Solutie de criza Libertate vs Prizonierat!
Scris 26 May 2010 - 03:14 AM
Pe foarte scurt: mai multi oameni impart o casa. Cred ca asta ar fi o buna solutie in aceasta grea perioada.
Nu inteleg de ce romanii se incapataneaza sa se autoflageleze locuind in orase, in garsoniere si apartamente minuscule!?!?
• “la bloc” ai de platit o groaza de facturi, care reprezinta consumuri pe care nici macar nu le faci si totul e foarte scump (apa, gaz, incalzire, electricitate etc). “la bloc” platesti si pentru apa de ploaie!!!!!!!!!!
• “la bloc” ai vecini in toate partile, e galagie sau ti se cere sa nu faci galagie (sa nu tropai, sa nu sari, sa nu asculti muzica, sa nu primesti musafiri, sa NU!);
• “la bloc” esti PRIZONIER;
• “la bloc” trebuie sa cumperi tot ce-ti trebuie sa mananci dintr-o piata sau de la supermarhet;
Deci, ca sa locuiesti “la bloc” e tare, tare scump si chiar nesanatos. Si-atunci, de ce si la ce bun sa locuiesti “la bloc”????
Sa stai intr-o casa la “tara” inseamna, in primul rand, SA FII LIBER !!!
• ESTI LIBER, LIBER, LIBER !!!
• platesti doar pentru ce consumi TU (fara costuri pentru cucurile asociatiei de locatari);
• platesti doar electricitate, iar daca esti destept n-o platesti nici pe-aia (adica poti sa ti-o produci singur);
• platesti doar incalzirea ta (lemne, deseuri sau ce-ti alegi);
• tropai, sari si asculti muzica ce-ti place;
• ai legume si fructe PROASPETE crescute de tine, in gradina ta;
Stiti ce inseamna sa te scoli dimineata, cand soarele abia rasare si sa iesi in picioarele goale in iaraba TA, scaldata de roua?
Minune, Libertate si Sanatate!
Am aceasta minune, dar e numai 75% gata.
Astept parerile voastre (romanilor) despre “co-housing” si astept doritori s-o facem!
Scris 26 May 2010 - 01:06 PM
Ceva de genul asta intentionam si eu impreuna cu o familie de prieteni ,pentru o casuta de vacanta ,modesta si bine plasata.
Asta inainte sa ne loveasca pardalnica de criza.
La co-housing, in sensul unei convietuiri permanente intr-o casa,proprietate comuna ,cu o alta familie[maxim doua ,altfel aduce a bloc] nu m-am gandit ,dar pot incepe acuma.
Cred ca aceasta solutie nu este chiar de criza.Mai bine zis, este valabila pentru cei care isi permit o proprietate gen casa la curte si au ocazia astfel sa imparta costurile ,imbolditi probabil si de criza prin care trecem si sunt semne ca va mai dura.
Este valabil de asemenea pentru cei care au deja "viluta" gata ,dar constata acum ca s-au intins cam mult si decat sa bata portarelul la usa ,mai bine o impart cu o alta familie, impreuna cu cheltuielile aferente.
Pentru doua familii care abia isi permit doua amarate de apartamente la bloc si tremura de grija facturilor si descoperirilor de card,din pacate nu este o solutie. Costurile de constructie sunt inca mari,la fel pamantul si racordarea la utilitati,iar cheltuielile de intretinere ulterioare ,sunt mult mai mari decat la apartamentele de bloc.
Interesanta este situatia in care o familie are casa gata sau aproape gata si coopteaza o alta familie sau doua ,care cu banii obtinuti din vanzarea apartamentului la bloc,sau pe care ii pot eventual imprumuta ,ori si mai bine ii au deja,acopera partea lor de participatie la proprietate. In acest caz ,are foarte mare importanta grija cu care se asociaza coproprietarii. Este ca o casatorie,trebuie sa fie compatibili.
Cum spuneam, interesanta idee si buna.Putin cunoscuta la noi,agreata inca si mai putin,dar eu personal incep sa ma gandesc serios la posibile variante pentru mine. Cand vine nevasta-mea acasa ,incep consultarile
Scris 26 May 2010 - 01:13 PM
Burel001, la May 26 2010, 01:06 PM, a spus:
si nu numai in acest caz. Apar neintelegeri si intre vecinii de pe scara, daramite intre oameni straini care locuiesc in aceeasi casa. Trebuie sa existe bunavointa pe termen nelimitat din partea tuturor, toleranta, compatibilitate.. si nici asa nu se stie cat ar dura o astfel de convietuire.
Nu oricine poate sa traiasca cu alte persoane in casa, unii nu sunt dispusi sa-si expuna viata privata, pentru ca, invariabil, ajungi sa vezi si sa cunosti toate problemele celorlalti.
Despre ce fel de casa ar fi vorba? Intrari separate, bucatarii, bai separate?
Scris 26 May 2010 - 01:15 PM
Exagerez stiu, dar nu foarte tare din pacate.
In plus, mintea omului e bolnava si se vor crea comparatii gen : 'Tu de ce nu faci ca ala?
, 'Uite, i-a dus cafa la pat in fiecare dimineata', ..sau bla bla.
Pe langa asta, omul are nevoie sa aiba proprietatea lui, lucrusorul lui..cat despre impartirea cheltuieliiilor...pai frate, daca eu am chef saptamana asta sa merg la munte ..sa mai platesc cheltuiala pt luna aia la fel?..cat scad, cat adun?..sau stiu eu..imi trebuie un caine la curte si celalt co=proprietar are alergie la animale...
nu. nu. nu. eu unul nu as putea convietui cu cineva, asa..de co-.
criza ca si criza, dar nervii?
Aceasta postare a fost editata de stupid_me: 26 May 2010 - 01:17 PM
Scris 26 May 2010 - 01:30 PM
Ca sa fie si living-ul si intrarile separate,precum si dependintele ,ar insemna ca avem a face cu ditai duplexul sau triplexul sau un mic bloculet cu doar 2,3,4 familii.
Ar fi insa varianta cea mai buna.Se obtin si intimitate si vecinii pe care iti face placere sa ii ai.Exista si socializare ,distractie[un living,o terasa,o curte cu piscina, comune]
Cat priveste cainele din curte,cine nu il doreste,trebuie sa isi caute alt asociat.Am vorbit de compatibilitati parca, nu?
Oricum mie imi pare viabila ideea.In functie de posibilitati ,se poate lucra pe ea.
Scris 26 May 2010 - 01:38 PM
lilikarma, la May 26 2010, 04:14 AM, a spus:
• ESTI LIBER, LIBER, LIBER !!!
• platesti doar pentru ce consumi TU (fara costuri pentru cucurile asociatiei de locatari);
• platesti doar electricitate, iar daca esti destept n-o platesti nici pe-aia (adica poti sa ti-o produci singur);
• platesti doar incalzirea ta (lemne, deseuri sau ce-ti alegi);
• tropai, sari si asculti muzica ce-ti place;
• ai legume si fructe PROASPETE crescute de tine, in gradina ta;
Omul e liber într-o casă la ţară, dar, libertatea asta aduce cu sine şi lipsa de confort. E mult mai confortabil să deschid robinetul şi să curgă apă rece sau caldă, decât să merg la fântână şi să trag apă cu găleata, pe urmă să merg, să aprind focul, să pun lemnele, şi să aştept până se încălzeşte apa. Pe urmă, să dau drumul la apă să se scurgă prin şanţuri.
Cât despre legume....grădina trebuie arată toamna, grăpată primăvara, apoi semănate plantele. După asta, trebuie aşteptate câteva luni până ce legumele se coc şi pot fi consumate. E prea mult pentru mine. Mi-e mult mai confortabil să merg până la magazin (70 de metri) şi să iau un kil de roşii, fie iarnă fie vară.
Dar eu cred că tu vrei să stai la casă, la ţară, din cauza muzicii ! Vecinii nu-ţi dau voie să asculţi muzica tare !
Scris 26 May 2010 - 01:52 PM
Amarena, la May 26 2010, 02:13 PM, a spus:
Despre ce fel de casa ar fi vorba? Intrari separate, bucatarii, bai separate?
