MITOLOGIE_Mitul lui Icar si alte mituri... Dezbatere asupra semnificatiilor codificate....
Scris 26 March 2010 - 03:34 PM
Dezbatere asupra semnificatiilor codificate în relatie cu lumea arhaica si contemporana.
Împreună cu tatal sau Daedalus, au construit labirintul din Creta, în care regele Cretei, Minos, l-a inchis pe Minotaur. Banuiti că ar fi contribuit la fuga lui Teseu, care venise să ucida Minotaurul, dupa încheierea lucrarii, au fost închisi în labirint de catre Minos. Pentru a scapa, au faurit niste aripi din pene şi ceara si au zburat din labirint. Fascinat de frumusetea înaltimilor , Icar s-a apropiat prea mult de Soare, în ciuda sfatului tatalui său. Helios, invidios că oamenii zboara, a dat o caldura puternica, ceara topindu-se, iar Icar a cazut în apele marii Egee, în apropierea unei insule, lovindu-se de stanci si murind. De atunci acea parte a marii si insula îi poarta numele.
http://ro.wikipedia..../Mitul_lui_Icar
Problematica subiectului de discutie:
- Care ar fi semnificatia labirintului în lumea contemporana ?
- Cine fabrica aripi din pene si ceara crestinului si satanistului (îngerii binelui si al raului) ?
- Cum ne putem apropia de Soare (ADEVARUL adevarurilor) cu opinii împanate cu aberatii,
cu dopuri de ceara în urechi si cu prejudecati tari si grele ca piatra ?
- Proletari crestini si intelectuali atei ...discutia este deschisa cu ajutorul libertatii de exprimare...
Buna dezbatere onesta si cuviincioasa !
Scris 27 March 2010 - 12:57 PM
Egroegscu, la Mar 26 2010, 03:34 PM, a spus:
Omul singur isi fabrica - sau nu - acestea, deoarece are libertatea de-a alege.
Egroegscu, la Mar 26 2010, 03:34 PM, a spus:
Din punctul meu de vedere cred ca este imposibil sa ne apropiem de Soare (Adevarul, sau, altfel spus, Dumnezeu) cu astfel de obiceiuri proaste, cu atatea prejudecati, cu ochelari de cal si "dopuri de ceara".
In primul rand ar trebui sa ne dam seama ca gresim, apoi s-o si recunoastem, in primul rand fata de noi insine, si apoi sa ne straduim sa scapam aceste obiceiuri.
Scris 29 March 2010 - 09:39 AM
Egroegscu, la Mar 26 2010, 04:34 PM, a spus:
- Cine fabrica aripi din pene si ceara crestinului si satanistului (îngerii binelui si al raului) ?
- Cum ne putem apropia de Soare (ADEVARUL adevarurilor) cu opinii împanate cu aberatii,
- Proletari crestini si intelectuali atei ...discutia este deschisa cu ajutorul libertatii de exprimare...
Labirintul poate semnifica placerea oamenilor de a complica lucrurile si de a(-si) provoca suferinta. Daca Minotaurul reprezenta un pericol, nu era nevoie de un intreg labirint pentru a-l putea ucide.
Oamenii isi fabrica singuri aripile. Ar trebui sa fim capabili cu totii sa ne asumam deciziile si faptele, fie ele corecte sau gresite.
Soarele poate sa reprezinte nu doar Adevarul ci si Seductia, Poftele, Placerile. Atrasi atat de mult de ele, vom deveni viciosi, obsedati si poate vom sfarsi tragic.
Scris 30 March 2010 - 01:41 PM
Utopia, la Mar 29 2010, 09:39 AM, a spus:
Minotaurul era o creatura fabuloasa jumatate om si jumatate taur. Sotia lui Minos s-a împreunat cu un taur ....(vezi legenda) http://ro.wikipedia.org/wiki/Minotaur
Utopia, la Mar 29 2010, 09:39 AM, a spus:
Vrei sa spui ca parintii fabrica aripi progeniturilor dupa asemanarea propriilor lor aripi aberante.
Ce fel de aripi îsi poate fabrica omul-animal ? ...cu semnul lui zodiacal de animal...
Exemplu:
un om-berbec + femeie-capra = ... ce ??? ... capra sare gardul si iedul bulevardul...
Aceasta postare a fost editata de Egroeg: 30 March 2010 - 01:48 PM
Scris 08 April 2010 - 12:56 PM
Egroeg, la Mar 30 2010, 02:41 PM, a spus:
Vrei sa spui ca parintii fabrica aripi progeniturilor dupa asemanarea propriilor lor aripi aberante.
Ce fel de aripi îsi poate fabrica omul-animal ? ...cu semnul lui zodiacal de animal...
Exemplu:
un om-berbec + femeie-capra = ... ce ??? ... capra sare gardul si iedul bulevardul...
Da, am citit legenda, dar intrebarea ta era "care este semnificatia labirintului in lumea contemporana?" si eu am transpus povestea in societatea actuala, in framantarile noastre de zi cu zi.
Aripile sunt deciziile pe care le luam de-a lungul vietii. Asumarea lor e partea de care ne temem.
Cat despre parintii care fabrica aripi copiilor, nu m-am gandit asa departe... Vrei sa zici ca in lume nu exista individualitate?
Scris 12 April 2010 - 04:40 PM
Utopia, la Apr 8 2010, 12:56 PM, a spus:
Aripile sunt deciziile pe care le luam de-a lungul vietii. Asumarea lor e partea de care ne temem.
Cat despre parintii care fabrica aripi copiilor, nu m-am gandit asa departe... Vrei sa zici ca in lume nu exista individualitate?
LABIRINT ....p. ext. problemă, situație încurcată, fără ieșire.
Labirintul sistemului administratif (al fiecarui stat) ...nu este el o necesitate pentru toti Minotaurii si Minotauresele (jumatate om, jumatate animal) ? Fiecare îsi cauta jumatatea...care jumatate ?
Exista indivi-dualitate...a Minotaurilor, dualitatea individului om-animal.
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Traiesc sau Exist? | Andruta* | 143 | 26.802 |
|
Cum vedeți rezolvarea tuturor problemelor din societate? | Alexrazvan | 19 | 2.239 |
|
"Drumul spre iad e pavat cu intentii bune"
Explicati citatul (daca puteti) |
Itsi Bitsi | 60 | 8.295 |
|
Carti pentru introducere in filozofie
ceva usurel pt inceput |
Miwaco | 5 | 4.886 |
|
Exploatarea inocentei in societate |
Schimbarea Perceptiei | 73 | 13.908 |
Contact