Limbajul de "mess" distruge ortografia copiilor!
Scris 28 July 2010 - 12:16 AM
Nu stiu cum sa abordez problema si ce ar fi de facut. O sa avem generatii care vor scrie propozitii de genul "m t chf shjr". Ar trebui incepute ceva campanii care sa promoveze cultura in tara aceasta, pentru ca ne ducem de rapa.
Ce parere aveti? Vi se pare normal? Ar trebui sa privim fenomenul ca pe o evolutie a limbajului? Un limbaj ce in curand se va aplica normelor limbii scrise si vorbite?
Scris 28 July 2010 - 12:28 AM
Scris 28 July 2010 - 01:37 AM
harap alb a fost un printz kre nuj ce a faqt sh...
Scris 28 July 2010 - 01:45 AM
Am observat, intr-adevar, cum elevi care par inteligenti incep sa aiba deficiente de ortografie si gramatica, facand greseli care pe vremea mea ar fi atras o porecla foarte urata. Cand eram eu in liceu, putini faceau asemenea greseli. Majoritatea sunt legate de cratima, dar si de numarul de "i" de la sfarsitul cuvintelor. Am vazut in cateva randuri "sa sti", "sa vi" cu un singur "i", sau mai rau "a venii", "a fii" etc. Ca sa nu mai zic de eterna enigma care e cratima
Eu mai am probleme cu niste diftongi din interiorul cuvintelor, pentru ca desi stau mult pe forum, nu mai citesc lucrari in romaneste cu o gramatica impecabila si mai uita omul
Se mai intampla si in alte limbi, in engleza de pilda, unde se bazeaza pe corespondente fonetice, de pilda "u" in loc de "you", 2 in loc de "two", 4 in loc de "for" samd. E enervant.
Aceasta postare a fost editata de Finnian: 28 July 2010 - 02:14 AM
Scris 28 July 2010 - 02:08 AM
Itsi Bitsi, la Jul 28 2010, 01:16 AM, a spus:
Să stabilim prima dată ce īnseamnă...normal, că aud des expresia: nu mi se pare normal !
A fi normal sau nu, īnseamnă a fi īn acord cu o ..normă. Ori, limba romānă, are o normă ortografică, ortoepică, şi ce o mai fi pe acolo...stabilite de Academie. Iar cum īn acea normă a limbii romāne, ortografia de tip "Messenger" nu există, asta arată că, īn acord cu norma Academiei...nu e normal să se scrie aşa.
Mergānd mai departe, la evoluţia limbii, am avut ocazia să văd mai multe cărţi şi ziare tipărite īn secolul XIX, iar cărţile, īn limba romānă evident, erau din secolele XVIII şi XIX. Ştiam, dar, oricum am remarcat că, īn urmă cu 100, 150 sau 200 de ani, limba romānă folosea īn loc de ş......sh, şi īn loc de ţ......tz. Prin urmare, trecerea de la ş la sh, şi de la ţ la tz, ar īnsemna o revenire la perioada ...paşoptistă din secolul XIX.
Limba şi ortografia se schimbă, īn funcţie de schimbarea "apucăturilor" societăţii.
Citiţi aici, Scrisoarea lui Neacşu din Cāmpulung, din anul 1521, primul text păstrat, īn romāneşte, şi observaţi cāt de diferite erau scrierea şi limba romānă.
Scris 28 July 2010 - 08:03 AM
Majoritatea exprima ceea ce cred ca este normal prin raportare la normele de facto, nu la normele de iure.
Problema limbajului de mess este ca poate sa devina atat de popular, incat sa se transforme in norma de facto, care tip de norma, dupa un anumit timp, devine si de iure.
Scris 28 July 2010 - 08:20 AM
Amarena, la Jul 28 2010, 01:20 AM, a spus:
nu stiu...pune-i pe cei cu limbajul de mess sa traduca
Finnian, la Jul 28 2010, 02:45 AM, a spus:
Exact. Mi s-a intamplat sa prescurtez in mesaje, deoarece mai avea vreo 2, 3 litere de introdus si nu avea rost sa mai platesc un mesaj pentru cele doua litere.
Citeaza
Ehhh, asta e din cauza lipsei de lectura si lipsei practicii scrisului.
Eu ma refer la acele tehnici facute voluntar cand vor sa para "cool" ca ei prescurteaza cine stie ce cuvant sau sunt inventivi in legatura cu anumite reguli de scriere.
Cand le-am intrebat pe eleve de ce scriu asa in texte, au reactionat in felul urmator: "Dar nici nu am observat ca am scris asa. O fac din reflex deja. Mi se pare ca arata normal. De ce sa nu fac asta, daca scriu mai repede si e mai usor? "
A trebuit sa duc o lunga munca de lamurire, iar intr-un final mi-au promis ca vor face eforturi. De atunci nu am mai vazut asemenea greseli in clasa mea. Dar, nu am tot timpul timp sa le explic personal si detaliat dezavantajele si greselile aparute intr-o asemenea exprimare. Pentru profesori e foarte greu sa "munceasca" pe subiectul asta.
Sper sa nu se accentueze fenomenul.
lupini, la Jul 28 2010, 03:08 AM, a spus:
Eu ma refeream la "norma" impusa de societate, cum ca "fiecare limbaj se adapteaza vremurilor" - daca e s-o luam din punct de vedere al acestor norme.
In legatura cu scrierea veche in limba romana...daca acele grupuri de sunete s-au unit, pentru a forma litera ţ (de exemplu), a existat un motiv si au fost prezentate niste avantaje si niste argumente, asa ca mi se pare absurd sa se revina la anumite reguli care au mai fost discutate odata.
Citeaza
nu exista, inca! dar mai stii ce ne rezerva viitorul?
Scris 28 July 2010 - 08:27 AM
de ce accepta profesorii spre corectare asemenea texte? de ce nu le resping, pentru traducere?
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Ajutor economie
problema |
Jessi123 | 1 | 753 |
|
Chestionar: Subiecte UPB! | osicaso | 0 | 2.712 |
|
Decolorarea hirtiei