Interpus, la 11 March 2012 - 02:53 AM, a spus:
Sensul figurat devine sens strict cand este impamantenit de multa vreme iar sensul strict nu are logica in context.
Cand discutia are loc intre mai multi dupa o anumita logica impartasita (aici, cum ar veni, sensul figurat si nu propriu), ar trebui avuta in vedere.
Cei cu o inteligenta mult peste medie vor găsi o solutie singuri. Poate fi doar o perioadă, eventual până devin majori. O idee o poti ivi si fără să ai bani in buzunar, iar acea idee să-ti aducă un anume venit, oricum inutil in ivirea altei idei.
Sunt situatii si situatii. Am remarcat ca multe sunt nedrepte, atata tot.
De exemplu, un om cu o aptitudine fantastica pentru matematica nici nu si-o va descoperi daca nu are acces la educatie. Sa zicem ca pur si simplu nu are; creste in conditii precare, isi intemeiaza propria familie si traieste pentru a o sustine. Potentialul in cazul asta se duce pe copca.
Sunt multi in lume care pretuiesc fiecare fila dintr-o carte, pe cand unii dintre noi au acces la atatea informatii si folosesc internetul aproape exclusiv pentru a se amuza, nesimtind nevoia sa isi dezvolte cunostintele (asta se vede din cultura lor generala si din atitudine).
Nu am observat nicaieri pe topicul asta sustinerea unor asemenea concepte, unele de o imoralitate vizibila si profunda.
De unde anume ai dedus ca ar avea cineva o gandire atat de viciata incat sa faca asemenea afirmatii?
Imi permit sa te intreb, de curiozitate, daca ai trecut vreodata prin situatii in care sa nu iti pot asigura conditiile de baza, si daca da, cata deschidere (rabdare, interes, disponibilitate intelectuala si afectiva) ai mai avut in acea perioada pentru filozofie?
In neputinta de a avea inima usoara si cuget limpede, ele sunt cumparate - foarte adevarat.
Probabil te referi la oamenii care sunt goi pe dinauntru si nu au ce oferi sau aprecia in afara lucrurilor materiale.
Nu cred ca te-ar contrazice cineva.
Insa discutia se poarta in paralel cu cea despre ipoteza/ realitatea ca saracia aduce nefericire.
Nu vad de unde exclusivismul, de ce cineva ar trebui sa fie de acord cu ambele afirmatii sau negarea lor, cand exista atatea nuante.
Nu ma intelege gresit, nu regret nimic din perioadele in care am dus-o foarte prost dpdv financiar.
Imi aduc aminte de ele cu drag si le consider niste aventuri.
Dar cand ma intrebi daca mi-as dori sa fi ramas in aceeasi situatie (nici asta de acum nu e roz, e o lupta, insa se pare ca o vom castiga) de atunci si eventual si pe viitor, raspunsul e cu siguranta nu.
Aceasta postare a fost editata de Finnian: 11 March 2012 - 03:35 AM
Contact
Facebook
Twitter
RSS