Hollywood Golden Era filme,actori,regizori din 30's...40's... 50's...
Scris 11 April 2010 - 11:31 PM
Actori,regizori,filme preferate?
Ce parere aveti despre stilul in care se faceau filme pe atunci comparativ cu acum? Ma refer la calitate artistica nu la popularitate de box office.
Cateva filme demne de mentionat:
1. Citizen Kane - (1941, Orson Welles) (Orson Welles, Joseph Cotten, Agnes Moorehead)
2. Casablanca - (1942, Michael Curtiz) (Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Peter Lorre)
3. The Third Man - (1949, Carol Reed) (Joseph Cotten, Alida Valli, Trevor Howard)
4. It's a Wonderful Life - (1946, Frank Capra) (James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore)
5. The Grapes of Wrath - (1940, John Ford) (Henry Fonda, Jane Darwell, John Carradine)
6. The Maltese Falcon - (1941, John Huston) (Humphrey Bogart, Mary Astor, Peter Lorre)
7. The Philadelphia Story - (1940, George Cukor) (Cary Grant, Katharine Hepburn, James Stewart)
8. The African Queen ( Humphrey Bogart & Katherine Hepburn) regizor John Huston
9. All about Eve (Bette Davis & Anne Baxter) regizor Joseph L. Mankiewicz
10. Red River - (1948, John Ford) (John Wayne, Montgomery Clift, Joanne Dru)
11. Key Largo - (1948, John Huston) (Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Edward G. Robinson)
12. The Postman Always Rings Twice - (1946, Tay Garnett) (Lana Turner, John Garfield)
13. Johnny Belinda - (1948, Jean Negulesco) (Jane Wyman, Lew Ayres, Agnes Moorehead)
14. Scarface - (1932, Howard Hawks) (Paul Muni, Ann Dvorak, George Raft, Boris Karloff)
15. Bringing Up Baby - (1938, Howard Hawks) (Katharine Hepburn, Cary Grant, Barry Fitzgerald)
16. Grand Hotel - (1932, Edmund Goulding) (Greta Garbo, John Barrymore, Joan Crawford)
17. Wuthering Heights - (1939, William Wyler) (Laurence Olivier, Merle Oberon, David Niven)
18. The Scarlet Pimpernel - (1934, Harold Young) (Leslie Howard, Merle Oberon, Nigel Bruce)
19. Mutiny on the Bounty - (1935, Frank Lloyd) (Charles Laughton, Clark Gable, Donald Crisp)
20. Seven Days in May -( 1964, John Frankenheimer) (Burt Lancaster,Kirk Douglas,Ava Gardner)
Scris 12 April 2010 - 12:02 AM
Eu am zis mereu ca mi-ar fi placut sa ma nasc in perioada aia.
Imi plac, in special, comediile din acea perioada. Cu inclinatie catre anii '40-'50.
Mi-a placut mult Silk stockings.
Si da, Casablanca si Philadelphia Story. Unora le place jazz'ul sau Cantand in ploaie.
Aaa si mi-a mai placut mult The story of Esther Costello . E tragic. Foarte. Dar e o poveste interesanta cu o copila surda, muta si oarba. Mereu m-am intrebat daca ar supravietui astfel de oameni.
Iar ca actori, mi-a placut mult Cary Grant, dar e posibil sa imi fi placut mai mult ca barbat, decat ca actor.
Revin cu titluri pe masura ce imi amintesc de ele. Imi place topicul.
Aceasta postare a fost editata de Darianna: 12 April 2010 - 12:06 AM
Scris 12 April 2010 - 12:12 AM
Nu cred deloc ca aia a fost Golden Era, mai degraba as cataloga anii 1970-2000 asa.
Lasand la o parte volumul de productii datorat progresului tehnologic (sa nu zic si financiar), filmele vechi se bazeaza in majoritate pe romane de succes.
Cu aportul unor actori extraordinari (dar putini, sa recunoastem), filmele inca mai pot fi catalogate pozitiv.
Una este sa vezi Spartacus in anii 60, si cu totul alta este sa il vezi in 2010.
Mie personal, oricat as incerca, putine dintre filmele vechi imi intra in gratii. Ironically, mai mult ies in evidenta actorii si actingul decat filmele insasi.
Cred ca in anii 50-60 a fost o reintoarcere la puritanism, dupa care, in anii 70 a fost un boom sexual, ca sa zic asa.
Bottom line, daca e sa judecam dupa calitatea screenplay-urilor si a regizoratului, de-abia dupa anii 70 s-au nascut.
Daca ar fi sa aleg, ca regizor, as alege Billy Wilder.
Nu stiu despre anii 30, dar pentru 40-50, Bogart is a winner.
Un film care mi-a placut - Separate Tables, cu Burt Lancaster si Rita Hayworth.
Masterpiece-ul este Some Like It Hot.
Eu am ramas perplex la talentul lui Jack Lemon si Walter Matthau, vad ca nu sunt mentionati si nu trebuie omisi.
Misogin cum sunt, consider ca pleiada de mari actite erau de fapt niste femei frumoase (tine loc de apelativul 'curve') cu multe ore de declamatie facute cu 'meditator'.
A.
Si inca un lucru foarte-foarte important: ne plac filmele vechi pentru ca le-am vazut (volens-nolens) cand eram copii si, inevitabil, ne aduc aminte de 'vremurile bune'.
Eu ,unul, sunt convins.
Aceasta postare a fost editata de K0ntr0VerSy: 12 April 2010 - 12:20 AM
Scris 12 April 2010 - 12:24 AM
Chiar şi acum mă uit la filmele vechi, īnsă acum īmi plac acelea şi mai vechi: chiar de la īnceputul secolului 20, şi, dacă găsesc, chiar de la finele celui de-al 19-lea. Ador filmele lui Charlie Chaplin, de după anul 1914. Īn cazul lui, pe lāngă plăcerea de a intra īn gāndirea lumii din al doilea deceniu al secolului trecut, īmi place pur şi simplu derularea acţiunilor, şi rād cu poftă.
Chiar filmele foarte vechi, gen Le voyage dans la lune (Călătorie pe Lună), făcut īn 1902, īmi place, deşi nu e de la Hollywood, care īncă nu apăruse atunci.
Concluzia e asta: da, īmi plac filmele din acele vremi.
Scris 12 April 2010 - 12:37 AM
Mie cred ca imi plac pentru ca... sunt vechi. Imi place sa vad cum se exprimau pe vremea aia, cum se imbracau (imi plac mult rochiile din anii '40-'50 - deh, sunt femeie, la ce sa ma uit si eu, daca nu la haine si actori frumosi) si, eventual, cat a evoluat cinematografia.
Aaa. Da' nu stiu daca intra in categoria asta... sunt fan fenomenul Rat Pack.
Scris 12 April 2010 - 12:41 AM
K0ntr0VerSy, la Apr 12 2010, 12:12 PM, a spus:
Si inca un lucru foarte-foarte important: ne plac filmele vechi pentru ca le-am vazut (volens-nolens) cand eram copii si, inevitabil, ne aduc aminte de 'vremurile bune'.
Eu ,unul, sunt convins.
Subscriu. Cel putin in Romania cand eram copil multe filme din acea era se difuzau la televizor.Mi-au placut atunci si am ramas fan. Canalul TCM (Turner Classic Movies) e primul pe lista de favorite.
Actori preferati: Spencer Tracy,Humphrey Bogart,Montgomery Clift,Laurence Olivier,Clark Gable,Cary Grant,Stewart Granger,Gary Cooper,George Sanders,Rex Harrison,Richard Burton,Robert Taylor,Gene Kelly
Actrite preferate: Katherine Hepburn,Bette Davis,Anne Baxter,Barbara Stanwyck,Luise Reiner,Claudette Colbert,Elisabeth Taylor,Vivien Leigh,Olivia de Havilland,Joan Crowford,Mary Astor,Natalie Wood,Jennifer Jones,Ingrid Bergman,Lauren Bacall,Dorothy Lamour
Aceasta postare a fost editata de Intifada: 12 April 2010 - 12:44 AM
Scris 12 April 2010 - 12:50 AM
Dintre actrite mi-a placut Cyd Charisse. Nu mi-a placut niciodata ce a placut turmei, iar ea nu avea acea frumusete angelica si nici acea ignoranta/ingenuitate pe care o aveau blondinele "industriei".
Am pe lista Rio Bravo.
Aceasta postare a fost editata de Darianna: 12 April 2010 - 12:53 AM
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
televiziune speciala? | GiiieeMan | 9 | 3.274 |
|
Fenomenul BORAT (topic combinat)
...stau de vb doar cu cei care l-au vazut! |
e-X-plorer | 21 | 6.236 |