Imagineaza-ti .
Zilele trecute am prins un frame la televizor si se vorbea despre educatia in romania si un anumit academician intreba de ce nu se folosesc dispozitivele si tehnologiile moderne pentru a o realiza . Si de ce inca sa mai bazeaza pe intoxicarea cu informatii a elevilor in loc sa sa aplice alte metode mai lucide si mai clare , mai curate... Pentru ca in sensul asta ai sansa sa termini liceul fara sa fi invatat nimic . Spot on , asa e ! Cand da peste tine o cascada de informatii care mai de care mai abstracte si tu tre sa iti consumi tot timpul in repetarea si memorarea lor chiar ca iti provoaca repulsie si deci e mai usor sa alegi... calea mai usoara .
Am bagat topicul asta la paranormal ca nu i-am gasit locul pentru ce vreau sa pun in discutie pe el
Deci am corelat frame-ul prins la tv cu o idee de a mea mai din urma si mi-a reiesit : crazy: ca limbajul folosit e de vina in primul rand... Limbajul , adica exprimarea . Adica scrisul si adica cititul si deci chiar vorbitul dupa ele !
Sunt prea simple ! Practic ne blocam in ele . In limbaj si exprimarea moarta , de piatra , farmitata pana la ultima aschie .
E chiar absurd sa nu iti faci capul varza cand tre sa inveti tone de informatii prin aschii de simboluri . Prin litere ! Prin firmituri monotone alcatuite din linii puse cap la cap . E absurd...
Ne pierdem si ne omoram toate capacitatile noastre mai inalte . Practic ne coboram in domeniul nimicului , in domeniul literalismului cu fiinta . Ne inchidem singuri in custi mentale prin metoda asta de programare , ghmm... educatie adica . Pe modelul asta suntem noi rupti de partile noastre mai inalte vehiculate in psihologie si filozofia metafizica . Suntem rupti de Sine si de vietile noastre trecute si istoria noastra existentiala prin reducerea constientei la o aschie din ce este ea cu adevarat . Si apoi tinuta acolo si asaltata pe tot timpul vietii cu atacuri psihologice de deruta prin mass-media , hollywood , religie si societate . Cu atacuri ce ne imprima o realitate falsa... dar e in imagini si noi o credem .
Suntem crescuti sa fim rupti de Subconstient si Inconstient si suntem tinuti la viata de minima luciditate .
Nici nu-i de mirare ca lucrurile nu avanseaza decat cu pasi de furnica schioapa ever
Nu se mira nimeni ? de ce e asa de greu de prins si detaliat o idee in ganduri... si apoi acele ganduri de incetinit si pus in cuvinte... ce apoi trebuie scrise in aschii de linii negre . Pare chiar ridicol daca privesti in ansamblu . Ne pierdem capacitatea de a lucra cu imaginatia si deci cu contemplatia intuitia si intelectul superior . Ne inchidem intr-o minte a gandurilor formate din cuvinte ce se invart ca o turbina de F 16 Raptor in capul nostru , mereu . Furandu-ne vitalitatea si perspectivele . Si apoi ne mai mintim singuri ca invatatura ne va duce acolo... De unde noi abia plecam ? ... cand incepem sa invatam in litere si cuvinte seci ?
Eu un detur imens . Asa mi se pare mie , cel putin . Noi avem legatura cu Subconstientul si Inconstientul inca de la nastere dar pe masura ce invatam in societatea umana ne pierdem portile de acces din cauza sacadarii si greutatii exprimarii . Din cauza simplitatii ei... ne obisnuim cu simplitatea si ne fortam sa renuntam la complexitatea cu care suntem in contact .

Egiptenii de exemplu de care noi radem ca scriau in imagini pe peretii , ghici ce ? limbajul lor era mult mai avansat . Pai in loc sa scrii tu - elicopter , gāsca , fluviu - si orice altceva in cuvinte... in loc sa cauti cuvintele din capul tau pentru asa ceva... cauti directi imaginile si scrii cu ele . Dati-va seama ce fel de citire se putea face in imagini !!! Cat rapiditate si cursivitatea in conceptii si idei ai cand citesti si exprimi in imagini . Ce gandire puteau face in imagini !
E ca si cum te-ai uita la un film . Ca si cum ai scrie si vorbi in filme . In cuvinte vii nu moarte... nu in aschii si liniute . De asta e si folosita simbolistica peste tot in loc de scris . Pentru ca asta e limbajul viu , limbajul universului... in concepte si simboluri... in imagini .
Artistii din aceasta perspectiva sunt niste norocosi ce au putut sa isi mentina legatura cu fiinta lor . Nu si-au pierdut cordonul ombilical . Noi cand incepem deja cu etichete de cuvinte pentru orice... deja ne-am pierdut . Ne izolam in alta lume ! Aia e o floare , ala e un copac... ala un gard... totul devinde doar o insiruire de cuvinte in care suntem prinsi si care ne tin ca si straini de propria noastra realitatea . De realitatea imaginilor , a imaginilor colorate si miscatoare . De o realitate fluida si in continua miscare...
Pai din universul cuvintelor si al gandurile pana in cel al imaginatiei intuitiei si intelectului superior ai de trecut un bang sonic ! Pe bune .
Ce zicea omul ala la teve m-a facut sa realizez ca defapt la scoala e obstructie iar adevarata invatare se face prin massmedia si hollywood . Prin cutia cu imagini colorate . De ce nu se face scoala cu asa ceva.. doar cu filmulete si documentare... cu concepte proiectate in 3D sau mai mult . Aia ar fi educatie . Asa ce invatam la scoala prin litere cuvantate e eclipsat in 3 secunde de un film , un desen animat sau un documentar .
Asa ar trebui sa se faca educatia si exprimarea . Prin imagini colorate si fluiditate !
De exemplu chinezii zic ca liniile drepte si colturile lasa urme de sabie in suflet cand sunt privite . Si noi numai de astea avem parte aproape . Numai colturi , numai linii... parca anumit sa fim tinuti pe analog
.....
Contact
Facebook
Twitter
RSS