Vorba aia.. e greu sa stea sub acelasi acoperis ca rude.. doi frati si familiile lor.. dapai.. straini.
S-ar putea construi o casa in stil duplex, fiecare cu jumatatea lui. Hmm.. da' asta parca nu mai intra in ideea de co-housing, nu? Ca, practic, cheltuielile s-ar separa.
lupini, la May 26 2010, 02:38 PM, a spus:
Da si nu. Acuma depinde si ce intelegi prin "la tara". Daca te duci undeva in mijlocul campului sau varful muntelui, atunci da.. avem o doza de lipsa de confort.
Scris 26 May 2010 - 02:14 PM
lilikarma, la May 26 2010, 04:14 AM, a spus:
Eu studiez problema de ceva vreme... sau mai bine zis am mintea deschisa spre asa ceva.
Provocarea cea mai mare din asa ceva este compatibilitatea psihologica dintre persoanele care locuiesc in asa ceva si regulile casei.
Cred ca este esential sa fie un nivel foarte foarte similar al nivelului de trai pe care cei ce stau in casa si-l doresc. Cred ca daca se selecteaza de dinainte un nivel de "nevoi" ce sa nu mai fie depasit prin exacerbarea dorintelor, multe lucruri se simplifica.
Un nivel similar al educatiei si preferabil si al income-ului este de asemenea recomandat.
Modelul de casa de acest gen in care as vrea eu sa locuiesc este in forma de fulg de zapada.

Centrul casei este spatiu comun unde se afla bucataria si livingul, locul unde cei ce stau in casa se intalnesc si socializeaza. Bratele fulgului reprezinta dormitoarele ce sunt construite oarecum similar camerelor de hotel; cu tot cu baie.
Initial m-am gandit la ceva mai amplu cu macar 6 familii... intre timp am devenit mai modest. Mi-am dat seama ca avantajele unui astfel de sistem le obtii si cu 3 iar dezavantajele sunt mai reduse (probabilistic vorbind).
Repet, cea mai mare provocare este de ordin psihologic. Cel mai mare ajutor in aceasta directie cred ca vine de la Comunicarea Nonviolenta. Daca cei ce locuiesc in casa capata un nivel minim de abilitate in forma aceasta de comunicare, devine fezabil.
Burel001, la May 26 2010, 02:30 PM, a spus:
Daca te simti tras pe sfoara pentru ca vecinul sta mai mult la dus sau tine dormitorul cu 2 grade mai sus, sunt sanse sa nu-ti convina multe multe altele....
lupini, la May 26 2010, 02:38 PM, a spus:
Nu si daca ai bani. Cu bani poti sa ai un confort similar. Poti instala o fosa, bazin de apa, centrala pe lemne, etc...
Scris 26 May 2010 - 03:45 PM
pe'tr, la May 26 2010, 03:14 PM, a spus:
Probabil costă mai mult amenajarea fosei...şi întreţinerea ei, amenajarea bazinului cu apă...şi întreţinerea lui, sau, amenajarea centralei cu lemne şi întreţinerea ei, dar, mai ales consumul de lemne. Toate astea, costă mai mult decât întreţinerea plătită într-un bloc, la oraş. Doar banii mulţi îi poate permite unui om să plece de la bloc la casă, undeva unde să nu fie deranjat de nimeni, pentru că întreţinerea unui confort într-o casă, costă mult mai mult decât întreţinerea confortului de la bloc.
Scris 26 May 2010 - 04:18 PM
lupini, la May 26 2010, 04:45 PM, a spus:
Discutabil. Intradevar, amenajarea implica anumite costuri... nu cred totusi sa fie chiar atat de inaccesibile. Cat despre intretinere... nu stiu, n-am discutat cu nimeni care sa aiba asa ceva dar din cate am citit pana acum... nu-i chiar atat de mare diferenta intre o centrala pe gaz si una pe lemne din punctul de vedere al consumului. Sunt alte probleme asociate cu centrala pe lemne dar nu musai consumul.
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Costurile unei pensiuni
Cat ar costa totul? |
Rebel XP | 4 | 4.364 |
|
Infintare ferma
ferma zootehnica |
chernea | 9 | 6.937 |