Barierele morale sunt niste catuse ?
Scris 17 May 2010 - 02:51 AM
Scris 17 May 2010 - 03:12 AM
Sunt multi oameni a caror moralitate e rodul educatiei "religioase" de exemplu...sau a conformismului.
Sunt oameni care se urasc pe ei insisi si pe ceilalti in numele religiei,a lui Dumnezeu...care respecta orice altceva inafara de ei insisi.
Barierele sunt de fapt ziduri de aparare...si zidurile de aparare sunt si ziduri de inchisoare.Inseamna viata in aparare-atac,in frica.Frica de care le e frica.
Ti-e frica de ce se afla dincolo de barierele alea...dar bariera este de fapt insasi frica.
Exista o frica foarte raspandita,comuna,banala: frica de libertate.Lucruri foarte urate se petrec din pricina ei,in numele ei.Si sunt justificate prin ea.
Nu e ceva rational...daca privesti in profunzime,vei vedea ca motivatiile sunt fara sens si valoare...pentru ca motivatia fundamentala,e si ea irationala,fara sens.
Sunt oameni care nu stiu cum e sa fie liberi -nu au fost niciodata.Si nici nu vor sa fie! -ii inspaimanta ideea.Se apara de libertate.
Am deschis mai demult un topic: "Frica de bine",exact pe tema asta. http://www.roportal.ro/discutii/ftopic4600...l=frica+de+bine
Oamenilor le e frica de iubire,de libertate,de adevar,de firesc...le e frica de bine in general...si se mira apoi de rau...ca si cum ar fi aparut de undeva,din neant! -nu ca si cum ei insisi sunt cei care se straduiesc din toate puterile sa fie rai,sa justifice,explice,promoveze si traiasca raul!
Apoi spun ca raul e de fapt firesc...si binele nu e firesc...ca binele e artificial,de-aia ei trebuie sa se straduiasca atat de mult sa fie buni...adica sa nu mai fie rai -ca asta e efortul.
Insa in mintile lor binele si raul sunt amestecate,confuze,inversate.Asta e problema.
Aceasta postare a fost editata de Arcangelo: 17 May 2010 - 03:32 AM
Scris 17 May 2010 - 03:12 AM
Aceasta postare a fost editata de Finnian: 17 May 2010 - 03:14 AM
Scris 17 May 2010 - 03:41 AM
Arcangelo, la May 17 2010, 04:12 AM, a spus:
Si in munca si in viata personala am avut mult de furca cu persoane care gandesc ca nu exista reguli, sau ca ele sunt puse de forma, ca sa nu se poata omul bucura de libertatea totala. Tot libertinii cereau de fiecare data ca eu sa inchid ochii in ambele ipostaze - dar daca ei sunt liberi, de ce trebuie sa inchid eu ochii ? Ei fac ceva normal iar eu trebuie sa ma bucur, nu sa ma fac ca nu vad - eu trebuie sa ma bucur daca partenera lipseste nemotivat sau da motive ambigue, sau daca iese in oras cu persoane pe care nu le cunosc in absenta mea si fara stirea mea, eu trebuie sa ma bucur daca un individ zbiara cat il tin plamanii la 1 noaptea, eu trebuie sa ma bucur daca doi tineri indragostiti aleg sa faca sex pe plaja intr-o zona populata, chiar daca e noapte - ei sunt liberi, eu sunt cel incatusat, corect ? Interesant insa cum libertatea totala se pliaza in fata autoritatii, la fel de interesant cum esti calcat in picioare de libertini daca nu ai autoritate. Frica de bine ?... Sa inteleg ca binele inseamna anarhie si promiscuitate ?...
Finnian, la May 17 2010, 04:12 AM, a spus:
Astept cu interes
Scris 17 May 2010 - 03:57 AM
As fi inteles si aprobat daca faceai elogiul responsabilitatii asumate,dar elogiul autoritatii e elogiul iresponsabilitatii de fapt.Altcineva,trebuie sa impuna norme si reguli,cu forta -evident.Ca altfel nu ar fi respectate de nimeni...
Mie sila si lehamite cat nu pot sa descriu de "moralitatea" fricii! -inclusiv de cea zisa "religioasa".
Unii oameni nici nu concep ca exista o moralitate autentica,care nu deriva din frica fata de o pedeapsa si dorinta fata de o rasplata.Nici nu le trece prin minte cat de imorala e asa-zisa moralitate pe care o propovaduiesc!
De ce nu vreti sa pricepeti odata si pentru totdeauna ca nu exista bine artificial,fals!?!?
Nu exista decat o singura moralitate,si ea e autentica,nu e fortata,nu e falsa,nu e ipocrita,nici promovata de frica,nici promotoare a fricii.Binele e altfel.
"Moralitatea" fricii,e imorala pentru ca e contrafacuta,e falsa,e impotriva libertatii si autenticitatii.
Valorile reale ale binelui nu sunt contradictorii.
Scris 17 May 2010 - 04:04 AM
Arcangelo, la May 17 2010, 04:57 AM, a spus:
Ma refer la autoritatea MEA. Nu mi-ai raspuns la intrebare. Cat despre moralitatea autentica la care te referi, cati in jur vezi ca o au ? Cei mai enervanti sunt cei care sar de cur in sus din cauza maniei persecutiei - nu promovez frica, ci respectul.
Scris 17 May 2010 - 04:19 AM
Arcangelo, la May 17 2010, 05:10 AM, a spus:
Respectul nu e frica.
Autoritatea pe care o ai ca persoana in fata celor din jurul tau - impune respect, nu ai acea autoritate, atunci esti tratat ca o carpa. Tu ai ce ai cu frica si cu respectul dar eu am deschis topicul despre altceva si nu vreau sa schimb tema, ca o sa degenereze in ceva despre gay sau despre frustrati daca o lungim cu binele intrinsec al oamenilor derivat din faptul ca ei sunt liberi si buni dar li se impune sa fie rai si nu vreau asta. Sa ramanem on-topic. Tot nu mi-ai raspuns la intrebare. Binele inseamna anarhie si promiscuitate ?
Scris 17 May 2010 - 04:32 AM
Tu degenerezi discutia inspre frustrarile tale.Nu am pomenit cuvantul gay pana acum,tu ai facut-o.
Binele inseamna libertate si firesc.Exista o ordine fireasca,anarhia e refuzul ordinii -ceea ce tu nu pricepi.
In mintea ta,ordinea e ceva artificial,nefiresc adica,impus,fortat,fals.Ordinea in care cred eu e fireasca,nu are nimic fortat,artificial si fals in ea.
Promiscuitate? PROMISCUITĮTE f. livr. Conviețuire īn condiții mizerabile a mai multor persoane de sex diferit; trai īn comun dezagreabil.
Ma intreb ce anume vrei sa spui de fapt? -cand anume a fost discutia asta despre traiul in comun al mai multor persoane cu posibile legaturi sexuale intre ele?
Si de ce ar trebui sa raspund eu daca asta e bine sau nu?
Scris 17 May 2010 - 04:52 AM
Arcangelo, la May 17 2010, 05:32 AM, a spus:
Tu degenerezi discutia inspre frustrarile tale.Nu am pomenit cuvantul gay pana acum,tu ai facut-o.
Binele inseamna libertate si firesc.Exista o ordine fireasca,anarhia e refuzul ordinii -ceea ce tu nu pricepi.
In mintea ta,ordinea e ceva artificial,nefiresc adica,impus,fortat,fals.Ordinea in care cred eu e fireasca,nu are nimic fortat,artificial si fals in ea.
Promiscuitate? PROMISCUITĮTE f. livr. Conviețuire īn condiții mizerabile a mai multor persoane de sex diferit; trai īn comun dezagreabil.
Ma intreb ce anume vrei sa spui de fapt? -cand anume a fost discutia asta despre traiul in comun al mai multor persoane cu posibile legaturi sexuale intre ele?
Si de ce ar trebui sa raspund eu daca asta e bine sau nu?
Respectul si frica sunt doua lucruri diferite. Tu respecti pe cineva pentru ca iti este frica de el ? Sau daca nu iti este frica de nimeni nici nu respecti pe nimeni ? Respectul se castiga prin ceva - cand se spune despre cineva ca impune respect si se spune asta intr-o nota pozitiva, inseamna ca acea persoana isi castiga respectul usor prin niste actiuni si calitati evidente si benefice.
Am unele nelamuriri personale ca altfel nu deschideam subiectul. Ele nu sunt despre gay, dar de obicei cand discut cu tine se ajunge si la capitolul ala.
Ordinea nu este ceva artificial, ea exista, este cea actuala, iar eu nu caut sa impun ceva ci sa aflu pareri.
Respectiva convietuire din punctul meu de vedere incalca o bariera morala.
Nu trebuie sa imi spui daca e bine sau nu, dar din ce ai spus eu asta am inteles - ca omul poate face ce il taie capul, numai ca banuiesc ca tu pleci de la premiza ca oamenii de felul lor sunt buni si nu ar face ceva rau sau imoral. Iar eu vreau sa vad parerea userilor - barierele morale sunt niste catuse ? Sunt un lucru rau si bagat pe gat de cineva ? Sau sunt mai degraba un set de principii pe care le-am acceptat fiecare si dupa care ne ghidam in actiunile noastre ? Exista mai multe tipuri de morala ? Daca da, atunci exista mai multe feluri de bine ? Sa facem ce ne vine, chiar daca cineva va avea de suferit sau sa ne abtinem ? De ce oamenii tot incalca barierele morale ?
Aceasta postare a fost editata de Scorpionul_Rosu: 17 May 2010 - 04:57 AM
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Suferinta- un castig? | innocent_soul | 29 | 7.252 |
|
Amantlac fara dureri de cap
Amoras cu sufertaș |
Sicilia | 23 | 1.352 |
|
Barbati misogini, femei misandre
... |
e-X-plorer | 61 | 13.995 |
|
Ce calitati l-au deosebit pe cel/cea care a fost cea mai mare iubire a voastra?
Vreau grataru' !!!!!!!!!! |
Sicilia | 100 | 2.742 |
|
Mai face cineva dragoste ?
Foarte multi oameni fac sex nu dragoste ! |
zolex | 64 | 5.148 |
Contact
Facebook
Twitter
RSS