sau Inregistrare

• 26 Pagini +
  • « Prima
  • 24
  • 25
  • 26
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Banii aduc fericirea? Parerea voastra Evaluare topic: - - - - -

#251 Utilizator offline   Ruaraidh 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 05-January 09

Scris 11 March 2012 - 03:21 AM

Vezi postareaInterpus, la 11 March 2012 - 02:53 AM, a spus:

Nu mă incăpătânam. Aplicam metoda eliminării unui inteles care reiesea din titlu. Sensul strict este sănătos de urmat când vrei să intelegi lucrurile. Sensul figurat este bun de urmat când vrei să... spui cuvinte.

Sensul figurat devine sens strict cand este impamantenit de multa vreme iar sensul strict nu are logica in context.
Cand discutia are loc intre mai multi dupa o anumita logica impartasita (aici, cum ar veni, sensul figurat si nu propriu), ar trebui avuta in vedere.

Are de-a face cu tristetea. Tristetea nu este nefericire.
Cei cu o inteligenta mult peste medie vor găsi o solutie singuri. Poate fi doar o perioadă, eventual până devin majori. O idee o poti ivi si fără să ai bani in buzunar, iar acea idee să-ti aducă un anume venit, oricum inutil in ivirea altei idei.

Sunt situatii si situatii. Am remarcat ca multe sunt nedrepte, atata tot.
De exemplu, un om cu o aptitudine fantastica pentru matematica nici nu si-o va descoperi daca nu are acces la educatie. Sa zicem ca pur si simplu nu are; creste in conditii precare, isi intemeiaza propria familie si traieste pentru a o sustine. Potentialul in cazul asta se duce pe copca.

Sunt multi in lume care pretuiesc fiecare fila dintr-o carte, pe cand unii dintre noi au acces la atatea informatii si folosesc internetul aproape exclusiv pentru a se amuza, nesimtind nevoia sa isi dezvolte cunostintele (asta se vede din cultura lor generala si din atitudine).

Prieteni cumpărati, fericire cumpărată, iubire cumpărată, familie cumpărată, copil cumpărat, ascultare cumpărată, atentie cumpărată, gândire cumpărată, locuri de muncă si ele cumpărate, nu mai trebuie să rabd. Ce noroc că avem bani, altfel am fi lipsiti de toate acestea ! In neputinta de a avea inimă usoară si cuget limpede, ele sunt cumpărate.

Nu am observat nicaieri pe topicul asta sustinerea unor asemenea concepte, unele de o imoralitate vizibila si profunda.
De unde anume ai dedus ca ar avea cineva o gandire atat de viciata incat sa faca asemenea afirmatii?

Imi permit sa te intreb, de curiozitate, daca ai trecut vreodata prin situatii in care sa nu iti pot asigura conditiile de baza, si daca da, cata deschidere (rabdare, interes, disponibilitate intelectuala si afectiva) ai mai avut in acea perioada pentru filozofie?

In neputinta de a avea inima usoara si cuget limpede, ele sunt cumparate - foarte adevarat.
Probabil te referi la oamenii care sunt goi pe dinauntru si nu au ce oferi sau aprecia in afara lucrurilor materiale.
Nu cred ca te-ar contrazice cineva.

Insa discutia se poarta in paralel cu cea despre ipoteza/ realitatea ca saracia aduce nefericire.
Nu vad de unde exclusivismul, de ce cineva ar trebui sa fie de acord cu ambele afirmatii sau negarea lor, cand exista atatea nuante.

Nu ma intelege gresit, nu regret nimic din perioadele in care am dus-o foarte prost dpdv financiar.
Imi aduc aminte de ele cu drag si le consider niste aventuri.
Dar cand ma intrebi daca mi-as dori sa fi ramas in aceeasi situatie (nici asta de acum nu e roz, e o lupta, insa se pare ca o vom castiga) de atunci si eventual si pe viitor, raspunsul e cu siguranta nu.

Aceasta postare a fost editata de Finnian: 11 March 2012 - 03:35 AM

3

#252 Utilizator offline   The Unknown 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 20-April 06

Scris 11 March 2012 - 03:57 AM

Pentru mine mereu sint fericirea mascata!!! imi schimba ideile despre tristete si ma transform la vazul lor. Ce ar fi sa castig loteria?
1

#253 Utilizator offline   Alina_09 

• Ghiocel
  • Grup: Members
  • Inregistrat: 11-March 12

Scris 11 March 2012 - 02:50 PM

Banii sunt baza fericirii.Daca nu ai unde trai,ce minca,principalele surse de existenta,nici nu iti este de altceva.Si un cadou sau un lucru de decor care bucura ochii,ceea ce presupune bani evident,tot reprezinta un moment de fericire.De altfel fericirea si este de moment.Asta ceea ce tine de bani mai este si partea sufleteasca,dar asta e alta tema.
0

#254 Utilizator offline   Fiero 

• sukha
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 26-December 10

Scris 11 March 2012 - 08:17 PM

Nu mă incăpătānam. Aplicam metoda eliminării unui inteles care reiesea din titlu. Sensul strict este sănătos de urmat cānd vrei să intelegi lucrurile. Sensul figurat este bun de urmat cānd vrei să... spui cuvinte.

:blink: Daca spui tu.

Vezi postareaFinnian, la 11 March 2012 - 03:21 AM, a spus:

Sensul figurat devine sens strict cand este impamantenit de multa vreme iar sensul strict nu are logica in context.
Cand discutia are loc intre mai multi dupa o anumita logica impartasita (aici, cum ar veni, sensul figurat si nu propriu), ar trebui avuta in vedere.

:good:
1

#255 Utilizator offline   Ingerasul Hedonist 

• Ghiocel
  • Grup: Members
  • Inregistrat: 09-March 12

Scris 11 March 2012 - 08:28 PM

Depinde de persoana. In majoritatea cazurilor lipsa banilor aduce nefericire... nu sunt convins ca opusul este de asemenea adevarat.
1

#256 Utilizator offline   Interpus 

• V O G
  • PipPipPipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 25-January 09

Scris 12 March 2012 - 07:40 PM

Sărăcie, nefericire:
Două sensuri figurate adevărate: Unde nu-i bogătie spirituală si sufletească, nu-i fericire. Banii aduc cel mult bucurie.
Cei săraci cu fiinta vor spune că fericirea s-a epuizat odată cu epuizarea banilor.

Nu am observat nicaieri pe topicul asta sustinerea unor asemenea concepte, unele de o imoralitate vizibila si profunda.
De unde anume ai dedus ca ar avea cineva o gandire atat de viciata incat sa faca asemenea afirmatii?

Aici, toată lumea răspunde cu "Da" la intrebarea "Banii aduc fericirea?". Ea este totuna cu "Banii aduc cugetul limpede si inima usoară?". "Un om fericit este cel cu cugetul limpede si inima usoară". Prin urmare "Banii aduc acel om?". Acele alipiri sunt in acord cu intrebarea.

[...]
Insa discutia se poarta in paralel cu cea despre ipoteza/ realitatea ca saracia aduce nefericire.
Nu vad de unde exclusivismul, de ce cineva ar trebui sa fie de acord cu ambele afirmatii sau negarea lor, cand exista atatea nuante.

Vezi postareaP r o z a c, la 11 March 2012 - 08:17 PM, a spus:

:blink: Daca spui tu.

Impămāntenirea sau inculcarea unui sens figurat sau strict, in al cărui context există fals, in ciuda unei judecăti si corecte si obiective, determină si sensul (ipoteza) să fie fals.
Este nefavorabilă pentru păstrarea unei minti limpezi si pentru descoperirea fericirii.

Prin acest topic vrem bătătorirea unui sens figurat insusi fals, evident si cu fals in contextul său, sau urmărim lămurirea lui ?
Imediat după rostirea intrebării din titlu, decurgerea rationamentului pleacă de la afirmatia: Banii aduc fericirea.

Imi permit sa te intreb, de curiozitate, daca ai trecut vreodata prin situatii in care sa nu iti pot asigura conditiile de baza, si daca da, cata deschidere (rabdare, interes, disponibilitate intelectuala si afectiva) ai mai avut in acea perioada pentru filozofie?

Este o eroare să accepti sau să refuzi ratiunea cuiva in functie de cum trecutul lui va reusi sau nu să inmoaie sufletul interlocutorului.
De-o ratiune care a adus la lumină adevăruri au făcut dovadă oameni cu fel si fel de trecuturi.
0

#257 Utilizator offline   Ruaraidh 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 05-January 09

Scris 12 March 2012 - 09:47 PM

Vezi postareaInterpus, la 12 March 2012 - 07:40 PM, a spus:

Este o eroare să accepti sau să refuzi ratiunea cuiva in functie de cum trecutul lui va reusi sau nu să inmoaie sufletul interlocutorului.
De-o ratiune care a adus la lumină adevăruri au făcut dovadă oameni cu fel si fel de trecuturi.

Categoric este o eroare si mi-au displacut intotdeauna oamenii care ii resping pe altii din lipsa experientei, cu un simt al superioritatii.
Te-am intrebat ca de la om la om, nu pentru a devaloriza opinia ta in functie de asta.
Experienta propriu-zisa conteaza. Experienta proprie nu mi-a schimbat opiniile insa mi le-a nuantat.
Iar asta e foarte important, sa nu mai vezi totul in alb si negru.
0

#258 Utilizator offline   Fiero 

• sukha
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 26-December 10

Scris 16 March 2012 - 11:17 PM

Vezi postareaInterpus, la 12 March 2012 - 07:40 PM, a spus:

Impămāntenirea sau inculcarea unui sens figurat sau strict, in al cărui context există fals, in ciuda unei judecăti si corecte si obiective, determină si sensul (ipoteza) să fie fals.
Este nefavorabilă pentru păstrarea unei minti limpezi si pentru descoperirea fericirii.

Prin acest topic vrem bătătorirea unui sens figurat insusi fals, evident si cu fals in contextul său, sau urmărim lămurirea lui ?
Imediat după rostirea intrebării din titlu, decurgerea rationamentului pleacă de la afirmatia: Banii aduc fericirea.

Cred ca foarte putini oameni folosesc cuvintele numai in sensul lor strict, sunt anumite cuvinte si expresii pe care oamenii le folosesc mai mereu in sens figurat, iar sensul figurat nu-i folosit nici pentru a impresiona pe cineva, nici pentru a induce in eroare. Atunci cand se intampla asta, doar copiii naivi e posibil sa se simta indignati, pt. ca iau totul mot a mot.:)
1

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 26 Pagini +
  • « Prima
  • 24
  • 25
  • 26
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari