K0ntr0VerSy, la Aug 15 2010, 11:03 PM, a spus:
In ignoranta mea, nu stiu de pila Karpen.
Insa da, insulina lui Paulescu e ceva remarcabil.
Vedeti ca, contrar indoctrinarii noastre, Aurel Vlaicu nu a fost primul om care a zburat cu un aparat.
Wright Brothers did.
Vlaicu a fost primul care a decolat si aterizat cu un aeroplan dotat cu tren de aterizare propriu si sistem de propulsie.
Pila Karpen nu a fost studiata indeajuns. Este vorba de o baterie care foloseste electrozi din metale nobile care nu se uzeaza si electrolit - acid sulfuric. Este buna de a fi pusa in vitrina, insa e in seif, ca nime sa nu stie ce si cum. Daca i s-ar lipi o bancnota de 100$ poate ca va fi si furata.
Paulescu. Insulina lui a salvat mai putine vieti decit au ucis "ideile" lui.
Mie imi place Coanda. Ii apartine primul avion cu reactie. Motorul cu benzina folosit la avioanele cu elice are un randament dat de ciclul Carnot = 1 - [Temp. rece/Temp. calda] = max. 33% Temperatura rece fiind aceea cind motorul nu lucreaza. Turbina motorului cu reactie ajunge la randament de 70%. Pentru un automobil nu e prea important, insa un avion trebuie sa fie usor si carburantul necesar ocupa si mai putin loc. Asta comparativ la un avion cu benzina, caci, oricum, un avion consuma mai mult carburant decit un automobil.
Contact
Facebook
Twitter
RSS