Decaderea satului romanesc
Scris 27 March 2010 - 10:03 AM
Intre timp orasul se extinde, se fac noi blocuri, se mansardeaza intens. Lumea se separa. Cei care pot, pleaca la oras. Cei care nu mai pot, raman la sat si-si plang de mila pe manele. Capitalismul a dat in cap unei lumi patologice, care acum se automacina. Ati observat acest fenomen? Cat de extins e el? In Banat nici macar inundatiile imense din 2005 nu au sters lumea decadenta rurala, ci doar au sporit durerea ei.
Scris 27 March 2010 - 12:37 PM
O singură diferenţă majoră există īntre sat şi oraş: confortul.
Scris 27 March 2010 - 12:58 PM
eu vad un risc mai mare in felul in care satenii raman fara venituri, satele se depopuleaza iar arhitectura veche este inlocuita de viloaie portocalii, curti betonate, garduri ca de puscarie ...
Scris 27 March 2010 - 01:07 PM
Oneiros, la Mar 27 2010, 10:03 AM, a spus:
Intr-adevar lumea se separa. Dar am impresia ca intre timp fenomeul se manifesta exact invers. Pana acum nu demult au venit satenii la oras, ca s-au saturat sa fie tarani, cel putin o mare parte din ei. Acum "boierimea" se muta la sate, pe care le transforma in cartiere rezindentiale cu vilele lor pompoase.
Terenurile agrare dispar pe zi ce trece, taranii care mai sunt prin sate raman fara munca si fara venituri, exact cum zice si Lynxul, ceea ce este ingrijorant.
lupini, la Mar 27 2010, 12:37 PM, a spus:
Si eu sunt de aceeasi parere.
Scris 27 March 2010 - 01:24 PM
Deceneus, la Mar 27 2010, 01:07 PM, a spus:
Terenurile agrare dispar pe zi ce trece, taranii care mai sunt prin sate raman fara munca si fara venituri, exact cum zice si Lynxul, ceea ce este ingrijorant.
Boierimea e de vina de oroarea de la sat? De manele, de betie, curvie? De familii distruse?
Uite poze cu vilele taranilor.
Sunt sate si sate. Eu vorbesc de cele care intra la categoria "oroare", si acolo se asculta manele "Ce rost au zilele mele?"
Fisiere atasate
-
Picture_020.jpg (367.04K)
Number of downloads: 11 -
Picture_022.jpg (310.2K)
Number of downloads: 7 -
Picture_024.jpg (447.44K)
Number of downloads: 9 -
Picture_026.jpg (384.25K)
Number of downloads: 6 -
Picture_030.jpg (294.55K)
Number of downloads: 4
Aceasta postare a fost editata de Oneiros: 27 March 2010 - 01:19 PM
Scris 27 March 2010 - 02:45 PM
Oneiros, la Mar 27 2010, 01:24 PM, a spus:
N-am zis ca ei sunt de vina.
Sunt sate si sate. Eu vorbesc de cele care intra la categoria "oroare", si acolo se asculta manele "Ce rost au zilele mele?"
Da, capitalismul asta salbatic a creat mari contraste. Cei care au, au mult si indesat, ce-i care n-au, n-au nimic aproape. Contrastele astea le vezi peste tot, in orice sat aproape, si nici macar nu trebuie sa mergi la sat. Chiar zilele astea am vazut in Timisoara (in Mehala mai precis) aceleasi imagini dezolante cu aceleasi manele. Niste case darapanate inconjurate de niste viloace cat Casa Poporului.
Scris 27 March 2010 - 04:41 PM
Beţia şi curvia, atāt cea de la sat cāt şi cea de la oraş, că nu contează unde e, se datorează lipsei educaţiei morale, şi e specifică tuturor naţiilor din peninsula Balcanică, adică, acelora care au fost sub ocupaţia politică sau culturală a turcilor. Şi tot datorită turcilor, manelele sunt prezente īn spaţiul romānesc. Şi nu doar īn spaţiul romānesc, ci, manelele se suprapun aproape identic peste graniţele ţărilor din Balcani: īn Bulgaria, īn Serbia, Albania, Macedonia.
