Am studiat activitatea politica si ecleziastica a clerului, in perioada 1850-1918, atat a clerului de rand cat si a elitelor bisericesti. Analiza mea s-a axat pe zona Transilvaniei , dar din cate am citit, cam aceeasi era situatia si in Regat.
Am ramas foarte impresioana de gradul ridicat de cultura a clerului din perioada mai sus mentionata, de implicarea lor activa in lupta pentru emanciparea politica a romanilor transilvaneni. Au existat personalitati ca Andrei Saguna(mitr.ortodox), Alexandru Sterca Sulutiu (primul mitropolit unit), Ioan Vancea(mitr. greco-catolic), Vasile Lucaciu, etc.
Au fost personalitati carora chiar le-a pasat de oamenii de rand facand foarte multe donatii in vederea sustinerii invatamantului romanesc.
Trecand la clerul de astazi, analizand atat clerul de rand, cat si cel inalt , ajungi la concluzia ca exista o diferenta cat de la cer la pamant . Bineinteles ca exista si exceptii, dar majoritatea preotilor de azi sunt interesati sa aiba o vila cat mai luxoasa, cat mai multe masini, burta cat mai mare ...si cam atat. Iar daca ii analizam din punctul de vedere al gradului de cultura, ajungem la aceeasi concluzie, clerul din epoca moderna era mult mai educat, desi accesul la invatamant era mult mai redus in acea perioada, in special in Transilvania.(Ma refer la romani, desigur)
Bun. Intrebarea ar fi, care sunt factorii care au adus la aceasta dramatica schimbare intr-un timp relativ scurt?
Eu am cateva ipoteze, dar nu prea multumitoare, asadar mi-ar face mare placere sa aud si parerile dumneavoastra.
Contact
Facebook
Twitter
RSS