DemonInside, la Aug 3 2010, 01:29 AM, a spus:
Imi spunea cineva, paremi-se ca tu, ca ai ajutat fara sa astepti nimic in schimb. Egoismul este in subconstient, la un nivel mult mai rafinat decat materialul.
Asteptai ceva. Satisfactia. Pana la urma, daca TIE nu ti-ar provoca placere sa ajuti, chiar daca ai putea, nu ai face-o. Totul se reduce la propria persoana si la egoismul firii umane. E natural.
)
Lol cum spui ca mi-ar fi provocat "placere" sa ajut, suna pervers cu spume.
Chiar asteptam ceva in schimb, sa le treaca problema. Cum probleme erodeaza societatea ca intreg, si eu nu cred in probleme sau societati corupte, in mod egoist i-am ajutat "de dragul lumii". As prefera sa traiesc intr-o societate implinita fara probleme la tot pasul, si nu intr-o societate bestiala.
Cred ca fiecare merita sa-si ajute apropiatii si pe ei singuri, eu nu mi-am ajutat niciodata apropiatii pentru ca nu am asa ceva. Daca as avea apropiati, din egoism nu as mai ajuta pe altii pentru ca as incerca sa ajut doar pe acei apropiati. Nu din altruism mi-am incalcat egoismul si credinta, ci din naivitate sau generozitate inocenta. Sau din compasiune pentru suferinta lor nedreapta, sau mila. Adica nu imi permitea constiinta sa nu ii ajut, daca aveam puterea sa fac asta. Nu vinovatia, ca peste ea pot trece usor, ci alt sentiment care e mai greu pentru mine sa-l explic ..
De este adevarat, si ajutatul altora apare din egoism .. atunci daca te-ai ajuta numai pe tine ai deveni altruista?
Contact
Facebook
Twitter
RSS