Īncă din anul 1907, sunt aminitite manelele pe teritoriu romānesc de la sud de Carpaţi, īn cartea lui Dumitru Draghicescu, Din psihologia poporului romān. Cu ocazia asta, recomand cartea tuturor să o citească, pentru că e formidabilă. Īn ea se face analiza comparată a psihologiei de grup a naţiunii romāne, cu celelelate naţii: germană, italiană, franceză...rusă...şi altele din Europa. Cine citeşte cartea, va observa imediat că obiceiurile romānilor erau exact la fel şi īn anul 1907, cum sunt şi acum. Parcă nu s-ar fi schimbat nimica.
Revenind puţin la manele, ele au fost şi īn comunism. Cine are vārsta la care a prins acea perioadă, ştie ce au īnsemnat formaţiile Albatros, Azur, Generic sau Impuls.
Pun mai jos cāteva link-uri către melodii ale acestor formaţii pentru a le analiza.
Azur - Mona
Azur - Cenuşăreasa
Azur - Pe mine mă cheamă Dan, şi-am jucat īn Sandokan
Generic - Fratele meu
Generic - S-a rupt lanţul de iubire
Albatros - Stau īn unitate
Cine are are o vārstă ce trece de 30 de ani, īşi mai aminteşte că vara, printre blocuri sau īn curţile satelor, astea se auzeau.
Scris 27 March 2010 - 05:01 PM
Scris 27 March 2010 - 05:10 PM
lupini, la Mar 27 2010, 04:41 PM, a spus:
Merci de precizari. Nu am citit cartea insa stiu ce a spus un psihanalist romān, cum ca ura de sine e boala romānului. Si acum trebuie fiecare care e contaminat cu aceasta ura sa reziste in a o proiecta in ceilalti. Societatea romaneasca e una de tip schizoid (social, familial, individual). Fiecare individ, se teme de celalalt, fiecare sat se teme de celalalt sat, sau de satul vecin (asta traiam eu in copilarie), si fiecare tara se teme de celelalte tari (agenturili straine).
Ce inseamna schizoid, inseamna un individ sau o societate egoista (egoismul individual sau de grup) care are angoasa de autodaruire (nu dam nimic ca saracim). Uite ai mei sunt schizoizi, dar cu hainele mele au crescut vreo 2-3 copii saraci. Ce inseamna asta, cumva dragoste de aproape? Nicidecum. Ai mei au incercat sa-l mituiasca pe D-zeu. Ai mei nu au empatie si nu pot iubi pe celalalt, nu se iubesc pe ei insisi ce sa mai zic de restul. Eu am ajuns pana in faza (fiiind a 4-generatie) incat sa fac psihoterapie ca sa invat macar in teorie ce e aia empatie si iubire.
Pana la urma fenomenul ororii poate nu se extinde in Romania. Cand vad tinerii cu obiceiuri occidentale copiate din occident, sau cu o carte de psihologie in mana, am sperante in schimbari reale. Abia apoi vor intelege ce scrie si in Biblie.
Societatea germana a fost tot una schizoida, dar la nivel national, si facuti asa artificial de Hitler si nazisti. Anglo-saxonii au un grad de schizoidie mai mic ca esticii. Ce e de fapt omul schizoid? E omul rupt de ceilalti, care e doar pentru sine, egocentric, suspicios, pana la paranoia. Si care nu se supune regulilor sociale. E si un antisocial. Pentru tipuri de personalitati, recomand cartea Formele fundamentale ale angoasei, de Fritz Reiman.
Vad la est si la satele horor, e acea schizoidie individiala, dar si familiala (ai mei bunici paterni stateau izolati, cu perdelele trase, poarta permanent incuiata, nu vb cu vecinii), si a urii fata de satele vecine. Ea a fost explicata undeva aici pe forum de Harald. Candva a avut loc o trauma sociala, in "perioada devalmasiei" (poate lupini tu sti mai bine).
Aceasta postare a fost editata de Oneiros: 27 March 2010 - 05:31 PM
Motiv editare: Scos citat
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Ne afecteaza dezordinea din politica romaneasca?
Ne-ar mai putea surprinde ceva in politica romaneasca? |
Nospheratu | 8 | 4.558 |
|
ROMPETROL
un cal troian ...??? |
calliope | 5 | 3.363 |
|
Chestionar:
Sunteti de acord cu suspendarea presedintelui Basescu ?
chestionar pe aceasta tema |
marinaru | 24 | 7.249 |
|
Romanii au ajuns in rep. Moldova 80% . CIA-Factbook. | basarab | 22 | 9.637 |
|
Chestionar: Costurile integrarii ... | mariuschm | 12 | 8.001 |
Contact
Facebook
Twitter
RSS
Acest topic e inchis