pt cantitate (sau relevant mai mult) - ci pt CALITATE.

In Germania de ex, o secretara care nu castiga f mult, si mai si lucra doar 4 zile pe saptamana..isi permitea sa faca voluntariat de 2 ori pe saptamana pt ca avea un sot care muncea zi lumina si castiga ff bine. Tipul era si pasionat de munca lui, ce-i drept.
Cat despre restul care sar in sus ca sunt adeptii acestui curent, e pur si simplu ca au realizat ca multi occidetali devin, fara sa intuiasca sau multi, sa realieze - sclavii pietei de desfacere (una -daca in 200o americani aveau n casa peste 70% din lucruri pe care le folosisera doar 1 data sau de doua ori , acum..parca prin 2004 - aveau francezii si alti europeni, cam 50-60% gen..ca deh..mari reduceri..) si sclavii sitemului (credit, evidamete ..taxe enorme). Castiga binisor avand in vedere ca meda platesc cam 30-40% din venit pe chirie, sau - intre 5-15% credit la banca - pe mancare in jur de 20% si ed restul ies in oras ..cat de cat mai si economisind (dar asta mai nou) - ..caci mai deunazi, nu stiau ce-i aia economie, si ca sa plece in concediu, unde le dorea inima - luau credit..ca apoi, un an intreg sa plateasca iar si iar dobanda.

Deci, si dincolo..luxul spiritual si-l permiteau burghezii, nu restul....cat edspre restul care acum se redescopera - tot de la faptul ca statul s-a gandit sa fie 'ajutat' si mai mult de consateni..de aia au promovat, pe o latura exclusivist, downshiftingul.

Sa nu se inteleaga insa ca nu sunt pro...doar ca nu e mare filosofie. S-a trezit lumea..imbolnavita fiind destres, ed divorturi in msa si de depresii.
Romanul, cu toate defectele lui..s-a stiut respecta. Si reticenta lui fta de occidentalizare taman de acolo venea - ca risca sa puna sistemul jugul pe el..en fin..multe sunt de spus.
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 5 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari