sau Inregistrare

Pagina 1 din 1
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Intelepciunea vedica vaishnava Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   HareKrishna 

• Lalea
  • PipPipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 07-February 10

Scris 18 August 2010 - 01:02 AM

Oh Mukunda, Cel ce acordă eliberarea din lumea materială (mântuirea)
Cine are în această lume curajul
De a se ruga pentru cadoul iubirii divine,
a cărei cea mai mică manifestare
când adie în minţile marilor înţelepţi
îi face să uite de fericirea mântuirii (eliberării din lumea materială)?
De aceea rugăciunea mea către Tine este aceasta:
fă-mă să îmi doresc o asemenea iubire divină (prema)
şi fă ca această dorinţă să crescă tot mereu
în această lume, viaţă după viaţă.

Acei înţelepţi, ancoraţi în realizarea de sine, care experimentează direct fericirea eliberării, devin imediat indiferenţi faţă de ea, la simpla venire în contact cu sămânţa iubirii divine din care doar o fracţiune infimă a germinat.
Ce persoană poate fi atât de cutezătoate în această lume, pentru a se ruga pentru o asemenea comoară?
De aceea eu mă rog numai, ca totdeauna, în toate vieţile mele, să am marea sete şi entuziasmul pentru a atinge acea mare comoară, să uit de orice altceva, şi să-mi fie sete de ea, aşa cum un peşte scos din apă moare să se întoarcă din nou acolo, sau aşa cum pasărea cataka este însetată după apariţia norului, sau cum pasărea cakora caută razele lunii.

Brahma-ananda este numele dat plăcerii pe care transcendentaliştii o gustă în momentul mântuirii sau eliberării, prin realilzarea identităţii spirituale universale.
Această plăcere este atât de lăudată de cei ce au experimentat-o, spunându-se că ea face ca orice plăcere lumească, să pară nesemnificativă, chiar şi aceea de a deveni regele pământului sau prima fiinţă din univers, Brahma, creatorul universului material.
Totuşi această brahma-ananda devine ea însăşi nesemnificativă pentru cei care au avut fericirea de a obţine, chiar şi cea mai neînsemnată urmă a parfumului iubirii divine pentru Cel Atoate Atrăgător – Krişna prema. De aceea prema este scopul final al vieţii sau prayojana-tattva.

Există nenumărate varietăţi ale iubirii divine, dar şi o mare diferenţă în cantitatea iubirii aflată în diferitele persoane.
În conformitate cu comentariile lui Vişvanatha Cakravarti referitoare la varietatea eroinelor aflate într-o relaţie de iubire cu Personalitatea Supremă, descrise în lucrarea lui Rupa Gosvami, intitulată Safirul Înflăcărat (Ujvala-nilamani), acesta spune că există patru cantităţi de iubire:
1. atomică, în sufletele condiţionate de natura materială, în care gustul pentru serviciul devoţional (bhakti) nu s-a dezvoltat. Prema este de-abia detectabilă, şi de aceea revelarea Domnului faţă de astfel de persoane este aproape inexistentă.
2. comparativ substanţială, în sufletele care sunt conştiente de măreţia şi opulenţele Domnului, suflete care au trecut de bariera luminii divine, ce înconjoară lumile spirituale, şi au pătruns în Vaikuntha, lumea spirituală a măreţiei şi opulenţei Domnului.
3. măreaţă, în sufletele care sunt mai mult interessate în dulceaţa (madhurya) Domnlui, decât în măreţia şi opulenţele Acestuia, suflete care trec dincolo de Vaikuntha intrând în lumea intimă a Domnului, lumea relaţiilor intime, Vrindavan, unde Domnul consimte să se lase în grija devoţilor săi intimi, fiind El Însuşi controlat de iubirea acestora.
4. deosebit de măreaţă, în Radha, iubita intimă eternă a Domnului, care-l controlează pe Acesta în cea mai mare măsură.

Puterea iubirii Radhei a fost eulogizată în cartea Prema samputika „Cutia giuvaerurilor iubirii divine”:

Aşa cum un leu puternic înfrânge mulţi elefanţi
Şi apoi devine hrănit şi se întăreşte prin aceasta,
La fel şi iubirea divină, când e deosebit de măreaţă,
Învinge orice obstacole care se află în faţa acesteia,
Fie că ar proveni din lumea aceasta sau din următoarea,
Din partea duşmanilor sau a membrilor propriei familii,
Din cauza propriului corp (necontrolat) sau a lucrurilor relaţionate cu acesta,
Sau chiar şi din cauza Celui Drag,
Care El Însuşi este obiectul iubirii.
Chiar dacă aceste obstacole ar deveni la fel de imense ca muntele universal Meru,
Iubirea Divină le va înfrânge
Şi înfrângându-le
Va deveni mai puternică şi mai vitală.

Iubirea Divină este esenţa energiei interne a lui Krişna, care este cunoscută ca ananda sau hladini, energia extazului divin.
Această energie manifestându-se în diferite tipuri de devoţi, apare sub forma a patru tipuri de sentimente dominante, cunoscute ca
- iubire dominată de sentimentul servitudinii – dasya rasa
- iubire dominată de sentimentul prieteniei – sakya rasa
- iubire dominată de sentimentul parental protector – vatsalya rasa
- iubire dominată de sentimentul erotic al îndrăgostiţilor – madhurya rasa.

Iubirea erotică faţă de Cel Atoate Atrăgător este numită iubire dulce (madhura rati) pentru că este cea mai plăcută dintre toate sentimentele devoţionale.
Iubirea erotică divină este de trei feluri:
- comună (sadharani rati)
- cu compromisuri (samanjasa rati)
- competentă (samartha rati)
Cea din urmă este cea mai ... perfectă (toate tipurile de iubire sunt stadii ale atingerii perfecţiunii), ea fiind sursa celui mai perfect tip de activitate devoţională divină: kama-rupa bhakti – bhakti a cărui sursă este sentimentul erotic al îndrăgostiţilor.

Aştaka spuse:
-Capabil de a asuma orice formă pe care ţi-ai dorit-o, ai trăit timp de un million de ani în grădinile lui Nandana. O cel mai de seamă dintre cei ce au înflorit în Krita-yuga (epoca bunătăţii şi a virtuţii), din ce cauză a trebuit să părăseşti acea regiune (paradisiacă) şi să vii aici?
Yayati răspunse:
-Aşa cum neamul, prietenii şi rudele îi părăsesc, în această lume, pe cei care şi-au pierdut averea, la fel şi în lumea paradisiacă, fiinţele cereşti, avându-l ca şef pe Indra, îl părăsesc pe cel care şi-a pierdut
Virtutea.

Aştaka spuse:
-Sunt foarte curios să aflu, cum este posibil ca în lumea paradisiacă, să-ţi pierzi virtutea.
Te-aş ruga de asemenea să-mi spui, oh rege, ce lumi paradisiace pot fi atinse, şi prin ce fel de activităţi. Ştiu că eşti familiarizat cu actele şi cunoaşterea marilor fiinţe."
Yayati răspunse:
'O fiinţă pioasă, cei ce-şi expun propriile merite, sunt condamnaţi să sufere în iadul pământean numit Bhauma. Deşi cu adevărat emaciaţi, ei par să crească pe pământ (sub forma fiilor şi nepoţilor lor, născându-se în propria familie) numai pentru a deveni mâncare pentru vulturi, câini şi şacali.
De aceea, acest viciu, trebuie să fie în mod deosebit cenzurat şi reprimat.
Ţi-am spus tot; ce altceva să mai spun.

Aştaka spuse:
Când viaţa se termină la o anumită vârstă, vulturii, păunii, insectele şi viermii mănâncă corpul uman. Atunci unde mai trăieşti? Şi cum mai vii înapoi la viaţă? Nu am auzit de nici un iad care să se numească Bhauma pe pământ!'
Yayati răspunse:
-După disoluţia corpului, intri în pântecul mamei şi stai acolo într-o formă indistinctă. De îndată ce ai o formă distinctă şi vizibilă, reapari în lume şi păşeşti pe suprafaţa pământului. Acesta este pământul-iad (Bhauma) unde cazi, pentru că nu iei în considerare terminarea propriei existenţe materiale şi ca atare nu acţionezi pentru emanciparea spirituală. Unii trăiesc 60000 iar alţii 80000 de ani în lumile paradisiace, şi apoi cad. Şi după ce au căzut, sunt atacaţi de anumiţi Rakşasas, sub forma propriilor fii, nepoţi şi alte rude, care le distrag atenţia şi inima de la propria emancipare spirituală.

Aştaka întrebă:
-Pentru ce păcate sunt atacate fiinţele ce cad din lumile paradisiace (materiale) de către aceşti groaznici Rakşasa groaznici cu dinţi ascuţiţi? De ce nu sunt pur şi simplu anihilate? Cum intră din nou în pântecul unei mame, şi sunt dotaţi cu simţuri?
Yayati răspunse:
După ce a căzut din lumile paradisiace, fiinţa devine o substanţă subtilă (minte, inteligenţă şi fals ego), ce locuieşte în apă. Ea devine sămânţa vitală. Intrând în pântecul mamei şi în perioada propice, dezvoltă un embrion şi apoi viaţă vizibilă, asemenea fructului din floare. Intrând în copaci, plante, şi alte substanţe vegetale, apă , aer, pământ şi spaţiu (eter) o astfel de sămânţă apoasă asumă cu timpul şi forme de patrupede sau forme de bipede. Acesta este cazul cu toate fiinţele pe care le vezi.

Aştaka spuse:
-O spune-mi, te întreb pentru că am propriile-mi îndoieli. O fiinţă care a primit o formă umană intră în pântecul mamei în propria-i formă umană (anterioară) sau într-altă formă? Cum este de asemenea posibil să achiziţioneze o formă distinctă şi vizibilă, ochi şi urechi şi o conştiinţă? Întrebat de mine, oh, explică toate acestea, oh tu cel ce eşti familiarizat cu actele şi cunoaşterea marilor fiinţe.
Yayati răspunse:
-Conform meritelor propriilor fapte, fiinţa intră într-o formă subtilă în sămânţa care este implantată în uter, fiind atrasă de forţele al căror scop este renaşterea. Apoi dezvoltă acolo un corp de-a lungul tmpului; mai întâi din esenţa subtilă.

Aştaka întrebă:
-După moarte corpul este ars (procedeul vedic standard), sau este distrus într-alt mod de natura materială. Fiind astfel distrus, care este principiul, după care un corp primeşte din nou viaţă?
Yayati răspunse:
-O leu printre regi, o persoană care moare ia o formă subtilă (corp subtil alcătuit din Falsul Ego, Minte şi Inteligenţă); şi reţinând conştiinţa actelor sale, ca într-un vis, intră imediat într-o altă formă, cu o viteză mai mare decât cea a aerului.
Cel virtuos atinge o poziţie superioră, iar cel dedat viciului atinge o formă inferioară de existenţă. Cel vicios devine vierme sau insectă. Cred că nu e nevoie să spun mai mult, o tu, cel cu suflet măreţ şi pur!
Ţi-am vorbit despre modul în care fiinţele ce ating o formă embrională sunt născute, cu patru picioare, cu şase picioare, sau altele cu mai multe picioare. Ce ai vrea să mă mai întrebi?'

Aştaka spuse:
-O tată, cum este posibil să atingi acele regiuni superioare, de unde nu te mai întorci într-o viaţă pământeană? Este acest lucru posibil prin ascetism sau prin cunoaştere? De asemenea cum este posibil să atingi regiunile fericirii (paradisiace)? Întrebat de mine, te rog răspunde pe deplin.'
Yayati răspunse:
-Cei înţelepţi spun că există şapte porţi prin care poţi fi admis în paradis.
1. Ascetismul
2. Bunăvoinţa
3. Pacea interioară (liniştirea minţii)
4. Controlul de sine
5. Modestia
6. Simplitatea
7. Mila faţă de toate fiinţele.

Cei înţelepţi spun că o persoană poate pierde toate meritele datorate acestor calităţi, ca o consecinţă a vanităţii (trufiei, îngâmfării).
Cel care datorită faptului că a acumulat cunoaştere, se consideră învăţat,
Şi cu ajutorul cunoaşterii sale distruge reputaţia altora, nu va atinge niciodată regiunile fericirii veşnice.
Acea cunoaştere nu-l face competent pe posesorul acesteia de a atinge regiunea Brahman.
1. Studiul (ştiinţei spirituale),
2. gravitatea,
3. venerarea în prezenţa focului (sacru), şi
4. Ceremonia Sacrificială,
Sunt cele patru activităţi ce îndepărtează orice frică.
Totuşi când acestea sunt amestecate cu vanitatea, aceste activităţi sunt cauze ale fricii.
Cel înţelept nu devine niciodată exuberant, când primeşte onoruri, şi nici nu se lamentează când este insultat.
Pentru că de fapt doar cel înţelept îl venerează pe cel înţelept,
cel rău nu acţionează niciodată ca cel virtuos.
„Am dat atât de mult
Am executat atât de multe sacrificii
Am studiat atât de mult
Am ţinut atât de multe jurăminte de austeritate”-
O astfel de vanitate e sursa fricii.
De aceea nu trebuie să ai niciodată astfel de sentimente
Cei învăţaţi, care acceptă ca singurul lor sprijin doar energia spirituală (Brahman) care e neschimbabilă şi de neconceput, facând să curgă binecuvântări peste o persoană virtuoasă ca tine, se bucură de pacea perfectă aici şi în viitor.
0

#2 Utilizator offline   Aujourdhui 

• Trandafir
  • PipPipPipPip
  • Inregistrat: 11-August 09

Scris 20 August 2010 - 07:03 PM

tu chiar crezi in prostiile alea ?
ai citit despre viata lui sundar sing ?
0

#3 Utilizator offline   hans 

• Iuda
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 21-January 06

Scris 20 August 2010 - 08:47 PM

Aiurea! O religie care considera sobolanul ca fiind sfant, are ca finalitate o viata ca de sobolan.Adica in mizerie.
0

#4 Utilizator offline   HareKrishna 

• Lalea
  • PipPipPip

Scris 22 August 2010 - 10:04 PM

Iata un sfant care ne poate fi model.

Şri Abhiram Gopal Thakur

A fost cunoscut şi sub numele de Ram Das. El a fost un mare devot al Domnului Nityananda (asociatul foarte drag, al doilea Eu al Domnului Caitanya). Din ordinul lui Nityananda Prabhu, el a devenit un mare Acearya şi predicator al Vaişnavismului Gaudiya.
El a fost o persoană foarte influentă, iar atieştilor şi blasfematorilor le era teamă de el.
Împuternicit de Nityananda Prabhu, el se afla tot timpul în extaz şi avea milă pentru sufletele căzute în prizonieratul lumii materiale. Se spune că dacă el ar fi făcut plecăciuni la o piatră că nu era o formă a Domnului Vişnu (Şalagram Şila) aceasta exploda în bucăţi.
În conformitate cu Gaura-Ganodeşa Dipika (12) el a fost în jocurile (lila) lui Krişna (etalate în Vrindavan acum aproximativ 5200 de ani), vestitul prieten al acestuia , Şridam, unul dintre cei 12 văcăruşi, prieteni proeminenţi ai lui Krişna.
El a fost cel mai drag devot al Domnului Nityananda.
Soţia lui Abhiram Gopala a fost Şri Malini Devi.

Abhiram Gopal a trăit în Khana-kula Krişna-nagar, care este localizată în prezent în districtul Hooghly din Vest Bengal. Acolo în Khana-kula Krişna-nagar, în apropiere de râul Khana, se află templul lui Abhiram Thakur. Pentru că este un oraş (nagar) cu un templu dedicat Domnului Krişna, este numit Krişna-nagar, şi pentru că se află pe malul (khana) râului Kula, se numeşte Khana-kula Krişna-nagar. În afara templului se află un copac Bakula, iar locul din jurul copacului se numeşte Siddha-Bakula-Kunja (siddha – perfect). Se spune că Abhiram Thakur obişunia să stea sub acest copac.

Iată celebra istorie a zeităţii Gopinath din Khana-kula Krişna nagar.
Într-o zi Zeitatea lui Gopinath îi apăru în vis lui AbhiramThakur şi l-a informat că vrea să se manifeste în Khana-kula Krişna-nagar. Se spunea că această zeitate era îngropată, şi ea l-a informat pe Abhiram Thakur unde să sape şi să înceapă să o venereze. Şi astfel el a dezvăluit lumii încântătoarea zeitate a lui Şri Gopinath.
În apropierea locului unde Şri Gopinath a fost dezgropat, se află acum un mic lac numit Rama Kunda.
În cartea Bhakti Ratnakar se spune:
„După ce au dezgropat zeitatea Gopinath, toţi devoţii, înfrunte cu Ram Das (Abhiram Thakur), au făcut baie în lacul sfânt din apropierea locului unde a fost dezgropată Zeitatea.
Din acea zi lacul a devenit celebru sub numele de Ram Kund.
Cel ce face baie în acest lac se eliberează din ciclul naşterii şi-al morţii.

Într-o zi Abhiram Thakur a fost copleşit de sentimentele dominanate extatice ale iubirii pireteneşti divine – sakhya rasa, şi a avut dorinţa puternică de a cânta la fluier, asemenea unui văcăruş. Intoxicat de extazul iubirii divine, Krişna-prema, a început să caute în toate direcţiile după un fluier potrivit. Căutând prin pădure după un lemn potrivit, descoperi un buştean mare, pe care 16 oameni nu l-ar fi putut mişca din loc. Apucând buşteanul l-a făcut un fluier şi a început să cânte din el.

În Caitanya Caritamrita se spune:
„Ram das a fost unul dintre principalele ramuri ale ramurii discipolilor lui Nityananda care face parte din copac genealogic al devoţiunii divine – bhakti - a cărui rădăcină este Şri Caitanya. El a fost plin de sakhya-prema – iubire pentru Şri Krişna dominată de sentimentele prieteniei. Odată el a luat un buştean pe care 16 oameni nu l-ar fi putut mişca şi l-a folosit ca fluieer.”

Abhiram Thakur avea un bici de boi, care poseda putere divină. Numele biciului era Jay-Mangal (Glorie Auspiciosului). Cel ce era lovit de acest bici se umplea cu iubire divină – Krişna prema. Într-o zi Şriniva Acarya se duse în audienţă – darşana – la Abhiram Thakur.
Abhiram Thakur l-a lovit de trei ori cu al său bici Jay-Mangal.
Miloasa soţie a lui Abhiram Thakur – Malini, strigă:
„Domnul meu! Nu-l mai atinge încă o dată. Calmează-te. Şrinivas e doar un copil. Dacă-l mai atingi odată o să-şi piardă conştiinţa.”
Ca rezultat al venirii în contact cu biciul lui Abhiram Thakur, Şrinivas se umplu cu Krişna prema.

Când Domnul Caitanya i-a ordonat lui Nityananda Prabhu să predice în Bengal, El i-a trimis pe Abhiram Thakur şi Gadadhara Das împreună cu Acesta. Doar la vederea lui Abhiram Thakur, ateiştii şi blasfematorii fugeau îngroziţi.
Abhiram Thakur a fost un învăţat remarcabil, bun cunoscător al tuturor scripturilor. El s-a căsătorit cu Malini din ordinul Domnului Nityananda. El a părăsit această lume în cea de-a şaptea zi a părţii întunecate a lunii Chaitra, iar în această zi un mare festival comemorativ are loc în fiecare an în Khana-kula Krişna-nagar.
0

#5 Utilizator offline   Aujourdhui 

• Trandafir
  • PipPipPipPip
  • Inregistrat: 11-August 09

Scris 23 August 2010 - 05:58 PM

Vezi postareaHareKrishna, la Aug 22 2010, 11:04 PM, a spus:

auzi ?! da' tu mai si gandesti din cand in cand? sau citesti toate prostiile alea si le iei de bune ?
batman ,batman...
0

#6 Utilizator offline   HareKrishna 

• Lalea
  • PipPipPip

Scris 25 August 2010 - 12:28 PM

CITAT (domnul-hindus @ 23rd August 2010, 13:13) *
Intrebare:
-cand ajungem in lumea spirituala devenim infiniti?(cunoastere infinita,fericire infinita etc)?

Probabil termenul etern ar fi mai potrivit.
"Cunoaşterea" în planul spiritual depinde de tipul de planetă spirituală pe care te afli.
Există planete spirituale pe care preponderentă este atitudinea reverenţioasă - maryada, distantă şi respectoasă faţă de Domnul Suprem,
care este impunător prin opulenţele - Aişvarya sale "regale" numită regiunea planetelor Vaikuntha - accesibile prin Vaidhi Bhakti-yoga şi
Există planete spirituale pe care preponderentă este o atitudine intimă (de prieten, părinte, iubit) faţă de Domnul Suprem,
unde Acesta se află ca să spunem aşa "privat", numită regiunea planetelor Goloka, unde dulceaţa - Madhu-rya Domnului acoperă opulenţa Acestuia.
Această regiunea este accesibilă prin Raganuga Bhakti-yoga.
Ayodia Dham şi Mathura Dham din lumea spirituală se află între acestea.

Fără Bhakti se ajunge doar în Brahman- zona luminii pure care înconjoară lumile spirituale, şi în care sufletul rămâne sub formă de scânteie spirituală, fără a primi un corp spiritual. O zonă fără activitate, din care sufletul poate de asemenea cădea în planul material, în momentul în care în el apare dorinţa pentru lila - jocuri.

Fericirea, sau extazul divin, depinde de asemenea de zona spirituală pe care ţi-ai ales-o ca ţel, şi este de asemenea descrisă ca ... mereu crescândă - ananda bhudi vardanam -care după părerea mea sună mai bine decât "infinită".
CITAT (domnul-hindus @ 23rd August 2010, 15:02) *
-au sufletele din corpul lui vishnu constiinta de sine,simtaminte,stare de fericire si cunoastere?

Există traduceri impersonaliste din Mandukya Upanişad care vorbesc despre patru sferturi ale lui Brahman,
dar dupa parerea mea in Mandukya Upanişad nu se vorbeste de nici un sfert energetic, ci despre ātmā - suflet si starile sale de constiinta)

Mandukya Upanişad 2

Sarvam hyeted brahmāyamātmā brahma
so’yamātmā catuṣyāt.

“Toate acestea (sunt) energii ale Domnului sarvam hyetad brahma
Aceste suflete (sunt) energia Domnului ayamātmā brahma
Aceste suflete au patru (stări) de existenţă– so’yamātmā catuṣyāt.”

Mandukya Upanişad 3

jāgaritasthāno bahihprajńah saptāGga
ekonavimśatimukhah sthūlabhug vaiśvānarah
prathamah pādah.

Prima categorie (stare de existenţă) este conştiinţa externă – prathama pāda bahi prajńa
regiunea de trezie comună tuturor oamenilor– jāgarita sthāna vaiśvānarah
ca degustători ai elementelor grosiere cu şapte membre şi nouăsprezece guri - sthūlabhug
saptānga ekonavimśatimukhah

Mandukya Upanişad 4

svapnasthāno'ntah-prajńah saptāGga ekonavimsatimukhah
praviviktabhuk taijaso dvītyah pādah

A doua categorie (stare de existenţă) este conştiinţa internă - dvītyah pādah antah prajńa
regunea de vis luminoasă svapnāsthano taijasa
originând în desfătarea cu şapte membre şi nouăsprezece guri pravivikta bhuk saptānga ekonavimśatimukhah .

Mandukya Upanişad 5

yatra supto na kańcana kāmam kāmayate;
na kańcana svapnam paśyati tat sushuptam.
sushuptasthāna ekībhūtah prajńānaghana evānandamayo
hyānandabhuk cetomukhah prājńas-tritīyah pādah

Cea de-a treia categorie (stare de existenţă) de conştiinţă - prājńas tritīyah pādah
este conştiinţa profundă prajńāna-ghana
locul somnului fără năzuinţe fără dorinţe aurii - yatra supto na kāmayate kańcana kāmam
(în care) nu vezi nici un fel de visuri strălucitoare - na paśyati kańcana svapnam
aceasta este starea somnului profund, făcută doar din extaz - tat suṣuptam. evanandamayo
te bucuri de extaz gratiaficând gura conştiinţei – hyānandabhuk cetomukhah.
în regiunea somnului profund într-o fiinţă (cu Domnul) suṣuptasthāna ekibhūtah

Aceasta este starea în care sufletele, care înainte de disoluţia universală, nu s-au eliberat din lumea materială, devin una cu Maha-Vişna.
Iar aceste fiinţe sunt însămânţate înapoi într-un univers (pentru a-şi relua activitiţile de acolo de unde le-au lăsat în creaţia anterioară), sau în Oceanul Cauzal, (pentru a alege între lumile spirituale şi cele materiale, dacă nu au fost prezente într-o creaţie anterioară), aşa cum spune în Bhagavat Puran 7.9.32, sau :

nyasyedam ātmani jagad vilayāmbu-madhye
śeṣetmanā nija-sukhānubhavo nirīhaḥ
yogena mīlitadṛgātmanipīta-nidras
turye sthito na tu tamo na guṇāḿś ca yuńkṣe

