Culmea e ca in familia mea de origine, in casa parintilor mei, crescusem fara constrangerea de a spune "buna ziua" si ma simteam in largul meu cu asta. In casa parintilor mei nu ne spuneam "buna ziua" sau "buna dimineata" etc cand ne intalneam dimineata in bucatarie sau cand veneau parintii de la serviciu sau noi de afara. Asa a fost ani buni pana cand, de o vreme, maicamea cand o apucau pandaliile incepuse sa aiba pretentii de-astea: "De azi inainte sa va duceti sa-i spuneti buna ziua lui tata cand vine de la serviciu"; "cand va treziti sa va duceti sa-i spuneti buna dimineata lui tata". Exact ce o determinase sa-nceapa cu pretentiile de "buna ziua" nu imi dau seama, desi pot specula din cateva indicii pe care le dezvaluise: de vreo doua ori mentionase ca "asa traiesc oamenii normali in casele lor" si voia de acum sa fie si la noi la fel. Observati ca in acelasi timp taica-meu, din motive numai de el stiute, nu ne cerea asta direct, ci prin intermediul maicamii. Sub aceasta constrangere eu si soramea de supuneam comenzii si mergeam la tata si, punand o mutra pleostita ii spuneam "buunaa zeeeua." Continuam si a doua zi, dupa care "uitam" ;-)
Mai tarziu am impartit locuinta cu altii (eram cazati cate 4 in camerele de camin la facultate in ro, apoi cand am dat dracu facultatea si am emigrat, am inchiriat o vreme o camera intr-o casa cu altii in care aveam bucataria, baia si livingul la comun). Dupa scurta vreme nu imi salutam colegii de camera/casa dar ma conformam la a raspunde la salutul lor, desi mi se parea ridicola toata situatia. La un moment dat una din colegele de camera ma confrunta intepat "Nu ne mai salutam?". N-am stiut ce sa-i raspund atunci, fiindca aveam abilitatile de aparare verbala foarte putin dezvoltate (imi fusesera ciuntite rau din mediul agresor familial si scolar)... pe parcursul a cateva luni agresiunea individei asupra mea a escaladat pana cand n-am mai putut suporta tensiunea (nu stiam sa ma apar din cauza programarii parentale pe care o primisem) si am plecat (imi dadusem seama in mod corect ca n-am nevoie sa casig in competitia cu ea!). Mai tarziu in casa pe care am impartit-o cu altii in fiecare dimineata cand ne intalneam in bucatarie ma salutau, eu raspundeam. Primele zile m-am simtit confortabil si normal, apoi datorita repetitiei zi de zi am inceput sa simt iar acelasi disconfort vechi. Era unul care ma saluta chiar si de mai multe ori pe zi de cate ori ne intalneam pana i-am spus direct ca o data pe zi mi-ajunge. N-am avut increderea in sine pentru a-i spune insa ca as prefera sa ma lipsesc chiar si de acea o data pe zi.
Ideea la mine a fost de fiecare data ca doar nu sunt musafir in propria locuinta si nu am obligatia sa salut! Sunt in propria casa si vreau sa ma simt confortabil, stapana in spatiul meu privat.
Eu interpretez cele intamplate astfel: salutul are semnificatie de recunoastere a existentei celeilalte persoane, si se ofera voluntar si spontan. In cazurile de mai sus relationarea fiind cu (si chiar intre) persoane imature, care joaca compulsiv in triunghiul agresiunii, carora le lipseste o identitate formata si increderea in sine, salutul a degenerat in stoarcere fortata a confirmarii de existenta pentru compensarea nesigurantei interioare.
As dori sa stiu daca ati avut si voi experiente similare si cum le interpretati.
Aceasta postare a fost editata de temporar: 07 August 2010 - 10:45 AM
Contact
Facebook
Twitter
RSS