Cum sa ramai prieten cu fostul/fosta dupa ce va despartiti sfaturi
Scris 14 May 2010 - 01:27 PM
1. Pregateste-te pentru un proces lung si dificil. Poate dura luni sau chiar ani, in functie de cat de intensa a fost relatia voastra.
2. Asigura-te ca despartirea nu vine din senin si nu-l ia pe celalalt prin surprindere. Indeparteaza-te usor in ultima luna sau doua. Daca se intampla ceva deosebit (cum ar fi probleme de familie, nemultumirea fata de locul de munca, o depresie generalizata, etc.) care poate duce la despartire, cu atat mai bine. Nu prelungi acest lucru mai mult decat este necesar. Odata ce partenerul pricepe mesajul, devine crud sa continuati relatia.
3. Antreneaza-te sa spui lucrurile frumos.
4. Nu te referi la el/ea ca la fostul/fosta prietena ci ca la un amicul/amica.
5. Incearca sa nu fi suparat pe el/ea, invata sa renunti la el/ea, si mergi mai departe cu viata ta.
6. Fii sigur ca vrei sa te desparti, si ca nu este doar o faza sau o zi proasta.
7. Gandeste-te serios la despartire. Odata ce-l pierzi pe cel de langa tine, e posibil sa nu-l mai poti aduce inapoi daca te razgandesti.
In timpul despartirii
1. Fa-o fata in fata. Asigura-te ca aveti suficient timp pentru o conversatie lunga si emotionanta. Nu-ti fie frica sa arati ca te afecteaza si pe tine, dar ramai ferm/a - ezitarea va inrautati situatia.
2. Ia vina asupra ta sau asupra relatiei in sine. Nu da vina pe el/ea. Daca va despartiti din cauza ca te-a inselat, in loc de a spune „Ma despart de tine pentru ca esti un om de nimic care m-a insalat”, spune ceva de genul: „Ma simt nesigur/a tot timpul, si e nevoie de timp pentru a-mi recastiga increderea”.
3. Expune-ti motivele sincer. Daca te-ai hotarat sa te desparti de partener din motive simple, care nu il/o vor face sa sufere prea mult, explica-i-le bine. Daca motivele tale sunt dureroase, cum ar fi „Nu te-am iubit niciodata” da-le motivelor tale o tenta generala si nespecifica. Adica: „Ma simt indepartat de lumea mea si de oamenii din jurul meu. As vrea sa fac parte din nou din ea”.
4. Fii intelegator cu sentimentelor lui/ei si lasa-l sa-ti spuna toate motivele pentru care te inseli. Totusi, la final, pastreaza-ti pozitia si readu-le aminte ca despartirea e „ceva ce trebuie sa faci pentru tine”.
5. Acorda-i spatiu pentru a fi suparat. Sau furios. Si cu siguranta ranit. Nu incerca sa-i spui ca nu trebuie sa se simta asa sau ca nu trebuie sa sufere. Va trece peste, in cele din urma.
6. Fii umil. Nu mandru sau superior. Nu te bucura de ceea ce faci, si incearca sa fii plin/a de compasiune (dar nu intim).
7. Lasa-l/o pe el/ea sa hotarasca cand conversatia s-a sfarsit. S-ar putea sa dureze ceva.
8. S-ar putea sa se infurie pe tine, dar ramai pe pozitii.
Dupa despartire
1. Fii pregatit/a sa ai din nou aceeasi conversatie cu el/ea a doua zi, peste o saptamana, peste o luna.
2. Lasa-l/o sa te sune daca are nevoie de cineva cu care sa vorbeasca. Daca nu, nu suna tu. Exista insa o exceptie. Daca prietenul tau (sau prietena ta) e genul care nu te suna pentru a-ti demonstra ceva, dar vrea cu adevarat ca tu sa suni, lasa-i cateva saptamani sau o luna. Apoi trimite-i un e-mail foarte degajat si explica-i ca stii ca se poate sa te urasca, dar, in ciuda a ceea ce s-a intamplat, totusi iti pasa daca e ok sau nu. Daca nu raspunde, e ok. Ii va trece in cele din urma!
3. Pregateste-te sa fii urat o vreme. Nu te inversuna ci raspunde tuturor agresiunilor cu intelegere. Nu uita ca trebuie sa il/o lasi sa fie suparat/a. Trebuie sa te astepti la asta.
4. Evita sa iesi cu altcineva o perioada de timp. Daca te intereseaza sa pastrezi prietenia celui/celei pe care il/o parasesti este necesar sa faci asta. In caz contrar fostul/fosta va presupune ca orice ai spus, te-ai despartit de el/ea pentru ca nu l-ai iubit sau pentru ca ai vrut sa te culci cu altcineva. Daca chiar vrei sa iesi cu cineva, macar ai grija ca fostul/fosta sa nu-l/o cunosca pe respectiv/a. De asemenea, evita locurile in care fostul/a v-ar putea vedea impreuna. Daca acest lucru nu se poate, atunci poate este mai bine sa fi sincer cu el/ea. E cu mult mai bine decat sa afle de la altcineva.
5. Evita sa mergi in locuri sau la petrecei unde te-ai putea intalni cu fostul/fosta. Poate fi ciudat si ii poti da peste cap procesul de vindecare.