Cu ochi pe jumătate închişi, absorbit în tine însuţi - mīlitadṛg ātmanipīta
situat în starea de contemplare a somnului treaz transcendental –yogena nidra turye sthito
în fericirea propriului extaz - nija sukhānubhavo
dar nu în întuneric şi nici în modurile de existenţă ale naturii materiale - na tu tamo na guṇāḿś ca
ai angajat restul sufletelor inactive - yuńkṣe śeṣetmanā nirīha
depozitând sufletele în acest univers - nyasya ātmani idam jagad
(şi) în mijlocul apelor disoluţiei (oceanul cauzal)- madhye vilayāmbu

Mandukya Upanişad 6

eśa sarveśvara eśa sarvajńa eśo'ntaryāmyesha
yonih sarvasya prabhavāpyayau hi bhūtānaM.

Acesta este Domnul tuturor; Cel omniscient; Controlorul interior (Suprasufletul);
Sursa tuturor. Începutul şi sfârşitul fiinţelor.

În versurile anterioare se poate vedea cum sufletele intră în lumea materială, sau în Oceanul Cauzal din corpul Domnului, şi devin după aceea una cu el, (dacă nu au intrat în lumea spirituală).

Mandukya Upanişad 7

yah. nāntah-prajńam, na bahiprajńam, no'bhayatah-prajńam na
prajńānaghanam, na prajńaM, nāprajńaM
adriṣhtamavyavahāryam agrahyamalakṣanam-acintyam
avyapadeśyam-ekātmapratyayasāram prapaJcopaśam
śāntam, śivam-advaitam caturtham
manyante sa ātmā sa vijńe

Cea de-a patra (stare de existenţă) este considerat el, sufletul - caturtham manyante sa ātmā
El trebuie realizat (cunoscut) - sa vijńe.
nici conştiinţa internă, nici conştiinţa externă - nāntah-prajńam na bahiprajńam
nici conştiinţa fără de frică, nici conştiinţa profundă - no'bhayatah-prajńam na prajńanaghanam
nici conştiinţă, nici ne-conştiinţă - na prajńam, na-aprajńam
(Sufletul este) invizibil, inefabil, dincolo de percepţia directă, fără calităţi (materiale), incomprehensibil - adriṣhtam-avyavahāryam-agrahyam-alakshanam acintyam
Indefinibil, esenţa sa fiind numai sufletul – avyapadeśyam eka atma pratyaya sāram
lipsit de existenţă materială, - prapańca upaśam
plin de pace, auspicios, lipsit de dualitate - śāntam, śivam-advaitam.

Existenţa corpului spiritual şi eliberarea sunt amintite în Bhagavat Puran 2.10.6 :

nirodho 'syānuśayanam ātmanaḥ saha śaktibhiḥ
muktir hitvānyathā rūpaḿ sva-rūpeṇa vyavasthitiḥ

Disoluţia este starea de „somn” pentru suflet şi energie - nirodho 'syānuśayanam ātmanaḥ saha śaktibhiḥ
Eliberarea este lepădarea celeilalte forme (materiale) (şi) situarea în propria-i formă (spirituală) – muktir hitvānyathā rūpaḿ sva-rūpeṇa vyavasthitiḥ
0

#7 Utilizator offline   HareKrishna 

• Lalea
  • PipPipPip

Scris 27 September 2010 - 05:12 PM

in curand voi scrie despre monoteismul hindus
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

Pagina 1 din 1
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Hot Topic (New) Rasele umane
perspectiva biblica
VEMANS  30 10.818
Hot Topic (New) Atasamente Este Spiritul Sfant o persoana sau o putere ?
discutii despre Trinitate (perspectiva biblica)
marinaru  1.064 56.975
Replici noi Întrebarea „Ce ar face Iisus dacă ar fi în locul meu?" Ea.  10 1.240
Hot Topic (New) De ce orice credinta este urmata de îndoiala ?
Fa ce spune popa ... !
GeoFiloRo  37 4.265
Hot Topic (New) Atasamente Dumnezeu si Biblia -puncte de vedere atee VEMANS  1.870 89.688