temporar, la Aug 7 2010, 09:51 AM, a spus:
Da, asa este: ba avem complexe de inferioritate, ba de superioritate.
Chestia asta se numeste "bipolar disease", o boala sora cu schizofrenia si dementia. Asta, bineiteles, daca o persoana crede alternativ ba asa, ba altfel. Asta la nivel de individ.
Daca o parte din popor crede asa si restul altfel, atunci vorbim de o natiune dementa.
Eu as gasi motive de existenta a ambelor simtaminte concomitent, fara ca sa fie vorba de nebunie.
Deci: romanul sufera de un simtamint de inferioritate. As spune ca comparind Romania cu Ungaria, Cehia si Polonia, tari ai fostei Cortine de Fier, simtamintul de inferioritate este normal si justificat.
Si cum e cu simtamint de superioritate? El nu exista decit ca reflex de aparare.
temporar, la Aug 7 2010, 11:00 AM, a spus:
Topicul asta nu e despre musulmani si evrei, ci despre complexul de inferioritate al romanului in lume. Va rog sa postati pe tema discutiei sau altfel sa va mutati la topicul dedicat temei voastre.
Rog un moderator sa stearga postarile off-topic ale lui bengal si naeema.
Poate ca exista legatura cu sentimentul de nesiguranta al romanului:
evreii au plecat si musulmii si tiganii au ramas.
catherinedeneuve, la Aug 6 2010, 04:50 PM, a spus:
Romanul chiar nu gindeste liber, insa nu asta este problema.
Necazul e ca el crede ca vorbeste liber, dar daca asculti 10 romani, 9 pina la toti spun acelasi lucru si exprima aceleasi pareri.
Libertatea de eexprimare castigata in 1989 nu foloseste decit pentru a-l injura pe Base. Drept e ca asta e minunat caci da romanului o mare satisfactie, insa e balon de sapun.
Totusi exista diversitate: injuraturile difera, insa Base e mereu acelasi. Dupa ce va eni un altul, romanul va trebui sa se "revolutioneze". Injuraturile nu se vor schimba, insa in loc de "Base" vor trebui sa puna pe alalalt.
Izista posibilitatea de a numi pesonajul "Mister X" si asta va permite maximum de comoditate pina la Pastele Iepelor, implicit [mor dupa cuvintul asa, insa habar nu am ce inseamna].