6. Orice ai face, nu incerca sa te razbuni pe el/ea. O sa distruga orice urma de prietenie viitoare.
Voi cum procedati?
Scris 14 May 2010 - 01:41 PM
nightwish, la May 14 2010, 02:27 PM, a spus:
Depinde foarte mult de situatie, de persoana si de timpul petrecut impreuna. Nu consider relatie ce n-a avut minim 3 luni. In general sunt ferm in decizie si nu las loc de interpretari, as putea spune ca sunt chiar "din topor". Stiu ca oricat de mult sufera o persoana in momentul in care ii aduc la cunostinta decizia de a termina relatia, va trece peste si dupa o perioada isi va reveni.
Scris 14 May 2010 - 02:01 PM
Eu credeam ca daca ne iubim cu pasiune si unul il paraseste pe celalalt, asta din urma vrea sa MOARA sau macar sa sufere, ca o mica recompensa pentru chinurile la care te-a supus...
Eu cred ca e sentimentul firesc.
X.E.N.A., la May 14 2010, 02:44 PM, a spus:
Aha.
Se explica de ce nu ne-am mai vazut.
Scris 14 May 2010 - 03:28 PM
pe'tr, la May 14 2010, 03:19 PM, a spus:
hmmm. poti sa vezi in ideile lui nightwish o lista foarte calculata de do's and don'ts, poate chiar un pic cinica prin modul precis in care a fost expusa - ca un fel de culegere de sfaturi practice ...
dar se poate la fel de bine sa vezi un mod de a face lucrurile cinstit, onest, calm si cald - astfel incat cel care paraseste un partener sa nu-i rapeasca acestuia ultima farama de respect, sa-i dea loc sa-si manifeste frustrarea, durerea sau furia, sa-i lase timp sa se adapteze...
unele cupluri tot ajung sa se desparta. crezi ca daca o fac altfel - cu acuzatii, certuri, injuraturi, minciuni si hartuieli - este mai bine? cred ca problema este legata de despartirea in sine, nu de colectia de sfaturi
Scris 14 May 2010 - 03:39 PM
Chiar vreau si eu sa inteleg...adica na, il suni pe ex-ul daca ai o problema, daca esti nefericit in dragoste, sa-ti fie alaturi in situatii limita, sa mearga cu tine la spital daca e cazul...adica de-astea pe care le face UN PRIETEN?
Zau ca daca face toate astea ma intreb de ce mai e FOST? Sau...poate s-a diminuat pana la disparitie atractia fizica, dar chiar si asa odata ce ea a existat chiar nu vad cum ar putea sa se mentina totul doar la o prietenie pe termen lung.
Si...cum vedeti voi ca ar accepta actualii asa o PRIETENIE cu fostii?
Scris 14 May 2010 - 03:40 PM
Toate tehnicile astea de manipulare a celuilalt,toate viclesugurile...sunt toate incercari de a-l controla pe partener -oricat de "pozitive" si "altruiste" ar parea.
Putem sa inventam scuze si explicatii -ca o facem doar de dragul lui,sa nu sufere saracul...si pentru ca vrem sa ramanem prieteni...dar realitatea e alta.Prieteni nu vom fi niciodata cu oameni pe care incercam sa-i controlam,manipulam,mintim,inselam in orice fel.Prietenie fara incredere si onestitate nu exista.Si nici iubire.
Scris 14 May 2010 - 04:11 PM
Arcangelo, la May 14 2010, 04:40 PM, a spus:
Toate tehnicile astea de manipulare a celuilalt,toate viclesugurile...sunt toate incercari de a-l controla pe partener -oricat de "pozitive" si "altruiste" ar parea.
Putem sa inventam scuze si explicatii -ca o facem doar de dragul lui,sa nu sufere saracul...si pentru ca vrem sa ramanem prieteni...dar realitatea e alta.Prieteni nu vom fi niciodata cu oameni pe care incercam sa-i controlam,manipulam,mintim,inselam in orice fel.Prietenie fara incredere si onestitate nu exista.Si nici iubire.
Este o idee frumoasa, dar chiar in timpul unei relatii il manipulam pe celalalt, chiar si cand suntem onesti. "Hai, iubi, nu speli tu vasele acum, ca eu vreau sa vad meciul?". Sau "hai, fii baiat bun si invit-o pe mama la noi de sarbatori, sa nu se supere". Sau "dragul meu, tu esti mai inalt, nu vrei sa asezi tu cartile alea pe raftul de sus?". Sau "draga mea, ce bine arati azi"...
Pana si in cele mai bune intentii exista un mic grad de manipulare. Eu am vazut in introducerea topicului nu atat incercarea de manipulare a celuilalt, cat una de manipulare a propriului comportament astfel incat sa nu faca mai rau. In situatii mai putin dramatice decat o despartire lumea ar lua comportamentele astea drept delicatete.
X.E.N.A., la May 14 2010, 04:39 PM, a spus:
Si...cum vedeti voi ca ar accepta actualii asa o PRIETENIE cu fostii?
Da, exista. Cunosc cazuri.
Asta-i alta problema.
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
|
Strut | 123 | 5.148 |
|
Ce fac "bad boys" | S.R. | 87 | 7.332 |
|